[Karšta tema] Rusijos invazija į Ukrainą – štai keturi galimi scenarijai, kaip konfliktas galėtų baigtis: tarp jų ir Vokietijos likimas (Foto, Video)  ()

Rusijos invazija į Ukrainą prasidėjo – bet kuo ji baigsis? Kokie yra keturi labiausiai tikėtini konflikto pabaigos scenarijai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Sky News“ ekspertė Debora Haynes pateikia savo konflikto scenarijų analizę.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, nepaisydamas Vakarų įspėjimų dėl precedento neturinčių sankcijų, pasiuntė savo karo lėktuvus, karius ir laivus pulti Ukrainą.

Ukrainos kariai kovoja atkakliai ir – kai kuriais atvejais – efektyviai. Ukrainos ir Vakarų šaltiniai teigia, kad Rusijos pajėgos nepasiekė tiek, kiek planavo per pirmąją žaibiškos intervencijos dieną.

Tačiau turint omenyje nepaprastai didesnę Rusijos kariuomenės ugnies galią, Ukrainai atsilaikyti yra labai sunku – bent jau šiuo pradiniu invazijos etapu.

Ukrainai iškilo egzistencinė grėsmė. Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio žodžiais, visoje Europoje krenta „nauja geležinė uždanga“.

Svarbus klausimas, kas bus toliau?

Galimi keli scenarijai, bet jie tikriausiai tinka trims skirtingiems spektro galams: nuo visiškos Rusijos pergalės iki greitos pergalės, peraugančios į ilgalaikį atsitraukimą.

Yra ir ketvirtas, nors ir mažai tikėtinas, rezultatas: Ukraina nuo pat pradžių sustabdo Rusijos invaziją.

1. Rusijos pergalė skelbia naujos eros aušrą

Pagal pesimitiškiausią scenarijų, V. Putinas pasiekia pradinę karinę pergalę, nuverčia demokratiškai išrinktą Ukrainos vyriausybę ir sėkmingai įveda marionetinį režimą.

 

Ši nauja administracija tvirtai pasuka tautą į Rytus, atmesdama ankstesnius norus prisijungti prie ES ir NATO gynybos aljanso – Kremliaus primestų „raudonųjų linijų“.

Ir iš daugiau nei 40 milijonų Ukrainos žmonių tie, kurie gali išvykti ir nori išvykti, tai padarys, o tie, kurie pasilieks, prisitaikys prie naujos realybės.

Tuo tarpu, Maskva stengiasi kiek įmanoma sušvelninti Vakarų baudžiamųjų sankcijų poveikį, užmegzdama vis glaudesnius ryšius su didžiausia pasaulyje autoritarine galia Kinija.

Rusijos invazijos į Ukrainą pamoka paskatintų kitų autoritarinių režimų, ypač Pekino, siekius liberaliųjų demokratijų sąskaita.

Vakarai atrodo atviri, silpni ir negali apginti pagrindinių teisinės valstybės, demokratijos ir žmogaus teisių vertybių, kurios dešimtmečius buvo jų klestėjimo pagrindas.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas neabejotinai planuotų savo kitą žingsnį Taivano klausimu, kurį nulems Rusijos veiksmai Ukrainos atžvilgiu.

Visa tai gali reikšti naujos eros aušrą, kai didžiosios valstybės primeta savo valią silpnesniems varžovams.

Tai taip pat reikštų, tarptautinės taisyklėmis pagrįstos tvarkos, kuri formavo pasaulį nuo 1945 m., pabaigą.

 

2. Putino pajėgos dominuoja susiskaldžiusioje Ukrainoje

Antrasis scenarijus Vakarų požiūriu yra tik šiek tiek mažiau niūrus. Putinui pavyksta užkariauti ir išlaikyti visą Ukrainos pakrantę, besidriekiančią palei Juodąją ir Azovo jūrą, atkirsdama šalies eksporto galimybes. Tai žlugdytų Ukrainos ekonomiką.

Tuo tarpu, likusioje Ukrainos valstybėje lieka valdyti susilpnėjusi Kijevo vyriausybė. Tada Europą ir Ukrainą perkirstų Rytų ir Vakarų Vokietijos stiliaus takoskyra.

Visos vyriausybės kontroliuojamos Ukrainos dalys galėtų užmegzti glaudesnius ryšius su Vakarų sąjungininkais, o kita šalies dalis vėl absorbuojama į Rusijos įtakos zoną.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(40)
(2)
(38)

Komentarai ()