[Žinios trumpai] Karo analitikai apie galimą Rusijos puolimą Uždniestrėje: „Tikriausiai visi mirs“  ()

Karo analitikai skeptiškai vertina galimybę Maskvai perkelti puolimą į pietvakarių Ukrainą ir pasiekti Uždniestrę, kur dislokuotos Rusijos pajėgos, rašo „Moscow Times“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-04-29 [Žinios trumpai] Karo analitikai apie galimą Rusijos puolimą Uždniestrėje: „Tikriausiai visi mirs“  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Karo analitikai teigia, kad net jei toks Rusijos planas tikrai egzistuoja, šiuo metu jis neįgyvendinamas dėl logistinių sunkumų ir pajėgų bei technikos koncentracijos Rytų Ukrainoje. „Tikimybė, kad jiems pavyks žengti į priekį ir pasiekti Odesą bei Uždniestrę, yra gana menka. Tikriausiai visi mirtų, jei pabandytų“, –sako Samas Cranny-Evansas iš Karališkojo Jungtinių paslaugų instituto Londone.

Rusijos pajėgos šiuo metu koncentruojasi į pastangas apsupti Ukrainos kariuomenę šalies rytuose, smogdamos į šiaurę nuo Mariupolio uostamiesčio ir į pietus nuo Iziumo miesto. Anot analitikų, jei įnirtingo ir užsitęsusio „mūšio dėl Donbaso“ akivaizdoje svarstytų plėsti puolimą Moldovos link, pradedant nuo okupuoto Chersono, Maskva turėtų mažai priemonių tai padaryti. „Jei pažvelgtume į Chersoną... pamatytume, kad ten nėra daug karių, palyginti su Iziumu, kur gali būti 25 000 karių, besiveržiančių į pietus“, – „The Moscow Times“ sakė S. Cranny-Evans.

Uždniestrė yra nutolusi apie 300 km nuo Chersono, kur, analitikai skaičiuoja, yra dislokuota nuo 7 000 iki 11 000 Rusijos karių. „Išlieka planas perimti rytines Donecko ir Luhansko sritis ir išlaikyti kontrolę iki šiol užgrobtose pietinėse teritorijose“, – sakė CNA tyrimų centro Rusijos saugumo tyrėjas Dmitrijus Gorenburgas.

Spekuliacijos dėl puolimo išplėtimo į pietvakarius prasidėjo penktadienį, kai Centrinės karinės apygardos vado pavaduotojas Rustamas Minnekaijevas pareiškė, kad „Pietų Ukrainos kontrolė yra kelias į Uždniestrę, kur taip pat yra rusakalbių gyventojų priespauda“.

 

Po jo pareiškimų pirmadienį įvyko sprogimai Valstybės saugumo ministerijos PMR būstinėje (Moldovos Uždniestrės Respublika), o antradienį – dar trys sprogimai, nukreipti į dvi telekomunikacijų antenas, kariniame dalinyje. Moldovos valdžia pasmerkė atakas kaip „pretekstą“ įtampai regione kurstyti, o Kremliaus atstovas žurnalistams sakė, kad Maskva „atidžiai“ stebi situaciją Uždniestrėje ir yra susirūpinusi dėl smurto. Karo analitikai teigia, kad nepaisant šių įvykių, Rusija greičiausiai netrukus pradės atakas, kad pratęstų puolimą Uždniestrėje.

Rusija pamažu pradeda įtvirtinti savo pranašumą ore Rytuose ir Pietuose. „Rusijos oro pajėgų našumas per pastarąją savaitę išaugo 15 % iki 300 skrydžių per dieną, o tai ukrainiečiams tiesiog negailestinga“, – sakė S. Cranny-Evans. Visų pirma, rusai suintensyvino atakas prieš pietinį Odesos miestą ir aplink jį. Antradienį raketos ataka sunaikino tiltą per Dniestro žiotis į vakarus nuo Odesos. Sekmadienį Rusija surengė daugybę išpuolių prieš Odesą, smogdama ne tik karinei infrastruktūrai, bet ir gyvenamajam pastatui, tuo nusinešdama civilių gyvybes. Analitikas S. Cranny-Evansas sako, kad išpuoliai gali būti didesnio Rusijos plano suskaldyti Ukrainos kariuomenę ir priversti juos trauktis dalis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()