[Žinios trumpai] Išdavikai iš NVS: netikėtas smūgis Kremliui iš Kazachstano, tą patį daro Uzbekistanas ir Kirgizija (Video)  ()

NVS šalyse taip pat įvyko lūžis. Jau dabar valdžiai ir visuomenei akivaizdu, kad Gegužės 9-osios šventė Rusijoje jau seniai iškreipta valdančiojo režimo ir neturi nieko bendra nei su rūpinimusi likusiais veteranais, nei su taikos palaikymo tikslais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Netikėto smūgio Kremlius sulaukė iš Kazachstano. Čia buvo uždraustas karinis paradas ir „Nemirtingojo pulko“ žygis. Jau antrus metus iš eilės. Oficialiai valdžia šį draudimą aiškina koronaviruso apribojimais. Reaguodama į tai, Kazachstano valdžia jau dabar sulaukia viešų Kremliaus propagandistų grasinimų.

Išsamiai apie skandalą buvo rašyta straipsnyje „Pergalės diena. Rusija pradėjo gąsdinti Kazachstaną Ukrainos likimu“.

Karinių paradų nebus ir Kazachstano kaimynystėje – Uzbekistane ir Kirgizijoje. Be to, ir čia valdžia primygtinai rekomenduoja savo piliečiams nenaudoti „Z“ raidės ant drabužių, automobilių ar reklaminių stendų.

Kaip Azijos respublikos elgiasi su nacių simboliu, matome šiame vaizdo įraše iš Kazachstano – pasipiktinęs vyras veja lauk rusus iš savo šalies:

Prevencinių priemonių gegužės 9-osios išvakarėse ėmėsi ir Vakarų kaimynai. Moldovos parlamentas priėmė įstatymą, draudžiantį nešioti vadinamąją Georgijaus juostelę, taip pat simbolius „Z“ ir „V“. Atsižvelgiant į tai, kad Rusija dabar gali atidaryti antrąjį frontą prieš Ukrainą ir tuo pat metu pradėti invaziją į Moldovą, šios priemonės atrodo pagrįstos, nors ir pavėluotos.

Demokratija prieš naująjį Maskvos nacizmą

Putinas gegužės 9-ąją paskelbė šventa diena savo režimui. Masinės eitynės šalyje, pompastiški kariniai paradai, naujų raketų demonstravimas, grėsmingos kalbos iš Mauzoliejaus... Šie veiksmai užtikrino gyventojų ištikimybę „amžinam“ prezidentui ir sukūrė taip reikalingą raminantį vaizdą lyderiams. Užsienio svečiai tą dieną ant Mauzoliejaus pakylos buvo Rusijos vadovo autoriteto „importo kokybės ženklas“ ir savotiškas ištikimybės pripažinimas jo pasirinktam kursui.

 

Tik vieną dieną viskas pasikeitė. Jei atvira Krymo aneksija ir hibridinis karas Donbase ne kiekvienam Vakaruose atvėrė akis į giliąją putinizmo esmę, tai vasario 24-ąją įvykusi invazija į Ukrainą atvėrė akis ir padėjo galutinį tašką.

Dabartinis režimas Rusijoje yra nusikalstamas, autokratinis ir antidemokratinis bei nežmoniškas. Gegužės 9-oji visada tai akcentavo. Jei Vakaruose pergalės prieš Hitlerį diena laikoma atminimo diena ir perspėjimu nekartoti nacizmo baisybių, tai Maskvoje tą diena buvo grasinama buvusiems antihitlerinės koalicijos sąjungininkams. O masės šią dieną ypač aktyviai palaikydavo politikus, skanduodami tokius šūkius kaip: „Į Berlyną“ ar „Galime pakartoti“.

 

77-ųjų pergalės metinių išvakarėse JAV valstybės sekretorius Anthony Blinkenas labai aiškiai ir be diplomatinių atspalvių paaiškino, su kokia grėsme dabar kovoja Ukraina ir visas laisvasis pasaulis.

„1945 m. gegužės 8 d. buvo ta diena, kai teisingumas triumfavo prieš nacių priespaudą Europoje. 2022 m., praėjus 77 metams, agresijos akivaizdoje turime dar kartą ginti teisingumą ir demokratiją. Ukrainos žmonės švenčia savo demokratines vertybes, o mes palaikome juos, mes  už vienybę su Ukraina“, – savo „Twitter“ paskyroje rašė Blinkenas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(181)
(6)
(175)

Komentarai ()