Iš „Lego“ sukonstruotas robotas pagerino absoliutų Rubiko kubo pasaulio rekordą (Video)  (8)

Robotas „Cubestormer II“ mobiliojo telefono vaizdo kameros objektyvu įdėmiai nusifotografuoja kiekvieną Rubiko kubo sienelę, vaizdinę informaciją apdoroja galinga programine įranga, „pasiraitoja“ keturias iš „Lego“ kaladėlių sukonstruotas rankas ir… Nepraėjus nė šešioms sekundėms tampa aišku, jog „Cubestormer II“ pagerino ne tik robotų, bet ir absoliučiai geriausią žmogaus pasiektą Rubiko kubo surinkimo pasaulio rekordą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vos prieš keletą mėnesių rašėme, jog šeši Svinburno technologijų universiteto (Australija) baigiamojo kurso studentai kaip bakalauro studijų baigiamąjį darbą sukonstravo robotą Rubį, kuris stipriai pagerino Rubiko kubo surinkimo pasaulio rekordą tarp robotų. Tiesa, iki žmogaus rekordo Rubiui gerokai trūko.

Robotui „Cubestormer II“ savo tiek mechaninį kolegą, tiek latvių kilmės rekordininką – žmogų Feliksą Zemdegą (Feliks Zemdegs) pasiųsti į istorijos užkaborius prireikė vos 5,35 sekundės. Rubio rekordinis laikas buvo 10,29 s, oficialus žmogaus pasiektas Rubiko kubo surinkimo pasaulio rekordas – 5,66 s.

Įdomu yra tai, jog, skirtingai nei kubo rinkimo virtuozai-žmonės, „Cubestormer II“ kubo prieš surinkimą neapžiūrinėja, o sprendimą randa rinkdamas kubą.

Mikliąsias mechanines rankeles iš „Lego“ kaladėlių, keturių „Mindstorms“ komplektų ir ARM procesorių sukonstravo bei užprogramavo Maikas Dobsonas (Mike Dobson) ir Deividas Gildėjus (David Gilday). M. Dobsonas yra lėtesnio pirmtako „CubeStormer“ sutvėrėjas, o D. Gildėjus modifikuotai jo versijai sukūrė „Android Speedcuber“ programą, kuria išmaniai naudojasi roboto „smegenys“ – „Samsung Galaxy S2“, pasirinktas todėl, kad dviejų branduolių procesorius leidžia vienu metu vykdyti du procesus. Ryšys tarp procesorių ir rankų palaikomas „Bluetooth“ jungtimi.

Savo įgūdžius „Cubestormer II“ demonstruos spalio 26-27 d. Santa Klaroje (Kalifornija, JAV) vyksiančiame festivalyje „ARM’s TechCon 2011“.

O štai, kaip atrodo rekordinis roboto pasirodymas:

Parengė Saulius Žukauskas,sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(1)

Komentarai (8)