[Žinios trumpai] Iš Uždniestrės į Ukrainą pabėgo desantininkas: atskleidė, kas darosi desantiniame pulke, ką slepia karininkai, kiek uždirba kariai ir koks bendras kovinis lygis  ()

Karininkai daro viską, kad izoliuotų karius nuo informacijos apie karą Ukrainoje ir tikina, kad „viskas rimsta“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-05-02 [Žinios trumpai] Iš Uždniestrės į Ukrainą pabėgo desantininkas: atskleidė, kas darosi desantiniame pulke, ką slepia karininkai, kiek uždirba kariai ir koks bendras kovinis lygis  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šauktinis karys Aurelis Boiko (vardas ir pavardė pakeisti saugumo sumetimais – UNIAN) iš nepripažintos Uždniestrės padėjo ginklus ir perėjo į Ukrainos pusę. Vaikinas teigė, kad nuo PMR karių slepia tikrąją Ukrainos situaciją.

Apie tai jis papasakojo „Ukrinform“.

Jį jėga „įgrūdo“ į PMR armiją.

„Atvažiavo policija, atvežė į karių registracijos skyrių ir jau ten davė šaukimą, rašytinį pasižadėjimą neišvykti“, – pasakojo vaikinas.

Boiko keletą mėnesių tarnavo oro desantininkų būryje, esančiame netoli respublikos sostinės. Beveik iš karto jį ištiko smarkus mėšlungis, į kurį pareigūnai niekaip nereagavo. Kai tai tapo nepakeliama, jis nusprendė bėgti.

„Mane išleido savaitgaliui, grįžau namo pas tėvus, pamačiau juos. O ryte pasiėmiau daiktus, kuriuos galėjau ir pabėgau. Priėmiau tokį sprendimą, nes kariuomenė buvo nepakeliama – senieji kariai tyčiojosi, naudojamas fizinis ir psichologinis smurtas, neleidžia net normaliai miegoti. Tėvai apie mano sprendimą nežinojo. Iš pradžių norėjau bėgti į Moldovą, bet nebuvo kaip perplaukti upę. O jei bandyčiau pereiti tiltą, jie iškart sulaikytų ir grąžintų į kariuomenę. Todėl pėsčiomis perėjau sieną su Ukraina“, – pasakojo Aurelis.

Vaikinas pabėgo dar prieš sprogimus Uždniestrėje, kai dar nekilo kalbos apie galimybę siųsti šauktinius į karą Ukrainoje. Pasak Aurelio, kolegos ir tėvai vis dar įsitikinę, kad jie karo veiksmuose nedalyvaus.

Anot jo, dalis šauktinių galėtų laisvai pereiti prie sutartinės tarnybos formos. Mažai buvo norinčių tai daryti.

„Buvo tokių, kuriems liko mėnesį ar du tarnauti, norėjo, bet persigalvojo. Kokia prasmė? Kaip suprantu, jei baigi 9 klases, tau duos seržanto laispsnį, o alga 2500 rublių, tai yra apie 120-130 dolerių. Gal 150. Tai labai mažai – vidutinis atlyginimas yra 200-300 USD. Bet net ir to nepakanka pragyventi. Jei turi vidurinį išsilavinimą, tave siunčia į kursus ir tada gauni praporščiko laipsnį“, – sako Boiko.

 

Tarnaudamas oro desanto kariuomenėje vaikinas nepastebėjo pasiruošimo galimam dalyvavimui karo veiksmuose. Informacija apie karą Ukrainoje nuo karių buvo slepiama.

„Mums pasakė, kad Ukrainoje viskas nurimo. Nesupratau, kad viskas taip rimta. Sakė, kad vyksta Rusijos specialioji operacija, bet kad toks rimtas karas, informacijos nebuvo. Žinojau apie šiuos įvykius, ką mačiau „TikTok“, kad kilo konfliktas tarp Ukrainos ir Rusijos, bet nežinojau kodėl“, – sako Aurelis.

 

Kiti kariai, su kuriais Aurelis tarnavo, taip pat nelabai supranta, kas vyksta Ukrainoje. Prie informacijos neprieina, nes karininkai atima telefonus.

Vaikinas gana skeptiškai vertina PMR kariuomenės kovinį pajėgumą. Tarnybos metu jis net nematė rimtos karinės technikos – tik sunkvežimius ir BRDM bei šarvuotą „UAZ“, o su Rusijos kariškiais nebendravo.

Karys įsitikinęs, kad dauguma jo kolegų atsisakytų kovoti prieš Ukrainą. Daugelis taip pat pabėgtų.

„Nes niekas nenori mirti“, – sakė vaikinas.

Aureliui gresia nuo dvejų iki penkerių metų kalėjimo namuose, todėl jis planuoja likti Ukrainoje ir gauti administracinio pabėgėlio statusą.

Vaikinas svajoja patekti į kokį nors didmiestį, užsidirbti pinigų ir išvykti į Lenkiją ar Vokietiją, nes jaunuolis neturi ką veikti Uždniestrėje ir ten ateities taip pat nėra.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(62)
(2)
(60)

Komentarai ()

Susijusios žymos: