„RQ-4A Global Hawk“, kokį numušė Iranas – didžiulis dronas kainuoja net 220 milijonų dolerių  (11)

Ketvirtadienį Iranas numušė Jungtinių Valstijų bepilotį orlaivį, skrendantį virš Hormūzo sąsiaurio tarp Omano ir Persijos įlankų. Iranas identifikavo, kad tai – 220 mln. JAV dolerių vertės „RQ-4A Global Hawk“ bepilotis orlaivis, Jungtinėms Valstijoms tarnaujantis kaip stebėjimo platforma.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-06-22 „RQ-4A Global Hawk“, kokį numušė Iranas – didžiulis dronas kainuoja net 220 milijonų dolerių  (11)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Irano Islamo revoliucijos gvardija ketvirtadienį pranešė, kad kompanijos „Northrop Grumman“ pagamintas orlaivis įskrido į Irano oro erdvę ir sudužo Irano vandenyse. JAV centrinė vadavietė patvirtino įvykio laiką ir atakos vietą, tačiau teigė, kad dronas skrido tarptautinėje oro erdvėje.

„Global Hawks“ yra didžiulis žvalgybinis bepilotis orlaivis, pradėtas gaminti 2001 m, skelbia „Wired“. Jo sparnų ilgis - daugiau nei 40 metrų, o maksimalus kilimo svoris - daugiau nei 16 tonų.

Tokie bepiločiai orlaiviai gali būti valdomi 22 tūkst. km atstumu, skristi net 18 kilometrų aukštyje ir išsilaikyti ore net 34 valandas. Tačiau jų paskirtis nėra atlikti agresyvias atakas. Įspūdingos bepiločių orlaivių galimybės ir galingi stebėjimo jutikliai skirti stebėti, kas vyksta ant žemės arba vandenyje. JAV vyriausybės atskaitomybės tarnybos analizės duomenimis, kai kurių „Global Hawks“ gamyba ir įrengimas JAV kainavo daugiau nei 220 mln. JAV dolerių.

„Global Hawks“ įrengti infraraudonųjų spindulių, terminio ir elektrooptinio vaizdo sensoriai, vaizdo radaras. Įspūdingas drono dydis (sparnų ilgis 40 m) ir skraidinamo svorio pajėgumas suteikia galimybę bepiločiame orlaivyje naudoti didelius fotoaparato objektyvus, leidžiančius išgauti detalų vaizdą.

Bet kaip pastebi Europos tarptautinių santykių tarybos narė ir dronų tyrinėtoja Ulrike Franke, JAV kariuomenė skirtingoms misijoms parūpina skirtingas transporto priemones, todėl neaišku, kokią tiksliai įrangą gabeno šis „Global Hawk“.

Šiuo metu dar nėra aišku, kokiame aukštyje skrido Irano numuštas JAV bepilotis orlaivis, tačiau jeigu jis būtų buvęs dideliame aukštyje, jo numušti nebūtų taip lengvai pavykę. Visgi U. Franke pabrėžia, kad, žinant Irano galimybes, toks bepiločio orlaivio perėmimas nestebina.

„Bepiločio orlaivio „Global Hawks“ pardavimus skatina galimybė skristi dideliame aukštyje ir tai, kad įprastai juos turėtų būti sunku numušti, – kalbėjo U. Franke.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(26)
(12)
(14)

Komentarai (11)