[Žinios trumpai] Kodėl Rusija siekia užimti Pietų Ukrainos teritoriją, vedančią į Moldovos separatistinę respubliką – Padniestrę  ()

Rusijos generolo paskelbtas tikslas išplėsti Rusijos kontroliuojamą teritoriją iki mažytės, prokremliškos atsiskyrusios valstybės rytų Moldovoje kelia grėsmę, kad Ukrainoje prasidės naujas kovų etapas, galintis sukelti užsitęsusį konfliktą į kitą Europos šalį.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-04-23 [Žinios trumpai] Kodėl Rusija siekia užimti Pietų Ukrainos teritoriją, vedančią į Moldovos separatistinę respubliką – Padniestrę  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Generolas majoras Rustamas Minnekajevas penktadienį sakė, kad Rusijos armijai pavesta perimti „visišką Donbaso ir Pietų Ukrainos kontrolę“, ir pridūrė, kad „Ukrainos pietų kontrolė yra dar vienas kelias į Padniestrę“.

Pagrindiniai faktai

Padniestrė, separatistinė respublika, esanti palei didžiąją dalį rytinės Moldovos sienos su Ukraina, yra gerokai daugiau nei 200 km į vakarus nuo fronto linijos pietų Ukrainoje.

Panašiai kaip ir Donbaso regione Rytų Ukrainoje, Padniestrėje daugumą sudaro rusakalbiai gyventojai ir ji paskelbė nepriklausomybę. 1992 metais dėl Padniestės kontrolės kilo karas. Nuo to laiko joje laikomi Rusijos „taikdariai“.

Rusija ilgą laiką palaiko vadinamųjų taikdarių karinį buvimą Padniestrėje ir manoma, kad regione yra apie 1500 Rusijos karių, taip pat tūkstančiai Padniestrės karių, lojalių atsiskyrusiai valstybei.

 

Nežinoma, ar Minnekajevo komentarai penktadienį buvo oficialiai sankcionuoti Kremliaus.

Odesa yra didžiausias miestas pietų Ukrainoje ir trečias pagal dydį šalyje. Miestas turi didžiulę kultūrinę reikšmę tiek ukrainiečiams, tiek rusams, jį 1794 m. įkūrė Rusijos imperatorienė Jekaterina Didžioji. Jis yra mažiau nei 80 km į pietryčius nuo Padniestrės.

Moldova pasmerkė Rusijos invaziją į Ukrainą, tačiau oficialiai laikosi Rusijos ir NATO neutralumo politikos, todėl neturi užsibrėžtų tikslų prisijungti prie aljanso.

 

Daugiau nei 430 tūkst. Tiek ukrainiečių pabėgo į Moldovą nuo Rusijos invazijos pradžios vasario mėnesį, teigia Jungtinės Tautos.

Rusijos pajėgos pasitraukė iš šiaurės Ukrainos anksčiau šį mėnesį po to, kai buvo ne kartą atmuštos iš Ukrainos sostinės Kijevo. Tačiau Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pažadėjo nesustoti ir sutelkti savo pajėgas į Rytų ir Pietų Ukrainą, kur rusai jau seniai valdo daug daugiau žemės nei kada nors šiaurinėje šalies dalyje.

Europos Taryba praėjusį mėnesį paskelbė Padniestrę „okupuota teritorija“. Anksčiau ji vadino regioną „efektyviai kontroliuojamu Rusijos Federacijos“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(0)
(1)
(-1)

Komentarai ()