Smūgis žemiau juostos. Ką Rusijos laivynui reiškia unikalaus laivo „Ivanas Chursas“ praradimas  (2)

Visoje Rusijoje yra tik du tokie laivai, kurių arsenale yra žvalgybai skirtos įrangos, taip pat tariami amerikietiškų priešraketinių elementų sekimo įrenginiai. Net laikinas žvalgybinio laivo praradimas gali turėti reikšmingų pasekmių Juodosios jūros laivynui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gegužės 24 d. Rusijos Federacijos gynybos ministerija pranešė apie bandymą atakuoti žvalgybinį laivą „Ivanas Chursas“. Teigta, kad visi antvandeniniai dronai buvo sunaikinti, tačiau vaizdo įrašas apie ataką prieš laivą jau buvo paskelbtas internete. „Focus“ išsiaiškino, ką Rusijos Federacijos Juodosios jūros laivynui reiškia reto laivo praradimas.

Kokias užduotis laivas „Ivanas Chursas“ atliko Juodosios jūros laivyne

Jurijaus Ivanovo klasės laivas (projektas 18280) buvo sukurtas žvalgybai. Visuose Rusijos Federacijos laivynuose yra tik du šio projekto laivai. „Ivanas Chursas“, dislokuotas Juodojoje jūroje, buvo paleistas 2017 m., o pradėtas eksploatuoti 2018 m.

Kitas šios klasės laivas „Jurijus Ivanovas“ pradėtas eksploatuoti 2015 m. ir yra priskirtas Šiaurės laivynui.

Pagrindinės laivo užduotys – radijo žvalgyba, elektroninis karas, taip pat ryšių palaikymas ir laivyno valdymas. Iš pradžių „Ivanas Chursas“ turėjo patekti į Rusijos Federacijos Ramiojo vandenyno laivyną, tačiau buvo nuspręsta jį išsiųsti į Juodąją jūrą, kad pakeistų 2017 m. nuskendusį laivą „Liman“, kuris taip pat buvo žvalgybinis laivas. Galų gale jis buvo įtrauktas į 519-ąjį atskirą Juodosios jūros laivyno žvalgybos laivų diviziją.

Oficiali „Ivanas Chursas“ užduotis – garantuoti „Turkish Stream“ ir „Blue Stream“ dujotiekių veikimo saugumą. Tačiau jis turi galimybę būti elektroninio karo flagmanu ir koordinuoti aviacijos ir sausumos pajėgų veiksmus.

Ką savo arsenale turi laivas „Ivanas Chursas“

Laivas pastatytas „Šiaurės laivų statykloje“ per 4 metus. „Ivanas Chursas“ gavo šią įrangą užduotims atlikti:

  • navigacinė radiolokacinė stotis MR-231-3;
  • „Mostyk-18280“ – radioelektroninė padėties nustatymo, lokalizavimo, aptikimo ir orientavimo sistema;
  • elektroninio suderinamumo užtikrinimo sistema, taip pat oro gynybos sistemų ir priešlėktuvinės artilerijos sistemų valdymo sistema;
  • informacijos mainų sistema „Paantraštė-23“.

 

Rusijos Federacija taip pat tvirtina, kad „Ivanas Chursas“ gali sekti JAV priešraketinės gynybos sistemos elementus.

Pagrindinės laivo savybės:

  • vandentalpa – 4000 tonų;
  • ilgis — 96 m;
  • plotis - 16 m;
  • grimzlė - 4 m;
  • maksimalus greitis - 20 mazgų.

Tačiau „Ivanas Chursas“ ginkluotė gana kukli – 2 ar 4 instaliacijos didelio kalibro 14,5 mm kulkosvaidžiams, taip pat priešlėktuvinė sistema „Igla“. Laivo įgulą sudaro 131 žmogus. Laivas gali įveikti iki 8000 jūrmylių ir savarankiškai plaukioti 45 dienas.

Kuo laivas „Ivanas Chursas“ svarbus Rusijos Federacijos Juodosios jūros laivynui

519-asis atskiras Juodosios jūros laivyno padalinys turi 4 žvalgybos laivus:

  • „Priazovja“ (Višnja klasės);
  • „Ekvator“ (Moma klasės);
  • „Kildin“ (Moma klasės);
  • „Ivanas Chursas“ (Jurijaus Ivanovo klasė).

 

Ukrainos drono apgadintas „Ivan Chursas“ yra naujausias ir moderniausias vidutinis žvalgybinis laivas. „Ekvatorius“ ir „Kildinas“ veikė atitinkamai nuo 1968 ir 1970 m. 1970 m. buvo atliktas. Laivai gavo geresnę įrangą, tačiau yra beveik 4 kartus mažesni nei „Ivanas Chursas“.

„Priazovja“ – laivas, pradėtas eksploatuoti 1987 m., o 2007 m. buvo modernizuotas. Jis atlieka radijo žvalgybos, telemetrinės žvalgybos užduotis, taip pat gali aptikti elektromagnetinę spinduliuotę.

„Ivan Chursas“ yra vienintelis iš 4 laivų, paskelbtas orientuotu vykdyti elektroninė karą. Tik jis gali užtikrinti karių valdymą ir koordinuoti aviacijos ir sausumos pajėgų veiksmus. Be to, jame yra modernesnė įranga, todėl net laikinas laivo praradimas turės įtakos Juodosios jūros laivyno gebėjimui atlikti įvairias užduotis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(62)
(1)
(61)

Komentarai (2)