[Žinios trumpai] Rusija organizavo apšaudymą Padniestrėje dėl gudraus strateginio plano: vienu šūviu 3 zuikiai  ()

Nepripažintoje Padniestrėje pastaruoju metu darosi neramu. Nugriaudėjus keliems sprogimams buvo akivaizdu, kad bus kaltinama Ukraina. Ši neigia bet kokį prisidėjimą prie sprogimų kaimyninėje Moldovoje ir turi paaiškinimą, kodėl Rusija žadina šį seną konfliktą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-04-27 [Žinios trumpai] Rusija organizavo apšaudymą Padniestrėje dėl gudraus strateginio plano: vienu šūviu 3 zuikiai  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Padniestrė yra Moldovos (Moldavijos) regionas, kuris su Rusijos pagalba labai priešinosi Sovietų sąjungos subyrėjimui. Tai - separatistinis regionas, nepripažinta respublika, kurioje yra dislokuoti Rusijos kariai. Padniestrė ribojasi su likusia Moldovos dalimi ir Ukraina.

Padniestrėje buvo atakuotos antenos, kelis karinės paskirties pastatai. Pranešama, kad niekas nežuvo, tačiau giliai prorusiška Padniestrės valdžia paskelbė, kad tai - ukrainiečių darbas. Be to, regiono gyventojai gavo trumpąsias žinutes, kuriomis jie buvo perspėti apie raketų atakas. Vėlgi, teigiama, kad šias žinutes siuntė Ukraina, kuri tai neigia.

Tokie propagandos ir provokacijų metodai veikia tik Rusijoje ir jai draugiškose šalyse. Nors visiems kitiems akivaizdu, kad Ukraina apie kitos šalies puolimą tikrai negalvoja, rusai tikės, kad tai - būtent Kyjivo darbas. Tik kodėl Rusija gali norėti pažadinti dešimtmečiais miegantį Padniestrės konfliktą?

 

 

Kovo 1 dieną neteisėtas Batlarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka Saugumo tarybos susirinkime parodė tokį konflikto Ukrainoje žemėlapį, kuriame aiškiai parodyta ir Moldovos kryptis, ir Ukrainos valstybės padalijimas:

Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos taryba skelbia, kad yra trys priežastys, kodėl Rusija Padniestrėje rengia provokacijas. Visų pirma, naujas frontas priverstų Ukrainą atitraukti pajėgas nuo Mykolajivo ir Odesos. Jau kurį laiką ruošiamasi Mykolajivo puolimui - Ukraina ruošiasi gintis, Rusija - pulti. Naujas frontas Vakaruose galėtų sumažinti gynėjų pajėgas regione.

 

Antroji priežastis - Rusijos veiksmų pateisinimas Ukrainoje. Rusija paskelbs apie Padniestrės apšaudymą ir savo vidinei auditorijai ištransliuos seną žinutę, kad Ukrainą valdo nacistai ir reikia gelbėti savus.

Trečioji priežastis - dėmesio nuo Mariupolio nukreipimas. Šiame mieste vis randamos naujos masinės kapavietės.

Be to, rusų karininkai ir anksčiau kalbėjo apie būtinybę atkirsti Ukrainą nuo jūros ir sujungti kelis Rusijai palankius ar jau aneksuotus regionus. Puolimas iš Padniestrės pusės pagreitintų Ukrainos pietų okupaciją ir leistų Rusijai sujungti Donbasą su Krymu, Krymą - su Padniestre. Rusija pagaliau galėtų įsisavinti Padniestrę ir dar tvirčiau abiem kojomis atsistoti Europoje.

(7)
(2)
(5)

Komentarai ()

Susijusios žymos: