Nieko panašaus pasaulyje dar nėra: Nikola pristatė gigantišką vilkiką, varomą vandenilio kuro elementais ir nuvažiuojantį 1900 km (Foto)  (5)

Firma (ironiškai?) pristatoma, kaip „sunkvežimių Tesla“, gamybą tikisi pradėti 2020 metais.
Tokiam galiūnui daug labiau tiktų vežioti duomenis


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Donaldo Trumpo būsimoji administracija gali iš visų jėgų siekti grįžti prie iškastinio kuro, bet švarios energijos sektorius turi savų minčių. Nikola Motor Company pristatė gigantišką 8 (didžiausios) klasės vilkiką, varomą vandenilio kuro elementais, ir galėsiantį veikti 1900 km, kai bus išleistas 2020.

Nikola One, skirtas prekių gabenimui dideliais atstumais, pasak jo kūrėjų, galės vienu bako papildymu įveikti 1200 – 1900 km. Variklio galia >1000 hp, o sukimo momentas – 2700 Nm.

Jei šie teiginiai teisingi, galia bus beveik dvigubai didesnė už dyzeliu varomų balninių vilkikų.

Variklis elektrą ima iš didelio tankio ličio baterijų, kurias važiuojant krauna vandenilio kuro elementai. Žinoma, dabar tokio aparato perspektyvas temdo aštrus vandenilio papildymo stotelių trūkumas, tad Nikola kompanija – kuri, kaip ir Tesla, pavadinta serbų kilmės amerikiečio mokslininko ir išradėjo Nikola Tesla garbei – irgi konstruos 364 vandenilio papildymo stotelių tinklą „visose JAV ir Kanadoje,“ pradėdama 2018 metais.

Kuro kaina bus įtraukta į vilkiko lizingą, taip pat aptarnavimas ir garantija, nors nė žodžiu neužsiminta, kiek tas lizingas kainuos. Kol kas, NMC sako priėmusi rezervacijas už bendrą „beveik trijų milijardų dolerių sumą“.

 

Gruodžio 1-sios pristatyme, vykusiame Solt Leik Sityje, (Jutos valst.), Nikola įkūrėjas ir vykdantysis direktorius Trevor Milton apibūdino Nikola One kaip „pažangiausią kada nors sukurtą balninį vilkiką“. Iš jo inovacijų paminėtinas išmanusis prietaisų skydelis, kuris, jo teigimu, galės padėi vairuotojams pasirinkti efektyviausią kelią. Milžiniškoje automobilio kabinoje bus viena arba dvi lovos, 40 colių išlenktas 4K TV su Apple TV, Wi-Fi, ir 4G LTE ryšys, bei šaldytuvas, šaldiklis ir mikrobangų krosnelė.

Pirmuosius maždaug 5000 vilkikų pagamins vilkikų gamybos gigantas Fitzgerald, bet Miltonas tikisi iki 2017 metų vidurio sutvarkyti reikalus dėl jo planuojamos „pasaulinės klasės pažangios gamyklos“ vietos. Jo planai, be viso kito, pagaminti iki 50 000 vilkikų per metus – neįtikėtinai ambicingi.

Nikola konkuruos su Tesla, nes Elonas Muskas rugpjūtį paskelbė antrajame „pagrindinio plano“ tinklaraštyje, kad jo firma taip pat gamins vilkikus. Jis parašė trumpą pastraipą, iš kurios galima daryti išvadą, kad jis paskelbs apie Tesla vilkiką kitais metais, nieko nedetalizuodamas.

 

Per kelis pastaruosius metus išbandėme kelis pirmuosius vandenilio kuro elementus naudojančius automobilius – Toyota Mirai ir Riversample Rasa – ir jie pasirodė visai gerai, nors vis dar gerokai per anksti, turint omenį neišvystytą vandenilio papildymo infrastruktūrą.

Tom Mendelsohn
arstechnica.co.uk

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(49)
(2)
(47)

Komentarai (5)