[Žinios trumpai] Smūgis Rusijai: NATO gali greitai priimti Suomiją ir Švediją - paaiškino, kaip dėl Ukrainos  (6)

Jei Suomija ir Švedija norės prisijungti prie NATO, sąjungininkės greitai įgyvendins šį siekį.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-04-06 [Žinios trumpai] Smūgis Rusijai: NATO gali greitai priimti Suomiją ir Švediją - paaiškino, kaip dėl Ukrainos  (6)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai per spaudos konferenciją pareiškė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas, praneša Censor.NET su nuoroda į „Ukrinform“.

Jis priminė, kad abi šalys yra labai artimos NATO partnerės, su kuriomis nuolat vyksta bendros pratybos ir mokymai.

Po Rusijos invazijos į Ukrainą Aljansas sustiprino mechanizmus, siekdamas toliau įtraukti abi partneres į NATO planavimą, susitikimus ir kitus renginius. Tačiau abi šalys vis dar nėra Aljanso narės, todėl joms dar nėra taikomos saugumo garantijos, kuriomis naudojasi visateisės narės. Tai taikoma ir kitiems partneriams, įskaitant Ukrainą.

„Visi sąjungininkai 2008 metais (per Bukarešto viršūnių susitikimą – red.) sutiko paremti Ukrainą. Tačiau jie neturėjo bendro sutarimo dėl narystės. Manau, kad dabar, po invazijos į Ukrainą, reikia NATO diskutuoti, kaip paremti ir padėti visoms šalims, kurios atsiduria panašioje situacijoje kaip yra su Ukraina – toms šalims, kurios nėra ES narės, bet kurios nori prisijungti prie NATO ir ES“, – sakė Stoltenbergas.

Anot jo, NATO pasimokė iš situacijos su Ukraina: geriau padėti partneriams anksčiau nei vėliau.

„Taigi ministrų susitikime pasiųsime stiprų signalą. Kad Ukrainai reikia paramos dabar. Antrasis signalas – išsigryninti, ką galime padaryti daugiau tokių šalių kaip Gruzija, Bosnija ir Hercegovina ar kitų labui“, – pridūrė jis.

 

Kaip buvo pranešama anksčiau, 2022 metų vasario 24 dieną Rusija be jokios priežasties užpuolė Ukrainą ir pradėjo karą, masiškai apšaudydama ir bombarduodama taikius miestus ir kaimus, naikindama civilinę infrastruktūrą ir gyvenamuosius rajonus. Laikinai okupuotose Kijevo srities ir kituose Ukrainos regionuose Rusijos įsibrovėliai rengė terorą ir plėšimus, žudė ir kankino civilius gyventojus.

NATO sąjungininkės ir toliau teikia didelę finansinę, humanitarinę ir karinę paramą Ukrainai, įgyvendinant šalies teisę į savigyną nuo Rusijos agresijos. Tuo pačiu metu sąjungininkai dar neturi bendro sutarimo dėl galimybės Ukrainai įstoti į NATO.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(56)
(4)
(52)

Komentarai (6)