Įspūdingiausios pasaulio mašinos (II d.): oro uostų monstrai (Video)  (6)

Jei ne šie technikos pasaulio keistuoliai, mūsų gyvenimas ir kasdienybė nebūtų tokia, kokia yra dabar. Ten, kur šie monstrai darbuojasi, žmonių stengiamasi neprileisti. Tęsiame straipsnių ciklą, skirtą įspūdingiausioms pasaulio mašinoms. Jūsų dėmesiui – antroji ciklo dalis, kurioje kviečiame susipažinti su lėktuvus aptarnaujančiais oro uostų technikos monstrais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Gimęs šliaužoti: robotizuotas lėktuvų vilkikas Taxibot

Galingos sparnuotos mašinos – dangaus užkariautojos – ant žemės virsta kone bejėgėmis. Didžiulio oro lainerio varikliai pernelyg galingi, triukšmingi, ant žemės sunaudoja pernelyg daug ypač brangaus aviacinio kuro. Tad nuo terminalo prie terminalo lėktuvus tampo specialūs vilkikai. Jų vairuotojai savo veiksmus koordinuoja su lėktuvo ekipažu. Izraelio bendrovė IAI kuria naujos kartos lėktuvų vilkiką Taxibot. Jis unikalus tuo, kad bus valdomas iš lėktuvo pilotų kabinos.

2. Pasiekti dangų: autoliftas Mallaghan CT8000

Kad konteinerius su maistu keleiviams būtų galima pristatyti į Boeing 747 ar Airbus A380 kalibro lainerių saloną, krovinį reikia iškelti į maždaug 7-8 metrų aukštį (tokiame aukštyje yra įrengti lainerių krovininio skyriaus liukai). Kaip tik tam skirtas autoliftas Mallaghan CT8000, kuris gali būti montuojamas ant įvairių sunkvežimių bazės. Keliamoji galia – 5,5 tonos, maksimalus aukštis – 8,4 metro.

3. Ledokšnių siaubas: lėktuvus nuo ledėjimo apsauganti technika

Ledo plutelės susiformavimas ant sparnų ar lėktuvo korpuso kur kas pavojingesnis nei plikledis kelyje. Todėl kiekvienas stambesnis oro uostas turi nors po vieną keistą mašiną, kuri angliškai vadinama "de-icer". Šių agregatų paskirtis – pašalinti ant lėktuvo susidariusį ledo lukštą, o visą korpusą ir sparnus apipurkšti specialiu skysčiu, kuris apsaugo nuo ledėjimo, kol lėktuvas pakyla į orą.

4. Bambos nesiekiantis elektrinis nykštukas-galiūnas: vilkikas VOLK EFZ 100 N

Ši daugiafunkcinis nykštukas su visiškai elektrine transmisija sugeba įvairiausių dalykų. Dažniausiai jis zuja po oro uosto teritoriją, tempdamas konteinerius arba bagažo priekabas. Tačiau iškilus poreikiui, šis juokingas, galingiems laineriams iki bambos vargiai tesiekiantis nykštukas sugebėtų patempti ir pačius didžiausius keleivinius lainerius Boeing 747 ar Airbus A380. Maksimali tempiamoji galia – 100 tonų.

5. Didžiausias pasaulyje: peroninis autobusas Van Hool AP2375

Oro uostuose pasirodžius ypač dideliems oro laineriams (pvz., Airbus A380), belgų bendrovė "Van Hool" pagamino didžiausią pasaulyje peroninį autobusą AP2375. Jo salone telpa 160 keleivių: 146 stovimos ir 14 sėdimų vietų.

Įdomu tai, kad autobusas turi net šešias durų sistemas: po dvi iš abiejų šonų ir po vienas autobuso priekyje ir gale.

6. Sniego greideris-pabūklas Øveraasen TV 2000

Nors per Jonines kai kuriuose Lietuvos regionuose ne tik pylė kruša, bet ir pasnigo tiek, kad greitomis ir sniego senį sulipdyti buvo galima, vis dėlto, ko gero, kontraversiškai vertinamą žodelytį "snygis" pastaraisiais mėnesiais esame primiršę. Kai ateina laikas jį ir vėl prisiminti, į oro uostų pakilimo-nusileidimo takus išrieda įspūdingi sniego greideriai-pabūklai Øveraasen TV 2000. Jas galima vadinti oro uostų reanimatoriais, nes kaip tik šios mašinos iš numirusiųjų prikelia sniego paralyžiuotus oro uostus. Šie Norvegijoje gaminami sniegą stumdantys ir galingais pabūklais į pašalius šaudantys agregatai yra didžiausi tokio tipo greideriai-pabūklai pasaulyje. O sniegą jie naikina maksimaliai spėriai: per valandą išspjaudo 12 tūkst. tonų sniego. Sniego salvės skrieja 35-50 metrų.

7. Šešiaratis su geležiniu geluonimi: oro uostų gaisrinė mašina Rosenbauer Panther HRET 6x6

Oro uostas – didžiulė ir ypač erdvi teritorija. Kuriame nors jos taške susidarius ekstremaliai situacijai, į ją reikia nuvykti kuo greičiau. Todėl šios oro uostuose tarnaujančios gaisrinės mašinos gana greitos. Be to, jos aprūpintos vandens patrankomis "High Reach Extendable Turret", kurios vandenį ar kitas gesinimo priemones išpurškia ar išlieja sunkiausiai pasiekiamose lėktuvo vietose (pvz., salone). Kaip jos pasiekiamos? Tiesiog pramušant lėktuvo korpusą specialiu geluonimi "Stinger".

8. Oro uostų šluota: nusileidimo takų šlavimo mašina Øveraasen RS400

Bet kuris ant nusileidimo-pakilimo tako atsidūręs daiktas gali būti įtrauktas į oro lainerio variklį. O tai – rimtas pavojus. Todėl oro uosto takai, kuriais kyla, leidžias ir rieda lėktuvai, turi būti ypač švarūs. Kaip tik šiai užduočiai sukurta gigantiška 6 metrų ilgio "oro uostų šluota" - Øveraasen RS400. Per valandą tokia suskumba švariai nušluoti 330 000 kvadratinių metrų plotą.

9. Tvoskiančios karščiu "dujapurškės": oro uostų takus šildančios mašinos

Sniegas – ne vienintelė meteorologinė oro uostų neganda. Ne mažiau nemalonumų lėktuvams gali pridaryti ir plikledis ar lijundra. Vienas iš būdų nuo oro uostų takų nuvalyti ledą – dujapurškės mašinos. Tai sunkvežimiai, su kėbule sumontuotais dujinių turbinų varikliais, kurie ant tako asfalto ar betono skleidžia karštas išmetamąsias dujas, kurios ištirpdo ledo plutą.

10. Krištolo tiltas: teleskopinis trapas ThyssenKrupp Apron Drive Crystal Bridge

Ko gero, patogiausias būdas pakilti į oro lainerio saloną – teleskopinis trapas. Moderniausiuose modeliuose reguliuojamas aukštis, įrengtos posūkių rotondos. Tokiais trapais į lėktuvą žingsniuojantys keleiviai apsaugoti nuo prasto oro. O perregimos sienos sudaro sąlygas ne tik pasigėrėti oro uostų panorama, bet ir užkerta kelią kluastrofobijos priepuoliams.
(Laukite tęsinio)
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(83)
(4)
(79)

Komentarai (6)