Gaisro gesinimas kitaip - Rusijoje nekontroliuojamos liepsnos sutramdytos prieštankiniu ginklu (Video)  (3)

Gegužės 30 dieną netikėtai užsidegė vienas naftos gręžinys Irkutsko regione. Jį eksploatuojanti kompanija pranešė, kad niekaip negali sustabdyti gaisro. Taigi, teko kviestis pagalbą - prieštankinį pabūklą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-06-10 Gaisro gesinimas kitaip - Rusijoje nekontroliuojamos liepsnos sutramdytos prieštankiniu ginklu (Video)  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naftos gręžinių gaisrai yra sunkiai užgesinami. Šiuo atveju ugnį maitino besiveržianti nafta. Norint sustabdyti ugnį reikėjo sustabdyti naftą, tačiau gręžinyje nebuvo jokių galimybių tai padaryti. Nepadėjo ir tai, kad gaisras liepsnojo atokioje Sibiro glūdumoje. Kaip skelbia naujienų agentūra „Reuters“, iki artimiausio kaimo buvo bent 100 km, o iki Irkutsko miesto - apie 1000 km. Taigi, neliko kitos išeities - į gaisro vietą buvo atgabentas prieštankinis pabūklas „Rapira MT-12“.

MT-12 - tai tempiamas 100 mm prieštankinis pabūklas, naudojamas dar nuo Šaltojo karo laikų. Šis ginklas buvo sukurtas NATO tankams naikinti, tačiau šįkart jis pasitarnavo kaip gaisro gesinimo priemonė.

MT-12 buvo panaudotas degančiam gręžiniui sunaikinti. Koks to tikslas? Sunku pasakyti, nes vaizdo įraše nebuvo užfiksuotas momentas, kai ugnis nustojo liepsnoti. Greičiausiai buvo stengiamasi sumažinti degančio objekto plotą - iš įrengimų liko tik viena deganti skylė, kurią buvo lengviau užsandarinti. Internautai spėlioja, kad galbūt buvo tikimasi, kad šūviai atskirs naftos srovę nuo ugnies, bet sunku įsivaizduoti, kad tai būtų tiesa. Pranešimuose minima, kad operacija buvo sėkminga - MT-12 suteikė galimybę inžinieriams užsandarinti gręžinį.

Sunku surasti paaiškinimą ir kodėl prireikė tokios gausybės šūvių. Panašu, kad pabūklas darbavosi visą naktį, nors pranešime teigiama, kad buvo šaudoma juvelyriškai tiksliai.

Iš tikrųjų, pabūklo panaudojimas gaisro gesinimui nėra tokia jau beprotiška mintis. Štai 1966 metais Uzbekistane liepsnojantis gamtinių dujų telkinys buvo užgesintas atomine bomba. Tai buvo branduolinio ginklo bandymas, tačiau kartu nutildyta ir tris metus liepsnojusi ugnis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(9)
(11)
(-2)

Komentarai (3)