[Žinios trumpai] Pirmosios kliūtys – NATO narė, turinti antrą pagal dydį aljanso armiją, nepritaria Suomijos ir Švedijos narystei NATO  (1)

Panašu, jau atsiranda aljanso narių nepritarančių Suomijos ir Švedijos narystei NATO.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-05-14 [Žinios trumpai] Pirmosios kliūtys – NATO narė, turinti antrą pagal dydį aljanso armiją, nepritaria Suomijos ir Švedijos narystei NATO  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Turkijos prezidentas R. T. Erdoganas apkaltino abi šalis „teroristinių organizacijų“ prieglobsčiu, nepalankiai vertindamas narystės NATO siekius.

Prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas penktadienį pareiškė, kad Turkija neturi „pozityvios nuomonės“ dėl Suomijos ir Švedijos stojimo į NATO, o tai yra potenciali kliūtis šalių narystės siekiui.

NATO narės Turkijos lyderis prabilo prieš sekmadienį laukiamus Šiaurės šalių patvirtinimus, kad jos kreipsis dėl prisijungimo prie Vakarų karinio aljanso.

Nepalankiai vertindamas narystės siekius, R. T. Erdoganas apkaltino abi šalis „teroristinių organizacijų“ prieglobsčiu.

„Neturime teigiamos nuomonės“, – po penktadienio pamaldų Stambule žurnalistams sakė R. T. Erdoganas.

„Skandinavijos šalys yra tarsi teroristinių organizacijų svečių namai“, – sakė jis.

Turkija jau seniai kaltina Šiaurės šalis, ypač Švediją, kurioje yra stipri turkų imigrantų bendruomenė, globojant ekstremistines kurdų grupes, taip pat Fethullah Gulen, JAV gyvenančio pamokslininko, ieškomo dėl nepavykusio 2016 m. perversmo, šalininkus.

 

Erdoganas paminėjo „klaidą“, kurią padarė buvę Turkijos vadovai, pritarę Graikijos narystei NATO 1952 metais.

„Turkija nenori daryti antros klaidos šiuo klausimu“, – sakė jis.

Suomijai ir Švedijai nusprendus teikti paraišką narystei NATO, 30 aljanso narių turi vienbalsiai susitarti dėl oficialaus kvietimo, po kurio vyksta derybos dėl narystės.

Galutinis patvirtinimas galėtų įvykti NATO viršūnių susitikime Madride birželio pabaigoje. Tada sprendimą turės ratifikuoti 30 valstybių narių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(9)
(-4)

Komentarai (1)