[Žinios trumpai] „Sekite naujienas, čia super karštas taškas!“ Ekspertas paaiškino, kaip dvi Ukrainos atakos Gyvačių saloje sugriovė slaptą Rusijos strateginį planą ir kokie įdomūs manevrai čia vyksta  ()

Per pastarąsias penkias dienas Ukrainos kariai du kartus atakavo taikinius Gyvatės salos teritorijoje. Pirma, įrangą pačioje saloje, įskaitant oro gynybos sistemas, tada du „Raptor“ laivai. Tai nedideli, bet itin vikrūs (ramiame vandenyje iki 48 mazgų greitis) patruliniai kateriai, galintys plukdyti iki 20 „keleivių“...


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-05-05 [Žinios trumpai] „Sekite naujienas, čia super karštas taškas!“ Ekspertas paaiškino, kaip dvi Ukrainos atakos Gyvačių saloje sugriovė slaptą Rusijos strateginį planą ir kokie įdomūs manevrai čia vyksta  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Operacijų seka ir taikiniai leidžia daryti įdomias išvadas. Net ne kaip „karo ekspertui“, o tiesiog logikos požiūriu.

Manau, visi yra girdėję apie bandymą išjudinti padėtį Uždniestrėje. Ir galbūt jie netgi matė „smūgių iš PMR žemėlapius“ arba į Odesą, arba į šiaurę, Mykolajivo kryptimi. Taip, rusams tai yra bėda: personalo ir įrangos Uždniestrėje (kalbu iš viso, su RF ginkluotųjų pajėgų kontingentu) neužteks nei vienam, nei antram.

Kita vertus, Uždniestrės problemos, papildytos prieštaravimų tarp Gagauzų autonomijos ir Kišiniovo bei reikšmingų prorusiškų nuotaikų šalies šiaurėje (išskyrus Gagauziją), gali sukurti naują įtampos tašką. Bet tai nėra tokia didelė Ukrainos problema, o veikiau fonas.

Norėdami suprasti, kas gali būti problema, turėtumėte pažvelgti į Odesos regiono pietų žemėlapį.

Dunojuje yra mažiausiai keturi uostai, galintys priimti upių-jūrų laivus (ir vieną jūrų laivą). Upe aukštyn (upių transportu) – prekybos keliai su ES šalimis. Pasroviui – Juodoji jūra. Ir Rusijos Federacija negali blokuoti išėjimo iš žiočių, nes siena tarp Ukrainos ir Rumunijos eina palei upę. Tai mums yra potencialūs eksporto maršrutai (kas kol kas praktiškai apsimoka). O užsitęsęs karas reikalauja veikiančios ekonomikos (reikia pinigų).

Daugiau nei pusė siuntų iš Rumunijos vyksta per tą patį regioną. Ir tai yra kuras, ir amunicija, ir kartais net įranga. Turime karą – visa tai būtina.

Tuomet pažiūrėkite į kelius. Kelias į regioną veda per formaliai Moldovos teritoriją (per Palancą), arba tiltu per Dniestro žiotis. Geležinkelis – tik per žiotis. Per praėjusią savaitę tiltą jau du kartus atakavo rusai.

O dabar įsivaizduokite, kad regione veikia keli priešo diversiniai būriai, kurie greitkeliui Odesa-Reni yra košmaras. Teoriškai su jais galima susidoroti perkeliant dalį kariuomenės iš Odesos. Bet jei yra keliai. Ir jei tiltas Zatokoje vėl bus apgadintas, o Moldovoje kiltų riaušės (atminkite, kad antrasis kelias eina per Moldovą ir saugumo pajėgų perkėlimui būtina bent jau informuoti šios šalies valdžios institucijas). Policija, kariuomenė, žinoma, bet kokiu atveju bus perkelta – klausimas greitis.

 

Taigi, nedideli diversiniai būriai yra pavojingi.

Teoriškai okupantų darbinė idėja sukurti tokio tipo problemas Odesos pietuose pradėjo slysti.

Dabar rusų požiūriu. Ko reikia efektyviam diversinio būrio atsiuntimui ir veikimui?

Slaptas pasiruošimas (kad priešas nežinotų jūsų planų). Taip pat galimybė slaptai mesti ir, jei ką, suteikti paramą (tai yra, tam tikros bazės buvimas pasiekiamoje vietoje).

Dabar žiūrime į Gyvatės salą žemėlapyje. Iki pakrantės mažiau nei 40 km ir būtent tiek iki Dunojaus deltos (prie kurios galima net nepastebimai privažiuoti). Logiškas bazės vietos ir koordinavimo taško pasirinkimas grupių darbui. Ir kad Ukrainos pusė nesektų, į salą buvo atvežtos oro gynybos sistemos (veikiančios prieš UAV) ir ryšių įranga. Tai teko padaryti, nes anksčiau ši funkcija buvo priskirta kreiseriui „Maskva“, bet jis nuskendo. Po to į salą buvo ištraukti „Raptor“ tipo kateriai, kurie struktūriškai suprojektuoti kariuomenei (iki 20 žmonių) išlaipinti jūros pakrantėje ir upių žiotyse. O dėl savo dydžio ir greičio jis nėra „Neptūno“ tipo raketų taikinys – jos per sunkios ir neefektyvios.

 

Ukrainos atsakymas buvo paprastas. Iš pradžių saloje jie smogė oro gynybai. Dangus atsivėrė. O po dienos laivai taip pat buvo sudaužyti „Bayraktarais“ (kurie vykdė tiekimo misijas – atplukdydavo karius ir išveždavo lavonus).

Taigi teoriškai okupantų darbinė idėja sukurti problemų Odesos pietuose pradėjo slysti.

Deja, Maskva neatsisakė idėjos įaudrinti regioną. O Serpentinas tokiam darbui yra patogi vieta. Todėl tai, kas nutiko netoli jos krantų, yra kažkas daugiau nei tik pora susprogdintų valčių.

Tačiau, kita vertus, tai yra proga atidžiai sekti naujienas iš regiono.

Igaras Tyškevičius, Ukrainos ateities instituto politikos analitikas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(24)
(0)
(24)

Komentarai ()

Susijusios žymos: