„Google“ paieškos sistema „sprogsta“ nuo užklausų, ieškant žodžių „Azovstal“ ir „Mariupol“ – užteko vos vieno kreipimosi  ()

Po ukrainiečių grupės „Kalush Orchestra“„Eurovizijoje“ finalinio pasirodymo, grupės vokalistui scenoje ištarus: „Visų jūsų prašau, padėkite Ukrainai, Mariupoliui, padėkite „Azovstal“ dabar pat“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-05-16 „Google“ paieškos sistema „sprogsta“ nuo užklausų, ieškant žodžių „Azovstal“ ir „Mariupol“ – užteko vos vieno kreipimosi  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Google paieškos sistema turi darbo, žmonės išgirdo, žmonės ieško, žmonės randa, žmonės palaiko.

Todėl technologijos.lt pasakoja, kodėl Mariupolis tapo pagrindiniu rusų užpuolikų taikiniu ir kaip Azovstal gamykla tapo paskutine ir vienintele miesto tvirtove.

Mariupolis – Ukrainos miestas, kurį Rusija siekia sunaikinti. Nuo pat Rusijos invazijos pradžios Mariupolis tapo okupantų taikiniu. Jie sistemingai naikina civilius miesto gyventojus ir bombarduoja gyvenamuosius pastatus bei įrenginius. Pirminiais duomenimis, Rusija Mariupolyje nužudė daugiau nei 20 000 civilių. Siekdami paslėpti savo nusikaltimų pėdsakus, okupantai į miestą atvarė mobiliuosius krematoriumus ir degina žuvusiųjų kūnus.

Vienas baisiausių Rusijos Federacijos nusikaltimų Mariupolyje buvo dramos teatro pastato, kuriame slėpėsi daug civilių, susprogdinimas. Kovo mėnesį buvo pranešta, kad teatro pastate galėjo žūti apie 300 žmonių. Naujienų agentūra Associated Press atliko naują, nuodugnesnį tyrimą, kuris rodo ką kita, žuvusiųjų skaičius siekia 600.

Rusijos Federacija bombarduoja miestą kasdien (per dieną Mariupolyje nukrenta nuo 50 iki 100 aviacijos bombų), Azovstal gamykla tapo paskutiniu prieglobsčiu daugeliui civilių ir Mariupolio gynėjų, kurie liko beveik be vandens, be maisto, be vaistų ir be medicininės priežiūros.

Kodėl Rusija nori užimti Mariupolį? Užpuolikams itin svarbu užimti Mariupolį dėl kelių priežasčių:

  • Miestas, kuris gali būti  sausumos koridoriumi tarp Rusijos ir okupuoto Krymo, o tai itin svarbu okupantams.
  • Mariupolis yra pagrindinis grūdų ir plieno eksporto centras, todėl jo užgrobimas būtų smūgis Ukrainos ekonomikai.
  • Miestą saugo Azovo pulkas, kurį rusai melagingai vadina „naciais“, tad, nugalėję juos, Rusijos propagandininkai galės kalbėti apie sėkmingą „denacifikaciją“.
  • Miesto užėmimas gali stipriai motyvuoti didžiulius nuostolius patyriančią Rusijos kariuomenę.
  • „Azovstal“ yra Mariupolio ir jo gynėjų tvirtybės simbolis.

 

Mariupolio gynėjai, kurių tarpe yra ir „Azov“ pulko kovotojai, apsuptyje yra beveik du mėnesius. Pranešama, kad daugiau nei 600 yra sužeisti. Kovotojai ne kartą prašė pritaikytii ištraukimo procedūrą (išgabenant į saugią zoną).

Neseniai iš Azovstal gamyklos buvo evakuoti civiliai. Gegužės 7 d. Ukrainos vicepremjerė Irina Vereščiuk paskelbė, kad iš Mariupolio Azovostalio buvo evakuotos visos moterys, vaikai ir senyvi žmonės.

 

Kaip pranešė Zelenskis, į Azovstal gelbėjimo operaciją įtraukti įtakingi valstybės veikėjai. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas tvirtina, kad išlaisvinimo operacija pareikalaus didelių pastangų ir daug karių.

Gegužės 11 d. Ukrainos vicepremjerė Vereščiuk pareiškė, kad Azovstalio teritorijoje gali būti dar apie tūkstantis kovotojų, iš kurių pusė sunkiai sužeisti.

Gegužės 14 d. ji pranešė, kad vyksta derybos dėl 60 sunkiai sužeistųjų paleidimo.

Mariupolio gynėjai neplanuoja pasiduoti Rusijai, vykdo įsakymą ir gina savo miestą. Socialiniuose tinkluose paplitusi frazė „Azov yra plienas“, panašu, tampa legendine.

Kodėl Azovstal gamykla tapo Mariupolio kovotojų ir gyventojų prieglobsčiu? Azovstal - metalurgijos milžinė, turintis beveik 100 metų istoriją. Kompleksas įsikūręs tarp Kalmiaus upės ir Azovo jūros. Gamykla turi savo krovinių uostą ir patikimą požeminių komunikacijų sistemą.

Okupantams vieną po kito niokojant mariupoliečių namus, žmonės kraustėsi iš vienos slėptuvės į kitą, į tą, kuri tuo metu buvo nesugriauta. Laikui bėgant, nesunaikintų pastatų beveik neliko, todėl „Azovstal“ gamykla tapo paskutiniu saugiu prieglobsčiu.

 

Gamyklos vadovybė pranešė, kad penkios bombų slėptuvės įmonės teritorijoje gali atlaikyti tiesioginį branduolinės galvutės smūgį. Enveris Tskitishvili, „Chao Metallurgical Plant Azovstal“ generalinis direktorius, minėjo, kad minimalus storis tarp žemės paviršiaus ir požeminių tunelių lubų yra 8 m., o pačios slėptuvės įtvirtintos dar giliau.

Rusijos invazijos į Ukrainą išvakarėse gamyklos darbuotojai pasirūpino, kad bunkeriuose būtų labai didelės geriamojo vandens ir maisto atsargos. Tai padėjo Mariupolio gynėjams ir civiliams atlaikyti tiesioginį rusų okupantų bombardavimą.

Rusijos Federacija kasdien atakuoja Mariupolyje esančią Azovstal gamyklą, gegužės 15 dieną pirmą kartą panaudojo net fosforo bombas, tačiau gynėjai laikosi ir nepasiduoda.

Sužeistiems Mariupolio gynėjams reikia tinkamos medicininės pagalbos. Tikime, kad pavyks tai padaryti.

(25)
(2)
(23)

Komentarai ()

Susijusios žymos: