Atradus asteroidą, kuris rėšis į Žemę po trijų savaičių, NASA patartų melstis  (25)

JAV Kongreso nariai kreipėsi į NASA, Baltuosius rūmus ir Karines oro pajėgas teiraudamiesi, kokių priemonių jie imtųsi, jei link Žemės skrietų pavojų keliantis asteroidas. Ekspertai pabrėžė, kad tokia tikimybė yra ypač menka, bet pripažino, kad turėdami kelias savaites pasiruošti jie būtų bejėgiai – beliktų melstis, skelbia Space.com.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2013-03-21 Atradus asteroidą, kuris rėšis į Žemę po trijų savaičių, NASA patartų melstis  (25)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Diskusija Mokslo, kosmoso ir technologijų komitete buvo surengta atsižvelgiant į vasario mėnesio įvykius Rusijoje, kuomet netoli Čeliabinsko nukrito meteoritas, o dėl jo sukelto sprogimo buvo sužeista per tūkstantį žmonių. Tos pačios dienos vakarą netoli Žemės praskriejo 40 metrų skersmens asteroidas „2012 DA14“.

„Tikimybė, kad į Žemę įsirėš objektas, galintis sukelti masinį išmirimą ir infrastruktūros sunaikinimą, yra labai maža. Tačiau tokio įvykio potenciali grėsmė yra pakankamai didelė, kad į šią riziką reiktų rimtai atsižvelgti“, – teigė JAV prezidento Baracko Obamos patarėjas mokslo klausimais Johnas Holdrenas.

Komiteto pirmininkui Lamarui Smithui nerimą kelia tai, kad NASA iki šiol yra užfiksavusi tik maždaug 10 proc. asteroidų, kurių skersmuo yra didesnis nei 140 metrų ir kurių orbita gali kirstis su Žemės orbita. Manoma, kad tokių objektų kosmose gali būti šimtai tūkstančių.

Dar 2005 metais Kongresas pavedė NASA nustatyti, sekti ir charakterizuoti 90 proc. tokių kosminių kūnų. NASA vadovas Charlesas Boldenas teigia, kad turėdama dabartinį biudžetą agentūra nesugebės įgyvendinti jai užbrėžto tikslo laiku.

„Turėdami dabartinį finansavimą manome, kad Kongreso nurodytą 90 proc. lygį pasieksime maždaug 2030 metais, – sakė jis. – Visi jūs nurodinėjote kažko imtis, bet esmė ta, kad finansavimo tam taip ir nesulaukėme.“

Paklaustas, ką NASA darytų, jei šiandien būtų atrastas į Žemę skriejantis asteroidas, atsitrenksiantis po trijų savaičių, C. Boldenas nedaugžodžiavo. „Atsakymas būtų toks: jei jis atskries po trijų savaičių – melskitės. Priežastis, kodėl negalime imtis veiksmų per tris savaites, yra ta, kad tai buvo atidėliojama dešimtmečius“, – teigė NASA vadovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(22)
(1)
(-1)

Komentarai (25)