Lietuvoje viskas ūžia, skelbiami galingi pareiškimai: „Net jeigu netyčia, tai keičia viską“  ()

Lenkijoje netoli Ukrainos sienos antradienio vakarą nugriaudėjo du sprogimai. Vis daugiau šaltinių skelbia, kad čia nukrito Ukrainai skirtos Rusijos raketos. Oficialiai dar nepatvirtintomis žiniomis žuvo du žmonės. Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis iškart po šios žinios skubiai sušaukė Nacionalinio saugumo ir gynybos reikalų ministrų tarybos komitetą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-11-16 Lietuvoje viskas ūžia, skelbiami galingi pareiškimai: „Net jeigu netyčia, tai keičia viską“  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į incidentą jau sureagavo ir Lietuvos politikai bei ekspertai. Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas pranešė skubiai skrendantis iš Briuselio į Varšuvą.

G. Nausėda: kiekvienas NATO teritorijos centimetras turi būti apgintas

Į sprogimus Lenkijoje socialiniuose tinkluose iškart sureagavo Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

„Šį vakarą mus pasiekė nerimą keliančios žinios iš Lenkijos – sprogimų netoli Ukrainos sienos metu žuvo du Lenkijos civiliai gyventojai. Sprogimų priežastis kol kas nežinoma, tačiau tuo pat metu Rusijos raketos atakavo Ukrainą. Šią įtampos valandą palaikome tiesioginį kontaktą su kolegomis Lenkijoje.

Lietuva visiškai palaiko savo ginklo brolius ir sąjungininkus. Mūsų saugumas yra bendras reikalas ir kiekvienas NATO teritorijos centimetras bus apgintas.

Teroristinis režimas bus sustabdytas vieninga sąjungininkų jėga“ – feisbuke paskelbė prezidentas.

I.Šimonytė: konsultuojamės su sąjungininkais

Premjerė Ingrida Šimonytė pranešė, kad dėl įvykių Lenkijos teritorijoje konsultuojasi su sąjungininkais. Ministrė pirmininkė išreiškė užuojautą žuvusių artimiesiems.

„Atidžiai seku labai nerimą keliančias naujienas iš Lenkijos. Konsultuosimės su Lenkija ir visais sąjungininkais. Lietuva reiškia visišką solidarumą Lenkijai ir siunčia nuoširdžią užuojautą žuvusiųjų šeimoms“, – twitteryje rašė I.Šimonytė.

A.Anušauskas skrenda į Varšuvą

Reaguodamas į situaciją, krašto apsaugos ministras A.Anušauskas informavo skubiai skrendantis iš Briuselio į Varšuvą.

 

„Skrendu iš Briuselio į Varšuvą. Jei bus daugiau informacijos apie sprogimus Lenkijoje tiesiai iš kolegų Varšuvoje, tai informuosime. Dabar palaikome ryšius su savo sąjungininke Lenkija“, – feisbuke nurodė ministras.

L.Kasčiūnas: situacija atidžiai stebima

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas pabrėžia, kad situacija šiuo metu – atidžiai stebima.

„Atidžiai stebime situaciją susijusią su pranešimais, jog Rusijos karinės pajėgos apšaudė mūsų kaimynės ir artimos sąjungininkės Lenkijos teritoriją raketomis. Pranešama, kad raketos sprogo 8 km Lenkijos teritorijoje. Informacija dar nėra oficialiai patvirtinta.

 

Dabar privalome sulaukti oficialios Lenkijos pozicijos dėl paskelbtos informacijos. Lietuvos valstybė visada besąlygiškai rems Lenkiją nuo bet kokių provokacijų ar bet kokios formos agresijos bei visada ryžtingai stovės mūsų broliškos Lenkijos pusėje“, – feisbuke rašė L.Kasčiūnas.

L.Linkevičius: tai viską keičia

Buvęs užsienio reikalų ministras, ambasadorius ypatingiems pavedimams Linas Linkevičius nurodė, kad, net jei šios Rusijos raketos į Lenkijos teritoriją pataikė netyčia, šis incidentas viską keičia.

 

„Du žmonės Lenkijoje buvo nužudyti Rusijos raketų. Net jeigu netyčia, tai viską keičia. Daugiau jokių raudonųjų linijų. Daugiau jokių ginklų tiekimo Ukrainai apribojimų.

Svarbu sustabdyti okupacines pajėgas Ukrainos teritorijoje taip greitai, kaip tik įmanoma“, – twitteryje įrašu pasidalino L.Linkevičius.

L.Kojala: informacija miglota, nederėtų skubėti su išvadomis

Politologas Linas Kojala savo ruožtu pažymėjo, kad įvykis – miglotas, tad skubėti su išvadomis dar nereikėtų.

„Rusijos paleistos raketos įskrido į NATO valstybės Lenkijos teritoriją ir pražudė du žmones, sako AP cituojamas JAV pareigūnas. Lenkijos vyriausybė šios informacijos oficialiai nepatvirtino, bet rengiamas skubus nacionalinio saugumo krizės posėdis.

 

Informacija miglota, nederėtų skubėti su išvadomis. Scenarijus taip pat nėra netikėtas – apie tokią grėsmę kalbama nuo pirmųjų karo savaičių. Prieš kelias savaites rusiškos raketos nukrito Moldovoje, tikriausiai dėl to, kad jų trajektoriją pakreipė Ukrainos oro gynybos sistemos“, – teigė politologas.

 

Įžvalgomis netrukus pasidalijo ir politikos analitikas Marius Laurinavičius.

„Informacija kol kas neoficiali, bet panašu, kad putlerio raketos šiandien atakavo ne vien Ukrainą, bet ir NATO NARĘ LENKIJĄ. Pranešama apie du žuvusius Lenkijoje, prie sienos su Ukraina, netoli Liublino. Ar jau užteks?“ – rašė jis.

Europarlamentarė Rasa Juknevičienė spėjo, kad Rusija tokiu būdu testuoja NATO.

„Daug kas galvos, kad rusai tiesiog ne ten pataikė, kad netyčia. Bet galvokim ir kitaip. Kad tyčia. Nes jie tokie, jiems reikia eskaluoti ir kelti chaosą. Aš manau, kad tyčia. Testuoja NATO“, – svarstė politikė.

Nugriaudėjo du sprogimai

 

 

Lenkijos premjeras M.Morawieckis, suderinęs su šalies prezidentu, antradienio vakarą skubiai sušaukė Ministrų Tarybos Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdį.

Apie tai pranešė Lenkijos vyriausybės atstovas spaudai Piotras Mülleris, kuriuo remiasi „Polsat News“.

Jis žurnalistams pareiškė, kad susiklostė „krizinė situacija“, ir paragino juos neskelbti nepatikrintų pranešimų. P.Mülleris nepatikslino, kodėl šaukiamas posėdis, ir žadėjo pateikti daugiau informacijos jam pasibaigus.

Radijo stoties „Radio Zet“ korespondentas neoficialiai pranešė, kad netoli sienos su Ukraina esančiame Pševodovo kaime nukrito dvi raketos, žuvo du žmonės. Incidento vietoje dirba policijos, prokuratūros ir kariuomenės atstovai.

Savo ruožtu Liublino radijas pateikia kitą įvykių versiją. Esą grūdų džiovykloje ant svarstyklių užvažiavęs traktorius netikėtai sprogo. Jis taip pat praneša apie dvi aukas.

Antradienį Rusijos kariuomenė smogė Ukrainai stipriausią smūgį nuo karo pradžios. Priešas į Ukrainos miestus paleido apie 100 raketų.

Jos daugiausia buvo nutaikytos į kritinės infrastruktūros objektus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(1)
(5)

Komentarai ()