Po penkerių metų Mianmaras gali pagaminti savo atominę bombą  (31)

Tailando laikraštis „Bangkok Post“ sekmadienį paskelbė strateginės ginkluotės tyrinėtojo Desmondo Ballo ir žurnalisto Philo Thorntono ataskaitą apie Mianmaro (anksčiau vadinta Birma) branduolinę programą. Ataskaitoje tvirtinama, kad jau nuo 2014 metų Mianmaras galės kasmet pasigaminti po vieną atominę bombą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ataskaitos išvados paremtos perimtais radijo pokalbiais ir duomenimis, kuriuos tyrėjams perdavė du pabėgėliai iš Mianmaro. Ataskaitoje jie įvardyti išgalvotais vardais. Vienas pabėgėlis anksčiau yra mokęsis Maskvos nacionaliniame branduolinių tyrimų universitete MIFI kaip stažuotojas iš Mianmaro, o paskui dirbo su savo šalies branduoliniais projektais.

Antras pabėgėlis dirbo buhalteriu kompanijoje, kuri organizavo Mianmaro bendradarbiavimą branduolinių projektų srityje su Šiaurės Korėja ir Rusija.

Pabėgėlių teigimu, Mianmaras rengia eksploatacijai mažiausiai dešimt urano rūdynų. Rūdos pavyzdžius tyrinėjo Rusijos ir Irano specialistai. Tyrėjų informatoriai taip pat teigia, kad 2012 metais Mianmare bus parengta ne mažiau kaip tūkstantis savų šios srities specialistų.

Buvusio programos dalyvio nuomone, tai liudija, kad Mianmaro valdžios planai siekia gerokai toliau nei paprasto tyrimams skirto branduolinio reaktoriaus statyba. Jis tyrėjams papasakojo, kad nuo šio dešimtmečio pradžios programa yra vis labiau militarizuojama.

Ataskaitoje pabrėžiama, kad Mianmaro branduolinė programa neišsivers be kitų valstybių paramos ir „pradinės“ Rusijos pagalbos gali nepakakti. Tyrėjai tvirtina, jog Šiaurės Korėja gali būti suinteresuota tuo, kad Mianmaro diktatoriaus generolo Thano Shwe rankose atsirastų atominė bomba. Branduolinį Šiaurės Korėjos ir Mianmaro bendradarbiavimą tyrimo autoriai vertina kaip grėsmę saugumui.

Dar 2007-aisiais buvo paskelbta, kad Rusijos kompanija „Atomstroieksport“ dalyvaus statant branduolinių tyrimų centrą Mianmare, o Rusijos aukštosiose mokyklose bus rengiami šios srities specialistai. Šie pranešimai sukėlė JAV nerimą.

2009 metų birželį žiniasklaida paskelbė, kad Šiaurės Korėjos laivas į Mianmarą gabena branduolines medžiagas ir raketų fragmentus. Pchenjanas tarptautinės bendruomenės atstovams neleido apžiūrėti laivo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (31)