[Žinios trumpai] Turkija blokavo Švedijos ir Suomijos paraiškų įstoti į NATO svarstymą: skelbiama, kas vyko NATO ambasadorių susitikime  (2)

Pirmasis paraiškų tvirtinimo etapas artimiausiomis savaitėmis dėl Ankaros pozicijos sulėtins Švedijos ir Suomijos paraiškų stojimo į NATO svarstymus.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-05-20 [Žinios trumpai] Turkija blokavo Švedijos ir Suomijos paraiškų įstoti į NATO svarstymą: skelbiama, kas vyko NATO ambasadorių susitikime  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Turkija blokavo pradines derybas dėl Švedijos ir Suomijos stojimo į NATO. Panašu, kad pradinis valstybių prašymų nagrinėjimo etapas uštruks ilgiau nei dvi savaites. Aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas tikėjosi sklandesnės etapo pradžios.

Informacija pasidalino „Financial Times“, remdamasi neįvardintu šaltiniu, susipažinusiu su medžiaga.

Gegužės 18 d. NATO ambasadoriai susitiko, kad pradėtų derybas dėl Švedijos ir Suomijos prisijungimo prie Aljanso, kai tik bus pateiktos jų paraiškos. Tačiau Ankaros opozicija sustabdė bet kokius galimus balsavimus.

Dabar generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas ruošiasi kelias dienas vyksiančioms įtemptoms deryboms tarp JAV, Turkijos, Suomijos ir Švedijos šalių.

Skandinavijos paraiškas turi ratifikuoti visos 30 NATO narių. Tačiau procesas prasidės tik po to, kai Aljansas paskelbs stojimo protokolą ir oficialiai pakvies abi šalis.

NATO atsisakė komentuoti „Financial Times“ gautą informaciją. Organizacija apsiribojo Stoltenbergo žodžių atkartojimu: „Būtina atsižvelgti į visų sąjungininkų saugumo interesus, esame pasiryžę išspręsti visus klausimus ir rasti greitą sprendimą“.

Turkija prieš Suomijos ir Švedijos prisijungimą prie NATO: kas žinoma

Gegužės viduryje Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas netikėtai pareiškė, kad jo šalis negali paremti NATO plėtros, nes Suomija ir Švedija teikia prieglobstį teroristinėms grupuotėms, tame tarpe ir kurdų kovotojams, įtrauktiems į Ankaros, ES ir JAV juodąjį sąrašą.

 

Europos Parlamento vadovaujančios frakcijos – Europos liaudies partijos – vadovas Manfredas Weberis perspėjo apie galimą Turkijos izoliaciją nuo NATO, jei ji prieštaraus Suomijos ir Švedijos priėmimą į NATO.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(4)
(13)

Komentarai (2)