[Žinios trumpai] Putinas per veidą gavo „šlapiu skuduru“: skelbiama, kaip praėjo Rusijos vadovaujamo KSSO aljanso sąjunginkų susitikimas (Video)  ()

Be Lukašenkos ir Putino, joks kitų dalyvaujančių šalių lyderis nepaminėjo Ukrainos pavadinimo viršūnių susitikimo televizinėje dalyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sukvietė „bendraminčius“ iš Armėnijos, Baltarusijos, Kazachstano, Kirgizijos ir Tadžikistano į Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) viršūnių susitikimą. Susitikime jis kalbėjo apie karą Ukrainoje, tačiau palaikymo sulaukė tik iš Baltarusijos.

„Paauksuotoje Kremliaus salėje Putinas surengė Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos viršūnių susitikimą, kuris yra NATO atsakas. KSSO minėjo 30-ąsias įkūrimo metines, tačiau tai, kas turėjo būti šventinis susitikimas, greitai virto Putino veiksmų izoliacija net tarp Rusijos kaimynų“, – rašo „The New York Times“.

Putino veiksmus Ukrainoje palaikė, regis, tik nepripažintas Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka. Pirmiausia kalbėdamas per televiziją viršūnių susitikimo dalyje, Lukašenka kritikavo kitas KSSO nares, kad jos nepalaiko Rusijos ir Baltarusijos Vakarų sankcijų akivaizdoje.

Jis priminė, kad sausį KSSO išsiuntė pajėgas į Kazachstaną palaikyti šalies vyriausybės vykstant protestams, tačiau „paliko Rusiją ramybėje per karą Ukrainoje“.

 

„Ar dabar mus taip pat sieja solidarumo ir paramos ryšiai? Galbūt aš klystu, bet, kaip parodė pastarieji įvykiai, panašu, kad atsakymas yra neigiamas“, – sakė jis, užsimindamas apie neseniai Kazachstano vyriausybės atsisakymą padėti Rusijai apeiti sankcijas.

Per kovo 2 d. Jungtinių Tautų balsavimą, smerkiantį Rusijos invaziją į Ukrainą, Baltarusija buvo vienintelė posovietinė šalis, stojusi į Rusijos pusę.

Kitų keturių KSSO narių – Armėnijos, Kazachstano, Kirgizijos ir Tadžikistano – vadovai savo kalbose per televiziją net neužsiminė apie Ukrainą.

 

Leidinys pažymi, kad dėl Rusijos įsiveržimo į Ukrainą KSSO valstybės narės atsidūrė sunkioje padėtyje. Visos su Rusija sieja glaudžius ekonominius ir karinius ryšius, tačiau Putino invazija į suverenią Ukrainą sukuria precedentą šalims, siekiančioms diversifikuoti savo užsienio politiką už Maskvos ribų.

1992 m. įkurta KSSO šiuo metu vienija 6 buvusias SSRS respublikas: Armėniją, Baltarusiją, Kazachstaną, Kirgiziją, Rusiją ir Tadžikistaną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(76)
(2)
(74)

Komentarai ()