Galbūt dabar bus sulaukta teisingumo: Europos žmogaus teisių teismas užregistravo Nyderlandų ieškinį prieš Rusiją dėl numušto MH17 lainerio  (60)

Nyderlandų valdžia mano, kad Maskva atsakinga dėl 298 žmonių žūties. Jie taip pat kaltina Rusiją ne vieno Europos žmogaus teisių konvencijos straipsnio pažeidimu.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-07-16 Galbūt dabar bus sulaukta teisingumo: Europos žmogaus teisių teismas užregistravo Nyderlandų ieškinį prieš Rusiją dėl numušto MH17 lainerio  (60)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos žmogaus teisių teismas (EŽTT) ėmė nagrinėti Nyderlandų ieškinį prieš Rusiją dėl Malaizijos oro linijų Boeingo sudužimo Donbase 2014 metų vasarą. Apie tai skelbiama liepos 15 dieną, trečiadienį paskelbtame teismo puslapyje. Ieškinys buvo užregistruotas liepos 10 dieną, jam paskirtas numeris 28525/20.

Nyderlandų valdžios nuomone, Rusijos vyriausybė atsakinga už 298 lėktuvu skridusių žmonių žūtį, ir pažeidė ne vieną Europos žmogaus teisių konvencijos straipsnį, tarp kurių 2 straipsnis (teisė į gyvybę), 3 straipsnis (kankinimų draudimas) ir 13 straipsnis (teisė į efektyvią teisinę apsaugą).

Anksčiau EŽTT jau buvo pateikti ieškiniai Rusijai, tačiau juos pateikė privatūs asmenys – žuvusiųjų giminės.

„Boeingo“ sunaikinimas

Malaizijos oro linijų Boeingas, skridęs reisu MH17 iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą, buvo numuštas 2014 metų liepos 17 dieną Donecko apylinkėse. Visi lėktuvu skridę žmonės žuvo. Ukraina dėl šio įvykio apkaltino prorusiškus separatistus, o nepripažintos Donbaso „respublikos“ – Kyivą.

Pagal oficialią Tarptautinės tyrimo grupės išvadą, Malaizijos oro linijų Boeingas buvo numuštas zenitiniu-raketiniu kompleksu „Buk“, į Ukrainą atgabentas iš Rusijos karinio padalinio šalia Kursko ir priklausiusio RF Gynybos ministerijos 53-iam zenitinei-raketinei brigadai. Maskva tai neigia.

Nacionalinė Nyderlandų prokuratūra pareiškė kaltinimus keturiems keleivinio lėktuvo žūties bylos dalyviams. MH17 bylos įtariamųjų vardai buvo paskelbti 2019 metų vasarą. Tai rusai – Igoris Strelkovas (Girkinas), Sergejus Dubinskis ir Olegas Pulatovas, o taip pat ukrainietis Leonidas Charčenko. Kovą Hagoje prasidėjo lėktuvo sudužimo bylos procesas.


www.dw.com

(58)
(0)
(58)

Komentarai (60)