Putinas tapo vos 4-tuoju – kurie iš pasaulio lyderių gavo Hagos arešto orderį ir kuo jiems tai baigėsi  ()

Vladimiras Putinas yra ketvirtasis valstybės vadovas, gavęs Tarptautinio Baudžiamojo Teismo Hagoje arešto orderį.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-03-18 Putinas tapo vos 4-tuoju – kurie iš pasaulio lyderių gavo Hagos arešto orderį ir kuo jiems tai baigėsi  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vladimiras Putinas tapo pirmuoju tarp Europos lyderių ir ketvirtuoju prezidentu, kurio suėmimui Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) išdavė orderį. O kas buvo likę trys?

Sudano prezidentas Omaras al-Bashiras

2008 metais TBT apkaltino politiką genocidu, susijusiu su konfliktu Darfūre. Nepaisant tikėtino dalyvavimo rimtame nusikaltime, al-Bashiras valdžioje išliko dar 11 metų, tačiau jam nebuvo ramios senatvės. 2019 m. Sudano prezidentas buvo nuverstas ir suimtas. Jis dar neišduotas Hagos teismui, nors sąlygos, kuriomis jis laikomas, toli gražu nėra idealios vyresnio amžiaus žmonėms.

Libijos prezidentas Muammaras Gaddafi

 

Vienas garsiausių lyderių, kurio likimą bijo pakartoti visi diktatoriai. 2011 m. buvo išduotas orderis jį suimti, tačiau teisingumo įvykdyti nespėta – M. Gaddafi buvo žiauriai nužudytas po 4 mėnesių.

Kurį laiką M. Gaddafi gyveno baimėje dėl savo gyvybės: politikas buvo apsuptas asmens sargybinių ir nuolat keitė gyvenamąją vietą. Tačiau sustiprintos saugumo priemonės jo neišgelbėjo. 2011 metų spalį sukilėliai sučiupo M. Gaddafi ir mirtinai sumušė, viską filmuojant telefono kamera. Panašus likimas ištiko ir diktatoriaus sūnų.

Dramblio Kaulo Kranto prezidentas Laurentas Gbagbo

 

2011 metais jis pralaimėjo rinkimus, tačiau valdžią taip norėjo išlaikyti savo rankose, kad bijodamas pasirodyti viešumoje nusprendė slėptis bunkeryje. Kilo trumpas pilietinis karas. Su maištaujančiais žmonėmis ilgai žaisti slėpynių nebuvo galima. Po užpuolimo prezidentas buvo suimtas ir išvežtas į Hagą. 2019 metais jis buvo išteisintas.

Visi minėti diktatoriai, siekdami išlaikyti valdžią savo rankose, buvo apkaltinti nusikaltimais žmoniškumui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(1)
(22)

Komentarai ()