Pasaulis sunerimęs: Š. Korėja įvykdė iki šiol galingiausią savo branduolinį bandymą  (3)

Valstybinė televizija oficialiai paskelbė, kad Šiaurės Korėja įvykdė „sėkmingą“ penktąjį branduolinį bandymą. Seulas nurodė, kad šis sprogdinimas yra galingiausias iš buvusių iki šiol.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-09-09 Pasaulis sunerimęs: Š. Korėja įvykdė iki šiol galingiausią savo branduolinį bandymą  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mūsų branduolinės fizikos mokslininkai įvykdė bandomąjį branduolinį sprogdinimą ir išbandė naujai sukurtą branduolinę kovinę galvutę šalies šiauriniame branduolinių bandymų poligone“, – sakė televizijos pranešėja. 

„Mūsų partija pasiuntė sveikinimo žinią mūsų branduolinės fizikos mokslininkams, įvykdžiusiems sėkmingą branduolinės kovinės galvutės bandomąjį sprogdinimą“, – pridūrė ji. 

Apie sprogimą pirmieji pranešė Pietų Korėjos kariškiai, kai seismologai užfiksavo 5,3 balo požeminius smūgius netoli šios šalies pagrindinio branduolinio poligono. Šis faktas dar labiau padidina susirūpinimą dėl Pchenjano ambicijų susikurti galingą branduolinių ginklų ir balistinių raketų arsenalą.

Šios pastangos jau anksčiau buvo pasmerktos tarptautinės bendruomenės ir išprovokavo Jungtinių Tautų sankcijas. 

Pietų Korėjos, Japonijos ir JAV seismologai penktadienį užfiksavo stiprius 5,3 balo požeminius smūgius netoli Šiaurės Korėjos branduolinių bandymų poligono Pungjė-ri vietovėje, kai komunistinė valstybė mini savo įkūrimo 1948-aisiais metines.

„Manome, kad tai branduolinis bandymas. Mėginame išsiaiškinti, ar jis buvo sėkmingas. Sprogimo galia siekė apie 10 kilotonų“, – anksčiau žurnalistams sakė Gynybos ministerijos atstovas. 

Kitas neįvardytas Gynybos ministerijos pareigūnas patvirtino naujienų agentūrai „Yonhap“ tikėtiną sprogimo galią ir pridūrė, kad šis sprogdinimas yra galingiausias, kada nors įvykdytas Šiaurės Korėjos. 

Iki šiol galingiausiu laikytas trečiasis Šiaurės Korėjo branduolinis bandymas, įvykdytas 2013 metų vasarį. Jo galia buvo 6–9 kilotonos.  Japonijos ir Pietų Korėjos tarnybos pažymėjo, kad seisminiai smūgiai, JAV Geologijos tarnybos (USGS) įvertinti 5,3 balo, rodo, kad Pchenhanas susprogdino jau penktąjį branduolinį užtaisą.

Ankstesnis vėliausias šios šalies branduolinis bandymas buvo įvykdytas sausio 6-ąją tame pačiame Pungjė-ri poligone. 

„Dešimties kilotonų sprogdinimas buvo beveik dvigubai (galingesnis) negu ketvirtasis branduolinis bandymas ir šiek tiek silpnesnis negu Hirošimos bombos, kurios galia buvo apie 15 kilotonų, sprogimas“, – sakė Pietų Korėjos meteorologijos agentūros atstovas Kim Nam-wookas. 

Japonijos visuomeninis transliuotojas NHK pranešė, kad šalies Gynybos ministerija ruošiasi pasiųsti lėktuvą, ištirsiantį oro mėginius ir patikrinsiantį, ar į aplinką pasklido radioaktyvių teršalų. 

„Jeigu Šiaurės Korėja įvykdė branduolinį bandymą, tai niekada nebus toleruojama. Turime paskelbti griežtą protestą“, – sakė Japonijos premjeras Shinzo Abe. 

JAV Nacionalinio saugumo taryba sakė esanti informuota apie seisminį aktyvumą branduolinių bandymų poligono rajone ir „stebinti bei toliau vertinanti padėtį, glaudžiai derindama veiksmus su mūsų partneriais regione“. 

Netikėtai užklupti 

Jungtinės Tautos jau penkiskart skelbė sankcijas Šiaurės Korėjai nuo jos pirmojo branduolinio užtaiso susprogdinimo 2006-aisiais. Nuo sausį įvykdyto bandymo nerimas regione taip pat didėjo dėl virtinės provokuojančių balistinių raketų bandomųjų paleidimų. 

Pchenjanas pirmadienį paleido tris raketas, kai galingųjų šalių lyderiai buvo susirinkę per Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą kaimyninėje Kinijoje. Vidutinio nuotolio raketos „Rodong“ nuskriejo apie tūkstantį kilometrų ir nuskriejo netoli Japonijos. 

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas pareiškė, kad pastarieji raketų bandymai buvo „tobuli“, o JAV prezidentas Barackas Obama perspėjo, kad dėl jų bus padidintas spaudimas Pchenjanui. 

Komunistinė valstybė visada tvirtino tęsianti branduolinius bandymus, nors tarptautinė bendruomenė ją smerkia ir griežtina sankcijas. Pasak ekspertų, Šiaurės Korėja tikriausiai stengiasi patobulinti raketų kovinių galvučių konstrukciją ir patikimumą, taip pat užtaisų galią. 

Prieš Šiaurės Korėjos branduolinius analitikai paprastai pastebėdavo pasiruošimus Pungjė-ri poligone, bet pastarosiomis savaitėmis ekspertų diskusijų apie kokią nors įtartiną veiklą beveik nebuvo. 

„Šis bandymas daugelį užklupo netikėtai, nors Seulo pareigūnai jau kelis mėnesius tvirtino, kad Šiaurė Korėja yra pasiruošusi bet kuriuo metu įvykdyti branduolinį bandymą“, – sakė jos gynybos analizių instituto analitikas Kim Jin-moo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(13)
(3)
(10)

Komentarai (3)