„Nikola“ – šimtamilijoninė bauda: „visiškai veikianti transporto priemonė“ tebuvo melas?  (12)

Elektrinių sunkvežimių gamintoja „Nikola“ JAV Vertybinių popierių ir biržų komisijai sumokėti 125 mln. dolerių. Tokia bauda skirta už įmonės įkūrėjo ir buvusio direktoriaus Trevoro Miltono komentarus, kurie, kaip paaiškėjo, buvo melagingi ir dirbtinai pakėlė bendrovės vertę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Komisija pripažino, T. Miltonas suklaidino investuotojus, kalbėdamas apie pažangą, kurią „Nikola“ esą padarė kurdama elektrinį sunkvežimį. Pavyzdžiui, buvo teigiama, kad elektrinis „Nikola One“ vilkikas yra „visiškai veikianti transporto priemonė“. Šiam teiginiui įrodyti net buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame šis sunkvežimis matomas važiuojantis.

Vėliau paaiškėjo, kad vilkikas buvo tiesiog nustumtas nuo kalno riedėti laisva eiga, o įrašas vėliau apdorotas, sukuriant įspūdį, kad važiuojama tiesiu keliu.

Vertybinių popierių ir biržų komisijos teigimu, ši klaidinanti reklamos kampanija padėjo „Nikolai“ padidinti savo akcijų kainą, nors įmonė dar nebuvo gavusi nė dolerio pajamų ir neturėjo sukūrusi iš tikrųjų veikiančios transporto priemonės.

„T. Miltonas vykdė viešųjų ryšių kampaniją, kurios tikslas buvo išpūsti ir aukštame lygyje išlaikyti „Nikola“ akcijų kainą. Jis taip pat klaidino investuotojus kalbėdamas apie technologinę pažangą, gamybos pajėgumus, finansines įmonės perspektyvas ir išankstinių vilkikų rezervacijų skaičius“, – pažymėjo komisija.

 

Melagingi T. Miltono pareiškimai lėmė, kad 2020 m. vasarą „Nikola“ akcijų kaina buvo pasiekusi 65 JAV dolerius, tačiau tiesai išaiškėjus jos nebekainuoja nė 10 dolerių.

„Nikola“ investuotojams pranešė sieksianti, kad biržos prievaizdų skirtą baudą kompensuotų T. Miltonas, kuris bendrovėje jau nebedirba. Jam yra pateikti kaltinimai dėl sukčiavimo, tačiau jų „Nikola“ įkūrėjas nepripažįsta.

125 mln. dolerių „Nikola“ turės sumokėti dalimis, kas šešis mėnesius pervesdama po 25 mln. dolerių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(45)
(7)
(38)

Komentarai (12)