Jau startavo programėlė „Korona Stop“: išsamiai apie funkcijas, galimybes ir kodėl nereikėtų nerimauti dėl galimo sekimo  (16)

Ketvirtadienį Lietuvoje pradėtas oficialus programėlės „Korona Stop“ platinimas – šis skaitmeninis įrankis visiems ją į savo išmaniuosius įrenginius įsidiegusiems vartotojams praneš, jeigu išaiškės, kad jiems teko kurį laiką praleisti netoli koronavirusu užsikrėtusio asmens ir tai darys neatskleidžiant jokių asmens duomenų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-11-07 Jau startavo programėlė „Korona Stop“: išsamiai apie funkcijas, galimybes ir kodėl nereikėtų nerimauti dėl galimo sekimo  (16)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Google“ programėlių parduotuvė „Play Store“ skelbia, kad šis įrankis vos per parą buvo atsisiųstas daugiau nei 10 000 vartotojų, „Apple“ programėlių parduotuvė viešai neteikia net ir tokių apytikslių atsisiuntimo duomenų.

Teoriškai programėlę galėtų atsisiųsti apie 80 procentų valstybės gyventojų – maždaug tiek Lietuvoje yra išmaniųjų telefonų naudotojų. Aukščiausia įsidiegimo riba, kurios optimistiškai tikisi sveikatos apsaugos ekspertai, yra 60 procentų, tačiau iki šiol analogiškų programėlių įsidiegimų rekordas pasaulio rekordas kitose valstybėse yra apie 40 procentų (Islandijoje ir Singapūre).

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tiesioginės konferencijos metu sakė: „Tai yra technologinis sprendimas, kur, kaip tikimasi, šiek tiek leis palengvinti NVSC darbą. Visus raginčiau programėlę atsisiųsti ir naudotis, nes tik nuo to priklausys, ar ji padės mums suvaldyti situaciją, ar ne. Avansu noriu nuraminti: ji nėra skirta ką nors sekti ar rinkti duomenis. Jeigu rasite tokių žinių, tai tikrai netikėkite tomis sąmokslo teorijomis. Ji yra skirta tik įspėti tuos asmenis, kurie buvo šalia užsikrėtusiojo“.

 

Robertas Petraitis, NVSC vadovas, išsamiau papasakojo apie programėlės funkcijas ir galimybes.

Anot jo, programėlė skirta informuoti žmones apie tai, kad jie buvo šalia užsikrėtusiojo asmens. Pagrindinė funkcija – matuoti atstumą tarp išmaniųjų įrenginių.

Programėlė yra savanoriška, o jos veiksmingumas priklausys nuo to, kiek daug žmonių ją įsidiegs ir naudos. Kuo daugiau žmonių ją naudos, tuo didesnė bus jos reikšmė valdant pandemiją Lietuvoje.

„Dėl sekimo ir duomenų apsaugos nerimaujančius asmenis norėčiau nuraminti, nes programėlė žmonių tikrai neseka ir nenustato jų buvimo vietos. Prieš pradedant programėlės naudojimą buvo įvertintas jos poveikis asmens duomenų saugumui, taip pat vertinimą atliko Nacionalinis kibernetinio saugumo centras“, – sakė R.Petraitis.

Planuojama, kad artimiausiu metu ši programėlė gebės keistis duomenimis ir su panašiomis kitų valstybių programėlėmis – tai bus naudinga keliaujantiems žmonėms.

Programėlė, anot R.Petraičio, yra svarbi papildoma, pagalbinė COVID-19 suvaldymo priemonė.

 

Atsisiuntus programėlę ir suteikus jai prašomus leidimus ji pradeda skenuoti aplinką ir „Bluetooth“ ryšiu susisiekinėja su kitais įrenginiais, kuriuose įdiegta ta pati programėlė. Programėlė registruoja atstumą iki kito telefono ir sąlyčio laiką, bet ne kontakto vietą ir neidentifikuoja įrenginio turėtojo.

Jeigu programėlės naudotojui bus diagnozuota COVID-19 infekcija, jis „Korona Stop“ programėlėje galės savanoriškai nurodyti, kad yra užsikrėtęs – tokiu atveju į visus telefonus, prie kurių tam tikru atstumu ir tam tikrą laiką buvo užsikrėtusiojo naudotojo įrenginys bus pranešama, kad pakito jo užsikrėtimo COVID-19 rizika.

R.Petraitis nurodė, kad programėlė yra prieinama tik „Apple“ ir „Google“ operacines sistemas naudojančių įrenginių turėtojai.

Pranešimą apie savo užsikrėtimą į programėlę naudotojas galės suvesti tik tuo atveju, jeigu gaus trumpą 4 skaitmenų kodą iš NVSC: jis bus išduodamas tik asmenims, kurių teigiama diagnozė yra patvirtinta ir galios tik parą – nepasinaudojus pirmuoju kodu ir pradelsus, kitą parą reikės dar kartą kreiptis dėl kodo. Tokiu būdu bus apsisaugoma nuo melagingų savanoriškų pranešimų apie užsikrėtimą.

 

R.Petraitis neneigė, kad gali pasitaikyti atvejų, kuomet programėlė rodys didelę užsikrėtimo riziką dėl to, kad diagnozė nustatyta kaimynui, gyvenančiam už sienos, be to, programėlė negali pasakyti, ar kontaktavę asmenys to kontakto metu dėvėjo kaukes, kas, kaip žinia taip pat mažina užsikrėtimo riziką.

Visais atvejais, jeigu programėlė numatys didesnę užsikrėtimo rizika, joje bus pateikiamos visos rekomendacijos, kaip elgtis tokį įspėjimą gavusiam asmeniui.

Jeigu programėlėje pamatysite raudoną pranešimą, rodantį, kad jūsų užsikrėtimo rizika yra didelė, programėlė rekomenduos niekur neiti iš namų, o pajutus ligos simptomus – skambinti telefonu 1808.

Daugiau apie programėlę „Korona Stop“ – šiame straipsnyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Vaidas Neverauskas
(3)
(7)
(-4)

Komentarai (16)