Vilniuje ir Klaipėdoje sukurtos karantinavimo programėlės - jei gaunate SMS, privalote jas įdiegti ir štai kas būna toliau  (4)

Vilniaus miesto savivaldybė kartu su sveikatingumo programėlės „Lympo“ komanda karantinuotųjų izoliavimui pasitelkė išmaniąsias technologijas ir sukūrė programėlę mobiliesiems telefonams „Karantinas“. Ši programėlė bus aktuali ne tik tiems, kas priversti karantinuotis namuose, tačiau visiems, kurie nori gauti naudingų suasmenintų patarimų dėl savo sveikatos. Sukūrus technologinį sprendimą, į Vilniaus kvietimą prisijungti ir suvienyti jėgas teigiamai sureagavo ir Vyriausybė su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru (NVSC), praneša sostinės savivaldybė.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-04-06 Vilniuje ir Klaipėdoje sukurtos karantinavimo programėlės - jei gaunate SMS, privalote jas įdiegti ir štai kas būna toliau  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Programėlę su specialia nuoroda kol kas galėjo parsisiųsti tik 5000 vilniečių, tačiau šios savaitės pradžioje ji bus atverta visiems norintiems.

„Karantinas“ veiks tarsi savotiška informacijos mainų sistema – suteikdami informaciją apie savo sveikatos būklę, vartotojai gaus ne tik personalizuotus patarimus bei priminimus apie prevencinius veiksmus, bet ir bus apdovanojami taškais, kuriuos galės konvertuoti į nuolaidas programėlės parduotuvėje.

„Suvienijome jėgas su tais, kas geriausiai išmano savo sritį, ir mūsų bendra komanda per rekordiškai trumpą laiką sukūrė sprendimą, kuris leis užtikrinti, kad karantinuotieji nepaliktų savo lokacijos. Privalomas karantinas bus mažesnis vargas žmonėms, kai liks mažiau pagundų nesilaikyti taisyklių, o visuomenė bus tik saugesnė. Dar kartą įsitikinome, kad su šia krize kovoti reikia pasitelkiant moderniausius sprendimus“, – pranešime cituojamas Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Pasak jo, padėjo ir Vyriausybės įsitraukimas kuriant informaciją programėlei.

„Ačiū tiek Vyriausybei, tiek NVSC, kad prisijungė prie mūsų iniciatyvos – tikiuosi, kad šis sprendimas bus pritaikytas visai Lietuvai“, – sakė R.Šimašius.

Programėlėje naudotojai kasdien galės rasti sveikatos iššūkius su Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis, kaip elgtis norint sumažinti viruso plitimą, kur kreiptis, jei atsirastų pirmieji simptomai. „Karantine“ taip pat nuolat bus skelbiama naujausia oficiali informacija apie koronaviruso situaciją Vilniuje ir Lietuvoje.

„Labai svarbu, kad ši programėlė taptų kasdieniu įrankiu – „Karantinas“ vartotojai galės lengvai atsekti savo simptomų evoliuciją, o tai padės gydymo įstaigoms ir saugos aplinkinius. Simptomų sekimas ypač aktualus saviizoliacijoje ar karantine esantiems gyventojams“, – sakė „Lympo“ vadovė Ada Jonušė.

Pasak jos, svarstoma programėlę patobulinti taip, kad jos vartotojai galėtų žinoti, ar nebuvo priartėję prie asmenų, užsikrėtusiu virusu. Tokios technologijos jau taikomos kai kuriose šalyse.

Kiekvienas, sutikęs karantinuotis namuose su programėle „Karantinas“, joje užfiksuos savo izoliavimosi lokaciją. Su šiuo asmeniu gali būti bet kada susisiekta ir paprašyta atsiųsti įrodymą, kad jis nepakeitęs savo lokacijos – tokiu būdu bus galima papildyti fizinius karantine esančių asmenų patikrinimus, kuriuos šiuo metu Vilniuje vykdo viešojo transporto kontrolieriai bei viešosios tvarkos pareigūnai.

Pirmieji 5000 programėlės vartotojų ją gali atsisiųsti čia – iOs vartotojams ir Android vartotojams.

Klaipėdiečiai taip pat sukūrė mobiliąją programėlę stebėti karantinuotuosius dėl COVID-19

Vis daugėjant užsikrėtusių COVID-19 ir karantinuojamų asmenų, Klaipėdoje veikiančių informacinių technologijų įmonių specialistai pasiūlė būdą, kaip veiksmingai užtikrinti, kad izoliuoti žmonės laikytųsi karantino sąlygų. Per savaitę jie sukūrė mobiliąją programėlę, kurią neatlygintinai pasiūlė išbandyti ir naudoti Klaipėdos miesto savivaldybei.

Mobilios programėlės tikslas – stebėti ir tikrinti karantinuojamų asmenų buvimo vietą. Analogišką priemonę plačiai naudoja kaimyninė Lenkija.

Kiekvienas, esantis karantine, telefonu gauna SMS žinutę su nuoroda, iš kur parsisiųsti programėlę, ir savo registracijos PIN kodą. Suvedus duomenis asmuo dar turi patvirtinti, kad sutinka pasidalinti savo buvimo vietos pozicija ir užfiksuoti savo buvimo vietą (namai, viešbutis ar kita karantino vieta). Dviejų šimtų metrų aplink šią vietą spinduliu sukuriamas leidžiamas judėjimo laukas, kurio ribų peržengti negalima.

Kontrolės sistema, anot kūrėjų, veikia labai paprastai: programa kas kiek laiko (atsitiktinis laiko tarpas) paprašo patikslinti savo buvimo vietą ir šią vietą užfiksuoja duomenų bazėje. Neįdiegus programėlės ar 2 kartus nepatikslinus savo buvimo vietos, apie pažeidimą pranešama atsakingoms institucijoms.

Programėlė, pavadinta „Lik namie“, pritaikyta visiems išmaniesiems telefonams su Android ar IOS operacine sistema.

Autoriai akcentavo, kad sistema saugo tik būtinąją informaciją, kad galėtų veikti – tad nerimauti dėl asmens duomenų apsaugos nėra pagrindo. Duomenys saugomi tik saugiame duomenų centre ir pasibaigus karantinui bus panaikinti. Programėlė veikia tik numatytomis karantino dienomis.

Kaip didelį privalumą IT specialistai įvardija tai, kad iš programėlės galima tiesiogiai susisiekti su pagalbos centru 1808.

Mobilioji programėlė „Lik namie“ penktadienį pristatyta Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriui Gintarui Neniškiui.

„Tai – labai vertinga dovana, kurios nauda neabejojame. Pirmiausiai tai – gera prevencinė priemonė, ugdanti mūsų piliečių sąmoningumą ir atsakomybę. Programėlė leis palaikyti nuolatinį ryšį su žmonėmis karantine, o šie, esant reikalui, galės greitai susisiekti su pagalbos centru“, – sakė G.Neniškis. Jo nuomone, programėlė tikrai palengvintų darbą specialistams, dirbantiems su karantinuojamais žmonėmis.

Tačiau kol kas Klaipėdos miesto savivaldybė programėlės dar negali pradėti naudoti, nes, kaip teigia G. Neniškis, neturi prieigos prie karantinuojamų asmenų duomenų bazės. Visą informaciją valdo Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), kuriam pavesta rūpintis karantinuojamais asmenimis.

Savivaldybė penktadienį kreipėsi į NVSC ragindama pradėti naudoti mobiliąją programėlę ne tik Klaipėdoje, bet ir kitose šalies savivaldybėse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(12)
(-6)

Komentarai (4)