[Išsami tema] Kokios iš tikro yra galingos Lenkijos oro pajėgos - ar jos sugebėtų perimti oro gynybą virš Vakarų Ukrainos? (Video)  ()

Lenkija yra ginkluota 48 F-16 daugiafunkciniais naikintuvais, kurie gali „uždaryti dangų“ virš dalies Ukrainos.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-07-09 [Išsami tema] Kokios iš tikro yra galingos Lenkijos oro pajėgos - ar jos sugebėtų perimti oro gynybą virš Vakarų Ukrainos? (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lenkijoje jau pradėta kalbėti apie galimybę organizuoti priešraketinę gynybą virš vakarinių Ukrainos regionų. Kol kas tai buvusio Lenkijos nacionalinio saugumo biuro vadovo Stanislavo Kozei pozicija, kuris išreiškė tokią nuomonę ir pasiūlė oficialiai tai argumentuoti „prevencine apsauga, nes raketos skrenda link Lenkijos“.

Tuo pat metu pagrindinis klausimas, dislokuojant tokį priešraketinį skydą virš Ukrainos dalies, bus tik politinis Varšuvos pasirengimas, nes techniniu požiūriu Lenkijos oro pajėgos ir oro gynyba atrodo pasiruošusi.

Lenkijos oro pajėgos

Remiantis Didžiosios Britanijos tarptautinio strateginių studijų instituto šalių karinio potencialo duomenų baze, „Military Balance“, Lenkijos oro pajėgų branduolys yra trys F-16 „Block 52+“ eskadrilės, o bendras šių orlaivių skaičius – 48.

Orlaiviai, aprūpinti moderniais radarais, gali aptikti ir sekti nedidelius taikinius, pavyzdžiui, sparnuotąsias raketas. O jų sunaikinimui tinka ne tik didelio nuotolio oras-oras raketa AIM-120, kurios skrydžio nuotolis siekia iki 105 km, bet ir daug pigesnė AIM-9, kurios paleidimo nuotolis iki 35 km.

Skrydžio nuotolis oro patruliavimo konfigūracijoje, apsiginklavus keturiomis „oras-oras“ raketomis ir apsirūpinus išoriniais degalų bakais, pagal F-16 „Block 52+“ specifikaciją, yra 1750 km arba kelios patruliavimo valandos.

Taip pat Lenkijoje tebėra 22 sovietiniai MiG-29, tačiau Varšuva visas jų atsargines dalis ir raketas jau perdavė Ukrainai, todėl šie lėktuvai greičiausiai bus pašalinti iš kovinės tarnybos.

Bet kokiu atveju Lenkija planavo šiuos sovietinius lėktuvus pašalinti iš tarnybos, užsakydama modernius penktos kartos naikintuvus F-35A. Nuo 2020 m. sudaryta sutartis dėl 32 naikintuvų pirkimo už 4,6 milijardo dolerių. Tačiau šie itin modernūs orlaiviai pagal pirminį planą turėtų atvykti ne anksčiau kaip 2024 m., o pirmosios eskadrilės formavimas buvo numatytas 2026 m.

 

Lenkijos oro gynybos antžeminė dalis

Tiesą sakant, naikintuvai yra viena iš efektyviausių priemonių naikinti sparnuotąsias raketas, nes iš tikrųjų tai yra mobilūs oro gynybos ginklai. Ir tai aiškiai matosi Lenkijos pavyzdyje, kuri pirmiausia sutelkė dėmesį į orlaivių parko atnaujinimą, o vėliau pradėjo stiprinti oro gynybos antžeminį komponentą.

Lenkijos kariuomenė turi 17 S-125 vienetų, vieną S-200 ir 20 „Kub“ oro gynybos sistemų. Visi šie 60-ųjų plėtros kompleksai, jų kovinės galimybės yra labai ribotos. Todėl 2017 metais Lenkija iš JAV užsakė keturias priešraketines baterijas „MIM-104 Patriot PAC-3+“, kurios jai kainavo 4,75 mlrd. USD. Ir neseniai užsisakė dar šešias baterijas.

 

Oro gynybos sistema dar nepasiekė Lenkijos iš pirmo užsakymo, tikimasi, kad tai įvyks iki šių metų pabaigos. O pirminis pasirengimas koviniam naudojimui turėtų būti pasiektas 2023 metų pabaigoje – 2024 metų pradžioje.

Tai yra, Lenkijos oro pajėgos F-16 lėktuvų dėka jau gali gana efektyviai vykdyti oro patruliavimo misijas Ukrainos padangėje. Toks broliškas petys leistų padidinti Ukrainai orlaivių ir oro gynybos sistemų koncentraciją kitose srityse. Tai žymiai padidintų sunaikinamų priešo sparnuotųjų raketų skaičių.

Tuo pačiu Lenkijos pavyzdys parodo, kad visavertės oro gynybos, paremtos moderniausiais naikintuvais ir priešlėktuvinių raketų sistemomis, dislokavimas kainuoja apie 10 milijardų dolerių ir nuo užsakymo iki dislokavimo į kovinę parengtį trunka kelerius metus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(45)
(0)
(45)

Komentarai ()