[Žinios trumpai] Baltarusijoje prasidėjo KGB kerštas už pagalbą Ukrainai gadinant geležinkelius? Skelbiama apie areštus, suseka pagal IP  (1)

Pastarosiomis dienomis visoje Baltarusijoje buvo sulaikyta mažiausiai 40 geležinkelininkų. Viename iš provyriausybinių „Telegram“ kanalų pasirodė „atgailos vaizdo įrašai“. Be to, Gomelyje buvo sulaikyti dar keturi geležinkelininkai, iš kurių bent vienas buvo patalpintas į KGB tardymo izoliatorių.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-04-02 [Žinios trumpai] Baltarusijoje prasidėjo KGB kerštas už pagalbą Ukrainai gadinant geležinkelius? Skelbiama apie areštus, suseka pagal IP  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Informacija apie masinius sulaikymus trečiadienio vakarą pasirodė vienoje iš vyriausybę palaikančių „Telegram“ kanalų, susijusių su saugumo pajėgomis. Jame buvo paskelbtas 28 žmonių – įvairaus amžiaus, specialybių ir įvairių miestų geležinkelių pramonės darbuotojų – „atgailos vaizdo įrašas“.

Teigiama, kad jie visi buvo užsiprenumeravę kanalą „Baltarusijos geležinkelių bendruomenė“, kuri Baltarusijoje pripažinta ekstremistine.

„... Iš KGB sužinojau, kad kanalas yra ekstremistinis. Raginu nesinaudoti ekstremistiniais ištekliais“, – tos pačios frazės skamba keturių sulaikytųjų vaizdo įraše, nufilmuotame tame pačiame kabinete su valstybės vėliava.

Pranešama, kad kai kurie iš šių žmonių yra užsiprenumeravę kitus „ekstremistinius“ kanalus, už kuriuos jiems taip pat gresia bausmė.

Jie buvo pagauti labai paprastai: į pokalbių programą padėjo keliauti apsimestinės nuorodos į naujienas. Nuorodos buvo sutrumpintos ir nukreiptos į kitą paslaugą, kuri nustato IP adresą“, – aiškino geležinkelių bendruomenės administratorius.

Tada pagal nustatytą IP adresą atvyko saugumo pajėgos. Be to, anot pokalbių administratorės, sulaikyti geležinkelininkai, anksčiau buvę nepatikimųjų sąrašuose.

 

Tapo žinoma, kad Gomelyje buvo sulaikyti trys Gomelio lokomotyvų depo padėjėjai ir vienas mašinistas. Visų jų apieškoti atvyko KGB pareigūnai.

Dekretuose buvo minimi straipsniai „Išdavystė“, „Šnipinėjimas“, „Pasirengimas teroro aktui“ ir „Teroro aktas“, – sako „Darbininkų judėjimo“ atstovas Baltarusijos geležinkeliuose Sergejus Voitekhovičius.

Oficialių komentarų apie geležinkelių darbuotojų sulaikymą Gomelyje kol kas nėra, o vyriausybę palaikantys „Telegram“ kanalai apie tai neparašė.

 

Priminsime, prasidėjus Rusijos tiesioginei invazijai į Ukrainą, dažnėjo atvejai, kai buvo sugadinta geležinkelio įranga. Kai kurie „Telegram“ kanalai ragino imtis tokio sabotažo, kad būtų užkirstas kelias Rusijos karinės technikos judėjimui į Ukrainą. Sabotažas tikrai sulėtino traukinius ir kai kuriose vietose juos praktiškai paralyžiavo. Ar dabartinis saugumo pareigūnų susidomėjimas geležinkeliais susijęs su „geležinkelių karu“, ar dėl kažko kito, kol kas nežinoma, pažymi leidinys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(17)
(1)
(16)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: