Paaiškėjo, kodėl į lėktuvus draudžiama įnešti kompiuterius iš kai kurių šalių: toks draudimas gali ne vienam išgelbėti gyvybę  (5)

JAV ir Jungtinės Karalystės aviacijos saugumo administracijų draudimas į lėktuvų salonus neštis už telefoną didesnius elektronikos įrenginius skrydžiuose iš kai kurių Afrikos ir Artimųjų rytų valstybių iš dalies priimtas dėl to, kad buvo sužinota apie teroristų planą lėktuvo salone susprogdinti į „iPad“ korpusą sumontuotą sprogmenį, rašo arstechnica.com.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-04-01 Paaiškėjo, kodėl į lėktuvus draudžiama įnešti kompiuterius iš kai kurių šalių: toks draudimas gali ne vienam išgelbėti gyvybę  (5)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Leidinys „The Guardian“, cituodamas anonimišką šaltinį „iš saugumo struktūrų“ skelbė, kad buvo atskleistas sąmokslas, susijęs su sprogmenimis, paslėptais netikrame „iPad“ kompiuteryje, „kuris atrodė kaip tikras“. Jokios kitos informacijos „The Guardian“ šaltinis nepateikė – nei kada sprogmuo buvo surastas, nei kas jį pagamino.

Šio sąmokslo atskleidimas patvirtino žvalgybos agentūrų baiminimąsi, kad islamistų grupuotės rado naujų būdų prasinešti sprogmenų į lėktuvų salonus – aviacijos saugumo tarnybos jau išmoko aptikti batuose ar apatiniuose slepiamas bombas.

Sprogimas lėktuvo salone, kur teroristas sprogmenį gali laikyti pridėjęs prie lėktuvo sienos ar lango, gali būti kur kas pavojingesnis, nei sprogimas krovininiame skyriuje, kur jį gali slopinti aplinkinis bagažas, o atstumas iki slėgių skirtumą palaikančių sienelių gali būti didelis.

Saugumo pareigūnų susirūpinimas dėl ginklais paverstos elektronikos nėra be pagrindo. Mat elektroninius įrenginius dabar nešiojasi praktiškai kiekvienas. O praėjusiais metais vieno iš skrydžių į Somalį metu sprogęs nešiojamasis kompiuteris pramušė skylę lėktuvo keleivių skyrių nuo aplinkos oro skiriančioje sienoje.

JAV ir JK vyriausybės praėjusią savaitę paskelbė, kad kai kuriuose skrydžiuose į lėktuvų salonus nebus leidžiama įsinešti praktiškai jokių elektroninių įrenginių. JAV Vidaus saugumo departamentas pritaikė vadinamuosius „aviacijos saugumo pastiprinimus“, reikalaujančius, kad bet koks elektronikos įrenginys, didesnis už išmanųjį telefoną, privalo būti gabenamas į krovininį skyrių priduotame bagaže. Tad į lagaminus dabar tenka krauti nešiojamuosius ir planšetinius kompiuterius, elektronines knygų skaitykles, vaizdo kameras, nešiojamus DVD grotuvus ir apskritai bet kokius įrenginius, didesnius už telefoną.

Amerikiečių taisyklės galioja skrydžiams, JAV teritorijoje esančius oro uostus, jungiančius su Amano (Jordanija) Karalienės Alijos oro uostu, Kairo (Egiptas) Tarptautiniu oro uostu, Stambulo (Turkija) Atatiurko tarptautiniu oro uostu, Džedos (Saudo Arabija) Karaliaus Abdulo-Azizo tarptautiniu oro uostu, Rijado (Saudo Arabija) Karaliau Khalido tarptautiniu oro uostu, Kuveito tarptautiniu oro uostu, Kasablankos (Marokas) Mohamedo V oro uostu, Dohos (Kataras) Hamado tarptautiniu oro uostu, Dubajaus tarptautiniu oro uostu ir Abu Dabio tarptautiniu oro uostu.

Britų taisyklės galioja visiems skrydžiams į šią šalį iš Egipto, Jordanijos, Libano, Saudo Arabijos, Tuniso ir Turkijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(15)
(3)
(12)

Komentarai (5)