Lietuvė sukūrė prietaisą, galintį gydyti nerimą ir depresiją  (5)

Ekstravagantiškai atrodantis šalmas, dar vadinamas patyrimų šalmu „Xsense“, yra prietaisas, kurį dėvint nuskaitomos smegenų bangos.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-01-25 Lietuvė sukūrė prietaisą, galintį gydyti nerimą ir depresiją  (5)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vėliau, kaip aiškino prietaiso idėjos autorė Aistė Noreikaitė, nuskaitytos smegenų dažnių bangos paverčiamos į kontrolines žinutes ir pradeda generuoti elektroninius tonus, kurie keliauja tiesiai į šalmą dėvinčio žmogaus ausis.

„Sugeneruoti tonai, garsai yra grojami pačiam šalmo naudotojui“, – pasakojo kūrėja ir pridūrė, kad prietaisas yra bevielis, o procesas vyksta realiuoju metu.

Prietaiso – instaliacijos kūrėja teigė, kad „patyrimų šalmas“ sukuria platformą žmogaus proto ir garso sintezei. Leisdamas žmogui girdėti, kaip veikia jo smegenys, šalmas leidžia suvokti save, nes tai, kas girdima jame, yra paties klausytojo fiziologijos sukurtas garsas.

Informacija iš smegenų surenkama EEG jutikliais, nuskaitančiais natūralius žmogaus biosignalus, o tada ji paverčiama alfa, beta, teta ir delta bangomis. Šalmas naudoja šiuos signalus ir sukuria garso bangas, atspindinčias žmogaus fizinę būklę garsu. Tai gali būti naudojama kaip priemonė pažinti pagrindinę žmogaus veiksmus kontroliuojančią sistemą arba kaip garso takelis, iliustruojantis skirtingas šalmo dėvėjimo metu įgyjamas patirtis.

Maža paslaptis, kaip sakė A. Noreikaitė, yra ta, kad abiem ausims grojami skirtingų dažnių tonai: „Skirtumas tarp jų negali buti didesnis nei 40Hz, o dažniai ne aukštesni negu 1500 Hz. Mano instaliacijoje skirtumas tarp dažnių yra 10Hz, o plika ausimi šis skirtumas yra beveik neužčiuopiamas. Tai vadinamieji gydomieji binauriniai ritmai su kuriais susisinchronizuoja smegenys“, – pasakojo šalmo kūrėja.

 Ji tvirtino, kad procesas vyksta automatiškai, nes smegenų bangos susisinchronizuoja su dažnių skirtumu (10 Hz), kuris laikomas išskirtine alfa bangų savybe. Klausantis tokių tonų, patiriamas budrus atsipalaidavimas, „čia ir dabar“ buvimo būsena, taip pat alfa bangos naudojamos gydant depresiją ir nerimą.

Smegenys suvokia, ausys jas girdi

Gamyba užtruko apie keturis mėnesius, o šalmo gamybos kaštai – 200 svarų (apie 265 eurus). Idėja merginai gimė universitete, bendraujant su asmeniniu mentoriumi, gerai žinomu laisvos improvizacijos atlikėju Steve'u Beresfordu, tačau daugiausia ji klovėsi savo draugų ir pažįstamų pagalba.

Projektas jau galutinai baigtas, tačiau šiuo metu jis tobulinamas: kuriamas naujas išskirtinis ir unikalus dizainas. Kai tai bus padaryta, šalmą planuojama pateikti į rinką. Mergina su kolega rengiasi dalyvauti didžiausiame technologijų renginyje Baltijos šalyse konferencijoje „Login“ ir ten turės stendą.

Paklausta apie įkvėpimo šaltinį, ji minėjo mokslinę fantastiką, astronautiką, budizmą ir meditaciją. „Remiantis buduzmu, adekvatus realybės suvokimas yra būtinas siekiant geros fizinės ir psichinės sveikatos. Tai mes ir siekiame padaryti: realybės suvokimo procese dalyvaujant mūsų smegenims, mes patiriame jų veikimo principą – išgirstame jų generuojamus elektroninius garsus“, – pasakojo A. Noreikaitė ir pridūrė, kad ji pati jau naudoja šalmą meditacijai bent kelis kartus per savaitę.

Kol kas šalmą siūloma nemokamai išbandyti Londone, o visai netrukus jis bus pristatytas ir Jungtinėse Amerikos Valstijose.
 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Kristina Urbaitytė
(24)
(8)
(16)

Komentarai (5)