[Žinios trumpai] Rusija putoja iš pykčio – į Kaliningrado blokadą Baltijos šalims atsakys „neutroniniais ginklais“  (2)

Kaliningrado srities gubernatoriaus Antono Alichanovo teigimu, Kremlius gali padaryti taip, kad neliks pusės Lietuvos ekonomikos. ES apribojimai metalo ir cemento tranzitui Rusijos Federacijai pasirodė itin skausmingi.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-07-04 [Žinios trumpai] Rusija putoja iš pykčio – į Kaliningrado blokadą Baltijos šalims atsakys „neutroniniais ginklais“  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaliningrado srities gubernatorius Antonas Alichanovas interviu žurnalistams sakė, kad reaguodamas į tai, kad Lietuva vykdo ES sankcijas ir uždraudė per šalį gabenti daugybę prekių į Kaliningrado sritį, Kremlius gali padaryti didelę žalą Lietuvos transporto kompleksui ir net jį sunaikinti.

Oficiali Maskvos reakcija vadinama rimta ekonomine priemone, prilygstančia galingam ginklui. Tai praneša TASS.

„Baltijos transporto kompleksas iš principo gali būti sugriautas, jei Rusija taikys antisankcijas prekėms, kurios eina į Baltijos šalis ir iš jos“, – sakoma Rusijos pareigūno pranešime, kuris pabrėžė, kad ekonomines priemones laiko veiksmingiausiu atsaku Baltijos šalims.

„Mano nuomone, Rusijos ekonominis atsakas į Baltijos šalis yra daug efektyvesnė priemonė ir itin destruktyvi, palyginama su neutroniniais ginklais“, – sakė A. Alichanovas. – „Rusijos Federacija gali priversti pusę Lietuvos ekonomikos išnykti“.

Srities gubernatorius patikslino, kad, jo nuomone, Lietuva neatsižvelgia, kad Kaliningrado sritis yra ta pati Rusija ir kad jie nėra palikti vieni su problema. Regiono vadovas Maskvai jau yra pateikęs galimų atsakomųjų priemonių sąrašą, tačiau kartu tikisi panaikinti kai kurių prekių tranzito apribojimus Europos Sąjungos sausumos koridoriumi.

Trūksta cemento ir metalų

 

Pranešama, kad Kaliningrado srityje uždraudus tranzitu per ES valstybes gabenti rusiškas prekes, jau trūksta statyboje naudojamo cemento ir metalų.

A. Alichanovo teigimu, pavasarį cemento tiekimas nutrūko dėl to, kad Lietuva pradėjo vykdyti Rusijos Federacijai skirtas sankcijas. Cemento trūkumas tęsėsi tris savaites, o vėliau tiekimas pagerėjo.

Alichanovas ES sankcijas Kaliningrado atžvilgiu vadina blokada, nes dėl statybinių medžiagų importo draudimo pabrango kroviniai jūra. Gaminiams apribojimai netaikomi, tačiau be cemento neįmanoma statyti mokyklų ar ligoninių.

 

Pasak jo, šie „nedraugiški“ žingsniai turi įtakos normaliam daugiau nei milijono Kaliningrado srities gyventojų egzistavimui, dėl kurio buvo sutrikdyta prekių pristatymo logistikos sistema. O dabar darbotvarkėje lieka jūrų transporto subsidijavimo klausimas.

„Mes atkūrėme logistiką“, - patikslino A. Alichanovas. – „Tačiau vis dar yra problemų dėl krovinių gabenimo jūra tarifų“. Pareigūnas patikslino, kad regiono administracija iš tikrųjų stengiasi, kad gabenimo jūra tarifas būtų toks pat kaip ir geležinkeliu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(32)
(-11)

Komentarai (2)