[Žinios trumpai] Buvęs Vokietijos kancleris Schroederis: Ukrainos susitarimas dėl grūdų gali atverti kelią paliauboms  (5)

Maskvos ir Kyjivo susitarimas dėl Ukrainos grūdų eksporto blokavimo gali būti kelias į galimas paliaubas šeštą mėnesį trunkančiame konflikte, sakė buvęs Vokietijos kancleris Gerhardas Schroederis, Rusijos prezidento Vladimiro Putinas draugas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-08-03 [Žinios trumpai] Buvęs Vokietijos kancleris Schroederis: Ukrainos susitarimas dėl grūdų gali atverti kelią paliauboms  (5)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmasis karo metu iš Ukrainos uostų išplaukęs grūdus gabenantis laivas antradienį saugiai prisišvartavo prie Turkijos krantų ir turi būti apžiūrėtas trečiadienį.

„Gera naujiena yra ta, kad Kremlius nori derybinio sprendimo“, – trečiadienį savaitraščiui „Stern“ ir transliuotojams „RTL/ntv“ sakė G. Schroederis ir pridūrė, kad praėjusią savaitę susitiko su V. Putinu Maskvoje.

„Pirmoji sėkmė yra grūdų sandoris, galbūt ją galima pamažu išplėsti iki ugnies nutraukimo“, – sakė jis.

1998–2005 metais kancleriu dirbęs G. Schroederis kritikavo karą Ukrainoje, bet atsisakė pasmerkti V. Putiną.

Gerhardas Schroederis sakė, kad Donbaso ateitis yra sudėtinga. Tradicinėje pramonės širdyje Ukrainos rytuose įvyko vienas sunkiausių karo mūšių.

„Reikės rasti sprendimą, pagrįstą Šveicarijos kantonų modeliu“, – sakė jis ir pridūrė, kad norės pamatyti, ar Putinas per paliaubas sugrįš į prieškarinę „kontaktinę liniją“.

Šveicarija turi 26 pusiau autonominius kantonus arba provincijas.

 

Esminių problemų, tokių kaip Krymas, kurį Rusija aneksavo 2014 m., sprendimai gali būti rasti laikui bėgant, „gal ne po 99 metų, kaip Honkonge, o per kitą kartą“, – sakė G. Schroederis.

Tuo tarpu liepos 22 d. JT tarpininkaujant sudarytas sandoris dėl Ukrainos grūdų eksporto blokavimo buvo sėkmingas.

Laivas „Razoni“, plaukiojantis su Siera Leonės vėliava, antradienį, praėjus maždaug 36 valandoms po išplaukimo iš Ukrainos Odesos uosto, buvo prie įėjimo į Bosforo sąsiaurį, jungiantį Juodąją jūrą su pasaulio rinkomis, apie 18.00 GMT.

 

Laivas, gabenantis 26 527 tonas kukurūzų į Libaną, trečiadienį turi būti patikrintas Turkijoje.

Vieno didžiausių pasaulyje grūdų gamintojų eksportu siekiama palengvinti pasaulinę maisto krizę.

Ukraina, žinoma kaip Europos duonos krepšelis, tikisi eksportuoti 20 mln. tonų silosuose laikomų grūdų ir 40 mln. tonų iš dabar nuimamo derliaus, iš pradžių Odesoje ir netoliese esančių Pivdenniy bei Čornomorsko vietovių.

Rusija „Razoni“ išplaukimą pavadino „labai teigiama“ naujiena. Ji neigė savo atsakomybę už maisto krizę, sakydama, kad Vakarų sankcijos sulėtino jo eksportą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(0)
(2)
(-2)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: