Taivano „Didžiosios antikomunistinės propagandos sienos“ garsiakalbiai – buvo tokie galingi, kad garsas sklisdavo net 25 kilometrus (Foto, Video)  ()

Netoli pietrytinės žemyninės Kinijos pakrantės yra dviejų salų grupė, bendrai vadinama Kinmenu. Jau daugiau nei 70 metų šios salos užima unikalią vietą subtiliuose Kinijos ir Taivano santykiuose.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-10-13 Taivano „Didžiosios antikomunistinės propagandos sienos“ garsiakalbiai – buvo tokie galingi, kad garsas sklisdavo net 25 kilometrus (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinmeno salų vieta yra pati keisčiausia. Salos yra nedidelėje įlankoje, kurią praktiškai supa Kinijos žemyninė dalis, tačiau ją valdo Taivanas, esantis maždaug už 160 km per Taivano sąsiaurį. Pats Taivano politinis statusas yra ginčytinas klausimas, kai Taivano žmonės skelbia save nepriklausoma tauta, o Kinija vis dar palaiko pretenzijas į salą.

Kinmenas, esantis arčiau žemyninės Kinijos, dažnai atsidurdavo politinio Kinijos ir Taivano „virvės traukimo“ viduryje. Šios salos buvo kruvino Guningtou mūšio vieta 1949 m., kai Kinija bandė perimti salų kontrolę, bet nepavyko, veiksmingai sustabdydama savo žygį link Taivano.

 

Mūšis Taivanui buvo reikšmingas, nes jis padėjo pagrindą dabartinei dviejų besipriešinančių Kinijos dalių status quo. Tačiau, kadangi nebuvo pasirašyta paliaubų ar taikos sutartis, esminiai klausimai lieka neišspręsti ir abi valstybės iki šiol išlieka nesantaikoje.

1950-aisiais įvyko du dideli konfliktai, kai Kinija ir Taivanas stengėsi perimti dalies salų kontrolę Taivano sąsiauryje. Kinmeno salos buvo ypač smarkiai apšaudytos. Praradusi apie tūkstantį gyvybių, Kinija paskelbė, kad bombarduos salas tik nelyginėmis dienomis, o bombose bus ne sprogmenys, o propagandiniai lankstinukai. Taivanas panašiai pradėjo elgtis lyginėmis savaitės dienomis. Šis keistas susitarimas tęsėsi tol, kol 1979 metais Kinija normalizavo santykius su JAV.

 

Per tą patį laikotarpį Kinmeno salose buvo pastatytos keturios transliacijos stotys, kurios transliavo propagandines žinutes ir muziką link žemyninės Kinijos. Daugelyje transliacijų iš Taivano pusės buvo kritikuojama Mao ir komunistų partija, o kitose vaizduotas turtingas ir laimingas kinų gyvenimas Taivano saloje.

Laidos iš žemyno pusės ragino tautinę vienybę ir skatino Taivano karius ir karininkus grįžti namo į žemyną. Kartais Taivanas transliuodavo Teresės Teng, Taivano dainininkės, žinomos savo saldžiu balsu, dainas, kad užkariautų žemyne esančių žmonių širdis.

 

Viena iš šių transliacijų stočių – „Beishan Broadcast Wall“, pastatyta 1967 m., yra trijų aukštų betoninė konstrukcija su 48 garsiakalbiais. Pranešama, kad garsas sklisdavo net 25 kilometrus. Šis milžiniškas betoninis garsiakalbis šiandien yra populiarus turistų traukos objektas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(1)
(17)

Komentarai ()