Bellingcat įvardijo MH17 reisą numušusio „Buk“ komplekso transportavimo organizatorių  (5)

Tarptautinė ekspertų žurnalistų grupė Bellingcat paskelbė žmogaus, kontroliavusio raketų komplekso „Buk“ transportavimą į Donbasą. Kaip tvirtina tyrėjai, „Buk“, iš kurio buvo numuštas Malaizijos oro linijų reisas MH17, transportavimu užsiėmė buvęs rusų kariškis.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-02-16 Bellingcat įvardijo MH17 reisą numušusio „Buk“ komplekso transportavimo organizatorių  (5)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagal Bellingcat versiją, už „Buko“ transportavimą atsakė tarnybą baigęs rusų karininkas Sergejus Dubinskis, labiau žinomas pseudonimu „Chmūryj“ (rus. «Хмурый» – niūrus). Žiniasklaidoje jis buvo vadinamas pasiskelbusios DLR žvalgybos vadu.

Jis, kaip nepripažintos respublikos karinių pajėgų atstovas, buvo atsakingas už „Buk“ sistemos, iš kurios, spėjama, 2014 vasarą buvo numuštas Malaizijos keleivinis laineris, transportavimą. Bellingcat ekspertai taip pat padarė išvadą, kad „Buko“ transportavime netiesiogiai dalyvavo RF karo pajėgų 69-osios atskirosios materialaus ir techninio aprūpinimo brigados kariai.

Bellingcat ištyrė šios brigados kariškių socialinių tinklų paskyras ir aptiko ten fotografijas, darytas Rostovo srityje tuo metu, kai „Buk“ numanomai buvo pervežtas į Ukrainą. Daugumoje nuotraukų užfiksuota karinė technika.

Rusijos Gynybos ministerija Bellingcat tyrimo rezultatų kol kas nepakomentavo.

Tyrėjai aptiko Dubinskį, naudodami Igorio Strelkovo e. pašto archyvą, kurį paviešino hakerių grupė „Šaltaj–Boltaj“ (rus. Шалтай-Болтай). 2014 metų balandį Strelkovas gavo pranešimą iš pašto dėžutės „karahan1962@mail.ru“, kuriame minimas kažkoks „Bizonas“. Bellingcat išsiaiškino, kad tai dar vienas Dubinskio šaukinys, naudojamas kartu su „Chmūryj“. Paskui grupė rado profilius socialiniuose tinkluose, registruotus susirašinėjime su Strelkovu naudotu pašto adresu, ir nustatė Dubinskio tapatybę.

Tyrimo rezultatus Bellingcat perdavė bendrai tyrėjų grupei (Joint Investigation Team, JIT). Ji atlieka lainerio sudužimo tyrimą.

Slapyvardis „Chmūryj“ skambėjo telefonų pokalbiuose tarp DNR separatistų, kurie aptarinėjo „Buko“ pervežimą. Remiantis dešifruotais pokalbiais, jie aptarinėjo įtaiso perdavimą „Chmūryj“ ir komplekso transportavimo metodus. Vieną dialogo įrašą JIT perdavė Ukrainos saugumo tarnybai. Tarnybos ekspertai nustatė, kad šaukinys „Chmūryj“ priklauso Rusijos atsargos karininkui Sergejui Nikolajevičiui Petrovskiui. Jis tarnavo RF Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GRU) karinėje žvalgyboje ir išėjo į pensiją 2014 metais.

Pernai spalį JIT ataskaitoje rašoma, kad „Buk“, iš kurio buvo numuštas Malaizijos laineris, buvo atvežtas iš Rusijos, o paskui išvežtas atgal, tačiau kas konkrečiai buvo atsakingas už transportavimą, nebuvo nurodyta.

Malaizijos oro linijų Boeing 777, 2014 metų liepos 17 dieną skridęs reisu Amsterdamas – Kvala Lupmūras, buvo numuštas Donecko apskrities rytuose. Žuvo 298 žmonės.



(28)
(4)
(24)

Komentarai (5)