Rimti pokyčiai Baltarusijoje. Kas nutiko Lukašenkai ir kas gali ateiti vietoje jo?  ()

Apie galimus įvykių raidos scenarijus „Focus“ kalbėjosi su buvusiu Baltarusijos kultūros ministru Pavelu Latuška ir politikos analitiku Iharu Tyškevičiumi.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-05-14 Rimti pokyčiai Baltarusijoje. Kas nutiko Lukašenkai ir kas gali ateiti vietoje jo?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po parado Raudonojoje aikštėje Maskvoje žiniasklaida plačiai aptarė Aleksandro Lukašenkos prastos sveikatos temą. Paskelbtame vaizdo įraše matyti, kad Baltarusijos politikas negalėjo nueiti 300 metrų, kad padėtų vainiką prie Nežinomo kareivio kapo. Be to, jis nedalyvavo vakarienėje su į Maskvą atvykusiais valstybių vadovais, o iškart išskrido į Minską. Apie galimus įvykių raidos scenarijus „Focus“ kalbėjosi su buvusiu Baltarusijos kultūros ministru Pavelu Latuška ir politikos analitiku Iharu Tyškevičiumi.

Lukašenkos įpėdinis: Kočanova, Volfovičius ar Golovčenka?

Pavelas Latuška pabrėžia, kad neverta tikėtis, kad Aleksandras Lukašenka savo noru pasitrauks iš posto – net ir dėl sveikatos būklės. „Lukašenka yra žmogus, kuris iki paskutinės savo gyvenimo dienos laikysis brangiausio, ką turi – galios. Jis niekada jos neatiduos. Todėl galime svarstyti tik scenarijų jo mirties atveju“, – sakė Baltarusijos demokratinių jėgų atstovas.

Pagal Baltarusijos Respublikos Konstituciją, nušalinimas nuo valdžios dėl prezidento sveikatos būklės tikrai galimas, tačiau realiai Lukašenka to neleis, – įsitikinęs Igaras Tyškevičius. Pasak ekspertų, tolesnė situacija tiesiogiai priklausys nuo aplinkybių, kada tai įvyks. „Jei kalbame apie šiandieną, kai Rusija tęsia agresiją prieš Ukrainą, o Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimas dar neprasidėjo, tai Maskva dės visas pastangas, kad Baltarusija liktų jos kontrolėje taip, kaip tai vyksta dabar“, – aiškina Latuška.Jis pabrėžė, kad aplink Lukašenką susibūrusi grupuotė nėra nei politinis elitas, nei gerai organizuota struktūra. Tačiau šie žmonės neabejotinai nori išlaikyti valdžią savo rankose, nes supranta, kad priešingu atveju jiems teks atsakyti už nusikaltimus, padarytus prieš savuosius ir Ukrainos žmones.

 

Lukašenkos mirties atveju į jo vietą pretenduoja du asmenys – Baltarusijos Nacionalinės Asamblėjos Respublikos tarybos pirmininkė Natalija Kočanova ir Baltarusijos Respublikos Saugumo Tarybos valstybės sekretorius Aleksandras Volfovičius.

„Kodėl aš svarstau šiuos du kandidatus? Nes jie yra Saugumo Tarybos nariai, kurie iš tikrųjų taps valdymo organu Baltarusijoje kritinėje situacijoje, t.y. po Lukašenkos mirties sąlyginiu pereinamuoju laikotarpiu“, - aiškino Latuška.

Tyškevičius savo ruožtu pažymi, kad Lukašenkos mirties atveju savo pareigas iki kitų rinkimų gali eiti arba Natalija Kočanova, arba Baltarusijos ministras pirmininkas Romanas Golovčenka.

„Čia klausimas ne pavardėse, o jėgų konfigūracijoje – kuri įtakos grupė bus galingesnė tuo momentu, kai tai bus nuspręsta“, – klausimą dėl A. Lukašenkos įpėdinio komentavo jis.

Natalija Kočanova

 

 

Nuo 2016 iki 2019 m Vadovavo Baltarusijos Respublikos Prezidento administracijai. Nuo 2019 m. – Baltarusijos Respublikos Nacionalinės Asamblėjos Respublikos tarybos pirmininkė, pirmoji moteris šiose pareigose.

„Ji yra prorusiškų pažiūrų žmogus, j1 globoja [Valentina] Matvienko, Rusijos federalinės asamblėjos Federacijos tarybos pirmininkė“, – aiškina Latuška. Jis prisimena, kad Kočanova lankėsi Maskvoje su oficialiais vizitais, susitiko su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

Aleksandras Volfovičius

Baltarusijos generolas leitenantas, Baltarusijos Saugumo Tarybos valstybės sekretorius nuo 2021 m. sausio 26 d. Volfovičius baigė Maskvos aukštąją kombinuotųjų ginklų vadovavimo mokyklą ir Rusijos Federacijos generalinio štabo karo akademiją.

„Aleksandras Volfovičius yra Kremliaus įtakos agentas. Tai asmuo, visų pirma galintis kontroliuoti galios bloką Baltarusijoje. O kritinėje situacijoje Baltarusijos saugumo pajėgos bus labiau pasirengusios pasitikėti kariškiu“, – komentuoja demokratinių jėgų atstovas.

 

Latuška įsitikinęs, kad Volfovičiaus figūra gali patenkinti Kremlių kaip Lukašenkos įpėdinį. Nors gali būti, kad Maskvos prašymu Baltarusijos generolas palaikys šaliai pereinamuoju laikotarpiu vadovausiančią Kočanovą. Tuo pačiu Volfovičius de facto kontroliuos situaciją Baltarusijoje.

Romanas Golovčenka

2020 m. birželį paskirtas Baltarusijos ministru pirmininku. Prieš tai jis buvo Baltarusijos Respublikos ambasadorius Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Praėjusį rudenį internetinis projektas „Media IQ“ pripažino Golovčenką lyderiu pagal pasirodymų Baltarusijos televizijoje skaičių.

 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(9)
(-3)

Komentarai ()