Žaidimas baigtas: lenkai sukels didelį skandalą  ()

Rusijos raketų ataka Lenkijos teritorijoje paspartins visus procesus Ukrainoje – įsibėgės karas, pagalba bus teikiama didesniais kiekiais.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-11-16 Žaidimas baigtas: lenkai sukels didelį skandalą  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pastaruosius 15 metų lenkai įspėjo Vokietiją ir visas Europos šalis apie Rusijos pavojų, ir jų nuogąstavimai pasiteisino – Rusijos raketa pataikė į Lenkijos teritoriją, žuvo du žmonės. Neabejotina, kad lenkai sukels didelį skandalą. Bet kas bus toliau – klausimas.

Rusijos raketų ataka prieš Lenkiją nebuvo atsitiktinumas, net jei atsižvelgsime į rusų nerangumą ir jų raketų senumą. Jei nenorėtų pataikyti į Lenkijos teritoriją, taip arti Ukrainos ir Lenkijos sienos nešautų.

Kodėl Rusija tai daro, suprantama: ji pralaimi ir bando kelti statymus. Ilgametė Maskvos svajonė – suardyti NATO ir parodyti Aljanso nepajėgumą. Ir ji visada laikėsi tokios taktikos – pradėk nuo mažo ir eik link didelio.

Rusija žengė tokį žingsnį, nes visos reikalingos derybos žlugo. O G20 susitikime Rusija greičiausiai susidurs su griežta rezoliucija, smerkiančia karą Ukrainoje. Taigi Putinas nusprendė pakelti akcijas terorizuodamas NATO.

Kokia galėtų būti NATO reakcija į Lenkijos puolimą? Pagrindinis klausimas – ar bus aktyvuotas NATO 5 straipsnis. Tačiau dažnai apie 5 straipsnį kalbame kaip apie faktą: vienos iš NATO šalių puolimas yra visų puolimas. Tačiau iš tikrųjų jis suformuluotas kiek kitaip ir sako, kad reaguodamos į Aljanso valstybės narės išpuolį visos kitos šalys imsis visų įmanomų veiksmų puolimui sustabdyti. O kas yra „visi įmanomi veiksmai“? Tiekti 5000 šalmų Lenkijai? Tai gali būti bet kas. Tai yra, dabar viskas priklausys nuo NATO šalių politinės valios – kaip jos nuspręs interpretuoti šį incidentą.

Dėl formalių priežasčių tai iš tiesų yra ataka prieš NATO teritoriją. Tai reiškia, kad NATO turi kaip nors reaguoti. Idealiu atveju tai galėtų būti smūgis į Rusijos karinius objektus Ukrainos ir Baltarusijos teritorijoje, ką jie pažadėjo padaryti branduolinio smūgio atveju.

Minimalus ir labiausiai tikėtinas atsakymas – Vakarai pagaliau pradės tiekti Ukrainai ginkluotę, kurios ji jau seniai prašė, įskaitant aviaciją, šarvuočius, oro gynybą ir pan.

Neatmetamas ir tarpinis variantas – Vakarų šalys užvers dangų bent jau virš Ukrainos vakarų. Pagal technines galimybes yra jų galioje, jie gali tai organizuoti.

 

Aš linkstu prie tų scenarijų. Esu tikras, kad Lenkija sukels didžiulį skandalą dėl šios istorijos, ir teisingai. Pažiūrėkime, kaip JAV reaguos.

Bet kuriuo atveju galime pasakyti, kad rusai savo žaidimą baigė labiau nei bet kada. Reakcija bus.

Galime užtikrintai pasakyti, kad ši istorija paspartins visus procesus Ukrainoje. Karas įsibėgės ir pagalba bus teikiama didesniais kiekiais. Nes dabar visi šitie vakarietiški „putinferšteriai“, uždirbę tris kapeikas ar net už dyką dirbę Maskvai, pagaliau atskleisti.

Svarbu tai, kad Rusija šį raketų smūgį pradeda iššaukiančiai – per G20 viršūnių susitikimą. Ji įtikina visą pasaulį savo beprotybe. Šalys, kurios iki šiol dvejojo ​​– vieni dėl pinigų, kiti dėl savo kvailumo, bus priverstos reaguoti į šiuos veiksmus. Ir manau, kad galutinis sprendimas bus priimtas dėl Rusijos, kaip valstybės, demonstruojančios visas įmanomas beprotybės rūšis, žlugimo.

Taip pat galima tikėtis, kad dabar visi bandymai įtikinti Ukrainą derėtis ar daryti nuolaidas Rusijai, pavyzdžiui, atsisakyti Krymo, žlugs.

 

Ši istorija neturi būti nutylima. Visos raketos turi serijos numerius, variklius. Jei liks gabalų, įrodyti, kad tai rusiška raketa, bus visai nesunku. Jei tai būtų nutikę prieš porą metų, istorija galėjo būti nutylėta. Tie patys vokiečiai apsimetinėtų, kad visa tai netiesa, kad lenkai yra rusofobai, todėl ir pasakoja pasakas. Dabar viskas kitaip.

Dabar visų nervai pašlijo. O NATO jau pasakė, koks bus atsakas į branduolinę grėsmę iš Rusijos: jie smogs ir Rusijos Federacijos Juodosios jūros laivynui, ir visiems Rusijos kariniams taikiniams Ukrainos ir, galbūt, Baltarusijos teritorijoje. Psichologinis barjeras jau buvo peržengtas, kai sakėme, kad Rusija yra stipri, kai jos bijoma. Šiandien Rusijos niekas nebijo, todėl reakcija bus.

Nes jei NATO nereaguos, tai bus ne tik gėda Aljansui. Putinas pasieks savo tikslą – įrodys, kad NATO yra silpnas. Todėl nemanau, kad taip bus.

Tarasas Zagorodnas, Politikos ir ekonomikos ekspertas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(190)
(14)
(176)

Komentarai ()