Neįvardinti žvalgybos analitikai: „Zapad 2017“ buvo visai ne pratybos, o „didelio karo Europoje imitacija“  (2)

Bulvarinis Vokietijos dienraštis, remdamasis šaltiniais žvalgyboje, paskelbė, kad per karines pratybas „Zapad 2017“ rugsėjį buvo simuliuojamas karas su NATO. Esą imituotas Baltijos valstybių užėmimas, Vokietijos ir kitų Aljanso narių Vakaruose subombardavimas, taip pat – kariniai veiksmai neutraliose šalyse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo 2009-ųjų kas ketveri metai pratybas „Zapad“ kartu su baltarusiais rengianti Rusija šįmet, kaip ir anksčiau, skelbė, kad „antiteroristinės pratybos“ bus „grynai gynybinio pobūdžio“.

Tačiau du įtakingi analitikai iš vienos Vakarų šalies žvalgybos tarnybos „Bild“ patikino, kad „Zapad 2017“ buvo ne antiteroristinės gynybinės pratybos, o „didelio konvencinio karo su NATO narėmis Europoje imitacija“.

Per pratybas esą simuliuota invazija į Baltijos šalis ir, žinoma, Baltarusiją, taip pat – „šoko kampanija“ prieš Vokietiją ir Nyderlandus, Lenkiją, Norvegiją bei Aljansui nepriklausančias Švediją ir Suomiją.

Taikiniai – ir Švedijoje bei Suomijoje

Anot šaltinių, Rusijos pajėgos treniravosi užimti, anot Kremliaus, „silpnąjį NATO regioną“ – Lietuvą, Latviją ir Estiją. Tam buvo reikalinga „atlikti Suvalkų koridoriaus operaciją – kad Lietuvos nepasiektų NATO pajėgos iš Lenkijos.

Rusija šiuo tikslu specialiai pratyboms „sukūrė“ dirbtinę Veišnorijos valstybę, neva esančią tarp Lenkijos ir Lietuvos. Žinoma, per „Zapad 2017“ veikta Baltarusijos teritorijoje.

Tuo pat metu „smogta“ oro uostams, aerodromams ir uostams Baltijos valstybėse. Tikslas – irgi užkirsti kelią atvykti pastiprinimui.

Šaltinių teigimu, simuliuoti „grynai kariniai“ veiksmai: „Tai reiškia, kad turi ne okupuoti valstybes ir paskelbti liaudies respublikas, o užimti uostus, oro uostus ir taip toliau.“

Šaltiniai priminė, kad pratybose dalyvavo Rusijos karinių oro pajėgų strateginės aviacijos daliniai, kurie dvi dienas imitavo skrydžius virš Baltijos ir Šiaurės jūrų.

Orlaiviai imitavo taikinių Vakarų Europoje – Vokietijoje, Nyderlanduose – bombardavimą. Bombonešiai „Tu-95“ taip pat „taikėsi“ į instaliacijas Švedijoje, Suomijoje ir Lenkijoje.

Tokių veiksmų karo atveju esą būtų griebiamasi norint ne tik paralyžiuoti kritiškai svarbią infrastruktūrą, bet ir šokiruoti šalių-taikinių visuomenes, kurios esą pradėtų raginti valdžią „nesikišti ir rinktis taiką“.

Tiesa, logiškas tikslas – ir noras neleisti NATO šalių pajėgoms į puolimą atsakyti kariniais veiksmais, ypač Baltijos šalyse. Būtent todėl taikiniais pasirinktos Vokietijos laivyno bazės palei Baltijos ir Šiaurės jūras.

Aktyviai simuliuoti ir veiksmai Baltijos jūroje. Rusijos karinis laivynas imitavo priešlėktuvines, priešlaivines ir prieš povandeninius laivus nukreiptas operacijas – kad NATO laivai negalėtų pasiekti Baltijos šalių ir jose išsilaipinti.

Pasak šaltinių, simuliuoti ir kariniai veiksmai prieš Švediją bei Suomiją, kurių pietiniams aerodromams būtų smogta „Iskander“ raketomis: „Žinome, kad karo su NATO atveju Rusija nemanytų, kad Švedija ir Suomija liktų neutralios, nors jos ir nėra Aljanso narės. Stokholmas ir Helsinkis leistų NATO lėktuvams naudotis savo aerodromais.“

Kas sukeltų tokį NATO ir Rusijos karą?

Vienas šaltinių „Bild“ paaiškino, kas, jo manymu, įžiebtų tokius karinius veiksmus. Jis teigė, kad Rusija vykdytų vadinamąją eskalacinę operaciją, o prie tokių veiksmų, kurie buvo simuliuojami per „Zapad 2017“, privestų „spalvotosios revoliucijos“, pavyzdžiui, Baltarusijoje ar kitose posovietinėse šalyse.

„Tokia revoliucija, kuri, žinoma, būtų „CŽV sąmokslas“, nulemtų Rusijos įsikišimą. Jei tuomet įsikištų ir JAV ar kita NATO šalis, pradėtų rutuliotis scenarijus, kuriam Maskva ruošėsi rugsėjį“, – tvirtino šaltinis.

Esą karinės operacijos Baltijos šalyse būtų „atsakomoji operacija“ – suprask, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „jaustų tikrą grėsmę“ savo interesams.

„Mes žinome, kad 2008 metais Rusija buvo pasiruošusi planą, kad jeigu JAV pradėtų ginti Gruziją nuo rusų invazijos, taikiniais taptų Baltijos valstybės“, – „Bild“ sakė šaltinis.

Abiejų šaltinių teigimu, scenarijus, kurį imitavo Rusija per „Zapad 2017“, būtų paskutinis žingsnis prieš branduolinį karą su Vakarais ir, ironiška, bandymas išvengti tokio karo pasiekiant „greitą pergalę“ Baltijos šalyse ir surengiant sėkmingą „šoko kampaniją“ Vakarų Europoje.

„Aišku, jei tai nepadėtų, Rusija Vakarams leistų suprasti, kad jei jie pabandytų atsikovoti Baltijos šalis, kitas žingsnis būtų iš pradžių taktinių branduolinių ginklų, o tada – tarpžemyninių balistinių raketų su branduolinėmis galvutėmis panaudojimas“, – teigė šaltinis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(28)
(8)
(20)

Komentarai (2)