[Žinios trumpai] To dar nėra buvę! Europa rado kuo pakeisti Rusijos dujas, jau pristatyta daugiau nei pumpuoja „Gazprom“  (2)

Pirmas kartas istorijoje: JAV aplenkė Rusiją pagal dujų eksportą į Europą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmą kartą istorijoje JAV aplenkė Rusiją pagal dujų eksportą į Europą: amerikietiškų dujų eksportas į Europos šalis viršijo Rusijos „mėlynojo kuro“ eksportą.

Birželį suskystintų gamtinių dujų (SGD) tiekimas iš JAV į Europą išstūmė „Gazprom“ iš lyderio pozicijų, kurio eksportas žlugo dėl sankcijų. „Telegram“ kanalas „Ukraina 365“ skelbia dujų eksporto į Europą pokyčių per pastaruosius pusantrų metų grafiką.

Pagal jį, birželį Rusijos dujų tiekimas Europai (be Turkijos) sumažėjo iki 5,1 milijardo kubinių metrų, metais anksčiau viršijo 10 milijardų kubinių metrų. Birželio mėnesį SGD pristatymai iš JAV siekė 5,3 mlrd. kubinių metrų, o prieš 12 mėnesių vos viršijo 1 mlrd.

Situaciją dėl „mėlynojo kuro“ tiekimo europiečiams savo mikrobloge socialiniame tinkle „Twitter“ pakomentavo Tarptautinės energetikos agentūros (IEA) vadovas Fatihas Birolis.

 

„Paskutinis laipsniškas Rusijos dujų tiekimo į Europą mažinimas lėmė tai, kad pirmą kartą istorijoje Europos Sąjunga iš JAV per mėnesį importavo daugiau SGD nei dujotiekiu iš Rusijos“, – rašė jis.

Praradusi galimybę laisvai parduoti dujas, šalis agresorė nusprendė papildomai užsidirbti iš savo piliečių.

Milžinas „Gazprom“ nuo liepos 1 dienos kelia didmenines kainas pramonei ir gyventojams. Žinoma, kad didmeninė monopolininko dujų kaina padidės atitinkamai 5 ir 3 proc.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(0)
(23)

Komentarai (2)