[Žinios trumpai] Putino košmaras, virtęs istoriniu momentu! Suomija ir Švedija oficialiai pateikė paraiškas stoti į NATO (Video)  ()

Paraiškas narystei paskatino susirūpinimas saugumu dėl Rusijos karo Ukrainoje.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-05-18 [Žinios trumpai] Putino košmaras, virtęs istoriniu momentu! Suomija ir Švedija oficialiai pateikė paraiškas stoti į NATO (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad Suomija ir Švedija oficialiai pateikė paraiškas stoti į didžiausią pasaulyje karinį aljansą – šį žingsnį lėmė saugumo susirūpinimas dėl Rusijos karo Ukrainoje.

„Nuoširdžiai sveikinu Suomijos ir Švedijos prašymus prisijungti prie NATO. Jūs esate mūsų artimiausi partneriai“, – trečiadienį žurnalistams sakė Stoltenbergas, gavęs jų prašymus iš dviejų Šiaurės šalių ambasadorių.

„Tai istorinis momentas, kurį turime išnaudoti“, – NATO būstinėje Briuselyje sakė Stoltenbergas.

Abiejų neutralių šalių sprendimas prisijungti prie aljanso yra vienas reikšmingiausių pokyčių Europos saugumo architektūroje per pastaruosius dešimtmečius.

Dabar paraiškas turi patvirtinti 30 NATO šalių narių. Šis procesas turėtų užtrukti apie dvi savaites, nors Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas išreiškė abejones dėl Suomijos ir Švedijos prisijungimo.

Jei jo prieštaravimai bus įveikti ir stojimo derybos klostysis taip gerai, kaip tikėtasi, per kelis mėnesius abi Šiaurės šalys gali tapti narėmis. Procesas paprastai trunka nuo aštuonių iki dvylikos mėnesių, tačiau NATO nori greitai žengti žingsnį, atsižvelgdama į Rusijos keliamą grėsmę, kylančią Šiaurės šalims.

 

Pavyzdžiui, Kanada teigia, kad tikisi ratifikuoti Šiaurės šalių stojimo protokolą vos per kelias dienas.

Kelios NATO sąjungininkės, ypač Jungtinė Karalystė, paraiškų teikimo laikotarpiu Suomijai ir Švedijai pasiūlė saugumo garantijas, kol joms bus taikomas Aljanso tarpusavio gynybos paktas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()