Kaip dažnai skirtingi gamintojai atnaujina vidutinės klasės telefonus: kokia situacija pas „Samsung“, „Sony“, „Huawei“, „Xiaomi“ ir kitus?  (6)

Išmaniųjų telefonų programinės įrangos atnaujinimai - bene didžiausias daugumos gamintojų ir vartotojų galvos skausmas. Vieniems tai didelės išlaidos, o kitiems nepasiteisinę lūkesčiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visai neseniai rašėme, kokių tipų atnaujinimai būna, kuo jie svarbūs, o dar seniau aptarėme priežastis dėl ko dažnai kai kurie telefonai nesulaukia atnaujinimų, nors jie ir buvo žadėta. Tuomet išsiaiškinome, kad su visų garsiausių gamintojų flagmanais situacija yra gera - visi jie reguliariai gauna vidinius atnaujinimus ir net sistemingai atsinaujina į naujausią operacinės sistemos versiją. 

Tuomet taip pat minėjome, kad dažniausiai atnaujinimų nesulaukia mažų kompanijų gerbėjai, kurie įsigyja nebrangius išmaniuosius. Tokių kompanijų atstovai siekdami įtikti pirkėjui, žada dažnus atnaujinimus ir naujausios „Android“ programinės įrangos palaikymą, tačiau dažnai tai būna tik pažadai.

Šiandien siūlome išsamiau pasižvalgyti, o kokia situacija yra su vidutinės klasės telefonais pas garsiausius gamintojus - ar jie juos atnaujina taip pat sistemingai, kaip ir savo flagmanus, ar chaotiškai, kaip kad mažiau žinomi Kinijos gamintojai.

„Samsung“ telefonus atnaujina, tačiau nepersistengia

Vienas didžiausių visame pasaulyje mobiliųjų telefonų gamintojų „Samsung“ savo gerbėjams turi pasiūlyti ne vieną biudžetinės arba vidutinės klasės įrenginį. Į savo palyginimą įtraukėm net 5 mūsų kriterijus atitinkančius išmaniuosius telefonus. Niekam ne paslaptis, jog dauguma aukštos klasės įrenginių jau seniai veikia su „Android Nougat“ operacine sistema. Tačiau kaip bebūtų, tarp tokių telefonų nėra nei vieno vidutinės klasės „Samsung“ prietaiso.

Dauguma biudžetinių ar vidutinės klasės „Samsung“ išmaniųjų telefonų atnaujinama kas pora mėnesių arba dar rečiau. Paprastai atsiunčiami vidiniai atnaujinimai - paties „Samsung“ pataisymai bei „Google“ saugumo atnaujinimai. O štai kas liečia operacinės sistemos versijų atnaujinimus, reikalas kur kas liūdnesnis. 

Įdomu tai, jog vienas išmaniųjų rinkos lyderių net ne visiems savo įrenginiams siūlo „Android Marshmallow“ operacinės sistemos versiją. Pavyzdžiui, Samsung Galaxy J3 (2017) vis dar veikia su „Android Lollipop“ versija, kuri išleista buvo prieš maždaug du metus.

„Huawei“ ir „Sony“ vidutiniokų turėtojai turi būti kantrūs

Jeigu galvojate, kad situacija su vidutinės klasės įrenginiais „Samsung“ kompanijoje yra prasta – Jūs esate neteisūs. Gerokai prastesnė situacija yra su „Huawei“ ir „Sony“ telefonais. Jeigu turite vieno iš šių gamintojų telefoną, kuris priskiriamas vidutinių arba biudžetinių klasei – net ir vidinių programinės įrangos atnaujinimų galite laukti kad ir 4 mėnesius.

Nors atnaujinimų gali tekti laukti ir ganėtinai ilgą laikotarpį, tačiau vertėtų paminėti ir tai, jog dauguma „Sony“ ir „Huawei“ telefonų veikia su „Android Nougat“ operacinės sistemos versija. Mūsų palyginimo metu tik vienintelis „Huawei P9 Lite (2017)“ veikė su senesne „Androidׅ“ versija. Įdomu tai, jog gamintojas žada net ir programinės versijos atnaujinimus šiam modeliui, tačiau kolkas jų nematyti.

Situacija su Kinijos kompanijomis - variantai nuo A iki Z

Niekam tikriausiai ne paslaptis, jog Lietuvoje pakankamai populiarūs yra itin pigūs išmanieji iš Kinijos. Niekam ne paslaptis ir tai, jog kinai mėgsta žadėti viską, kad tik parduotų savo produkciją, tačiau vėliau pažadai lieka pamiršti. Tokių kompanijų yra pakankamai daug, pavyzdžiui „Vernee“, „Leagoo“, „Doogee“, „Oukitel“ ir t.t., kurios savo telefonų atnaujinimus išleidžia neįtikėtinai retai.

Pavyzdžiui, prieš metus išleistas „Vernee Mars“ yra gavęs vos du vidinius atnaujinimus, kurie buvo atlikti dar praėjusiais metais, o oficialiame kompanijos puslapyje naujausi modeliai net neturi operacinės sistemos atnaujinimams skirto puslapio. Tiesa, populiaresni modeliai sulaukia daugiau dėmesio, pavyzdžiui „Vernee Thor“ per pernai metus gavo 3 atnaujinimus, o šiemet gegužės mėnesį pristačius jo naują versiją „Vernee Thor E“, telefonas jau gavo 2 atnaujinimus vos per 4 mėnesius. Ir greitu laiku žadamas dar vienas atnaujinimas. Jeigu tai būtų sistemingi atnaujinimai, šis modelis pasivytų „Samsung“ vidutiniokus. 

O kokia situacija su garsiausiomis Kinijos kompanijomis, tokiomis kaip „Lenovo“, „Huawei“ ir „Xiaomi“? Patyrinėjus, paaiškėja, kad su atnaujinimais iš jų rimčiausiai dirba tik „Huawei“ ir „Xiaomi“, o „Lenovo“ kartais atsilieka net nuo aukščiau minėtų vidutinio dydžio gamintojų. Į „Lenovo“ telefonus ne tik labai retai užklysta operacinės sistemos atnaujinimai, bet ir vidiniai atnaujinimai su klaidų ištaisymais. Tiesa, gal situacija dabar pasikeis, nes „Lenovo“ išplatino pranešimą, kad visi nauji gamintojo išmanieji telefonai gaus standartines, „Google“ sukurtas „Android“ versijas, be firminės vartotojo sąsajos „Vibe UI“ ir todėl bus greičiau atnaujinami. Ar tai nebus eilinis neišpildytas pažasas - pasimatys artimiausiais metais. 

Tačiau yra kompanijų, kurios gana nemažai dėmesio skiria programinės įrangos palaikymui. Tai minėta „Huawei“, o lyderiais kinų tarpe būtų galima įvardinti „Xiaomi“.

Nors „Xiaomi“ yra viena didžiausių Kinijos kompanijų, tačiau savo pirkėjams siūlo ir itin pigių išmaniųjų telefonų. Kaip bebūtų, jie atnaujinami taip pat dažnai kaip ir brangiausieji įrenginiai. Vidiniai programinės įrangos atnaujinimai pateikiami reguliariai kas 1-2 mėnesius, o jeigu norite gauti atnaujinimus kas savaitę – galite išbandyti „kūrėjo“ versiją.

Kad lengviau suprastumėte skirtumus tarp atnaujinimo dažnumo pas skirtingus gamintojus, parengėme tokią pavyzdinę lentelę. Priminsime, jog yra tokios naujausios Android sistemos versijos:

  • Lollipop arba Android 5.0 - išleista 2014 m
  • Marshmallow arba Android 6.0 - išleista 2015 m
  • Nougat arba Android 7.0 - išleista 2016 m

Telefonas

Kaina

Android versija

Pask. Atnaujinimas

Atnaujinimų dažnumas

Samsung Galaxy J7 (2017)

299 €

Marshmallow 

Birželio mėnesį

1 atnaujinimas šiemet

Samsung Galaxy A5  (2017)

349 €

Marshmallow

Birželio mėnesį

Kas 2-3 mėnesius

Samsung Galaxy A3 (2017)

246 €

Marshmallow

Liepos mėnesį

2 atnaujinimai šiemet

Samsung Galaxy J5 (2016)

189 €

Marshmallow

Rugpjūčio mėnesį

Kas 1-2 mėnesius

Samsung Galaxy J3 (2017)

203 €

Lollipop

Liepos mėnesį

Kas 2-3 mėnesius

Huawei P10 Lite

300 €

Nougat

Birželio mėnesį

Kas 2-3 mėnesius

Huawei P9 lite (2017)

280 €

Lollipop

Birželio mėnesį

Kas 2-3 mėnesius

SONY Xperia XA

175 €

Nougat

Rugpjūčio mėnesį

Kas 2-3 mėnesius

SONY Xperia X Compact

343 €

Nougat

Rugpjūčio mėnesį

Kas 3-4 mėnesius

Xiaomi Redmi Note 4

140 €

Nougat

Rugpjūčio mėnesį

Kas 1-2 mėnesius

Xiaomi Redmi 4X

120 €

Marshmallow

Rugpjūčio mėnesį

Kas 1-2 mėnesius

Vernee Apollo Lite

126 €

Marshmallow

2016 metų gruodis

0 atnaujinimų šiemet

Vernee Mars Pro

162 €

Marshmallow

Rugpjūčio mėnesį

1 atnaujinimų šiemet

Vernee Thor E

90 €

Nougat

Rugpjūčio mėnesį

2 atnaujinimai šiemet

Iš lentelės duomenų aiškiai matyti skirtumai tarp vidutinės klasės telefonų gamintojų pagal atnaujinimus - žinomi gamintojai visa galva aukščiau. Deja, bet žinomų gamintojų vidutiniai telefonai kainuoja gerokai brangiau, nei Kinijos vidutiniokų produkcija. Jeigu ir surasite panašios kainos modelius, tai palyginus jų parametrus, viskas taps aišku - kiniški telefonai savo konkurentus lenks visa galva. Bet už tai su atnaujinimais pas juos keblu, išskyrus „Xiaomi“ - jo ir kaina gera, ir atnaujinimai sistemingi. Tiesa, asortimentas tinkamas ne visiems, tad jei netinka „Xiaomi“, teks rinktis - ar brangesnis telefonas už tuos pačius parametrus, bet su dažnais atnaujinimais, ar pigesnis, bet su retais atnaujinimais. 




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Lukas Snarskis
(14)
(5)
(9)

Komentarai (6)