[Žinios trumpai] Karo ekspertas: Rusija gali užimti Suvalkų koridorių per kelias valandas be jokio šūvio – viskas vyktų kaip Kryme: tai būtų katastrofa NATO  (15)

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gali pradėti karą su Lietuva, siekdamas perimti kontrolę Suvalkų koridoriuje, kuris atvers kelią į Kaliningradą. Jo veiksmai gali privesti prie NATO žlugimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai „Freedom“ maratono eteryje kalbėjo karo ekspertas Michailas Samusas.

Šiaurės Atlanto Aljanso valstybės narės puolimas ir tolesnis teritorijos užgrobimas bus signalas NATO įgyvendinti penktąjį kolektyvinės gynybos straipsnį.

Tačiau tai įmanoma tik su visų aljanso narių parama. Karas Ukrainoje parodė, kad ne visos šalys yra pasirengusios stoti į tiesioginę konfrontaciją su Rusija, o tai lems penktojo straipsnio blokavimą.

„Putinas žino, kad yra šalių, tokios kaip Vokietija ar Vengrija, galbūt Prancūzija, kurios nenori tiesioginio karo su Rusija. Jos supranta, kad nėra tam pasiruošę", – aiškino ekspertas.

Samusas pasakojo, kad nuo 2017 metų Rusija ir Baltarusija pratybų metu praktikuoja galimą Suvalkų koridoriaus užėmimą, nors scenarijuje Lietuvą keičia į fiktyvią šalį.

„Per šias pratybas šis Suvalkijos koridorius buvo užimtas per kelias valandas. Ir, žinoma, per šias valandas gali konkrečiai reaguoti arba Lietuva, arba tik Lenkija. Tuo tarpu NATO užtrunktų kelias dienas, jei ne savaites", – sakė jis.

Eksperto teigimu, situacija dar labiau komplikuotųsi, jei Putinas pasinaudos Krymo scenarijumi, kad užgrobtų dalį Lietuvos.

„Nėra gynybinių linijų, nėra parengtos gynybos, yra paprasti keliai, paprastos gyvenvietės, sienų faktiškai nėra dėl to, kad tai yra Europos Sąjungos šalys, NATO šalys. Todėl Rusija gali tuo pasinaudoti. Įžvengia į šį koridorių ir nepradeda šaudyti. Kaip buvo Kryme: mes mandagūs žmonės, tik norime užtikrinti savo traukinių ir sunkvežimių praėjimą, nieko nedarome“, Samusas paaiškino.

 

Tokiu atveju NATO šalims bus sunku įrodyti būtinybę remtis 5 straipsniu, nes karo veiksmų nebuvo. Tai prives prie to, kad norint apsaugoti Lietuvą, Aljansas turės pirmas atidengti ugnį.

Michailas Samusas. 2009-2015 m vadovavo CIACR ir Defense Express Europos biurui Prahoje, Čekijos Respublikoje. Iki tol jis turėjo patirties kaip TsIAKR karinių ir politinių projektų vadovas, žurnalo „Export Control Bulletin“ vyriausiasis redaktorius ir „Defense Express“ žurnalistas. Rašė Defense Express žurnale, Zerkalo Nedeli, Delovaya Stolitsa savaitraščiuose, Radio Liberty, Espresso TV ir kituose Ukrainos, Čekijos ir Lenkijos leidiniuose. 2007 m. baigė Kijevo nacionalinio Taraso Ševčenkos universiteto Žurnalistikos instituto magistro laipsnį. 1993 m. baigė Kijevo aukštąją karinio jūrų laivyno mokyklą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(48)
(-31)

Komentarai (15)