5 saugūs Saulės užtemimo stebėjimo būdai (Patarimai + tiesioginė transliacija)  (8)

Rytoj, penktadienį, kovo 20 d., per pavasario lygiadienį, Žemės gyventojai galės stebėti Saulės užtemimą. Astronomų žodžiais tariant, šio gamtos reiškinio stebėjimas – tikras menas. Kaip tai daryti teisingai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visiškas Saulės užtemimas bus matomas tik Atlanto vandenyne, Farerų ir Špicbergeno archipelaguose. Tačiau „apkarpytą“ užtemimo versiją pamatyti bus galima ir mūsuose. Specialistai įspėja, kad Saulės stebėjimas – pavojingas procesas akims. Parankinėmis priemonėmis galima išvengti žalos sveikatai.

Teleskopas arba binoklis su apsaugine plėvele arba filtrais

Pagrindinė sąlyga – apsauginė plėvelė arba filtras turi praleisti tik maždaug 1/100 000 šviesos dalį. Tokią apsaugą galima rasti specializuotose fototechnikos parduotuvėse. Taip pat gan paprasta gauti akinius su specialiais filtrais, saugančiais nuo ultravioletinių spindulių – tik negalima painioti su paprastais tamsiais akiniais, kurie šio atveju nepadės. Kaip pakaitalas gali būti naudojami suvirintojo akiniai.

Kamera obskura

Ją galima padaryti iš paprastos didelės kartoninės dėžės, kurios viršuje išpjaunama anga, kuri paskui užklijuojama aliuminio folija. Folijoje išduriama skylutė, per kurią ir projektuosis vaizdas ant iš anksto dėžės dugne padėto balto popieriaus lapo. Dėžės šonas taip pat išpjaunamas – per jį ir bus matoma „transliacija.

Kompiuterio diskelis

Vienas iš „senobinių“ Saulės užtemimo stebėjimo būdų – 3,5″ kompiuterio diskeliai. Reiškinys stebimas per atitrauktą langelį, apsaugotą specialiu filtru. Kai kurių stebėtojų nuomone, papildomam saugumui geriau žiūrėti iškart per du diskelius.

Apšviesta fotojuosta

Apšviestų fotojuostų ir rentgenogramų saugumą patvirtina astronomai. Tokios apsaugos gaminimo technologija aiški. O štai dar du populiarūs būdai – žiūrėjimas per aprūkytą stiklą ar CD diską – ekspertų patvirtinimo nesulaukė.

Saugiausias būdas

Šimtaprocentinis akių išsaugojimo būdas – stebėti užtemimo internetinę transliaciją. Nemažai interneto svetainių jau pažadėjo parodyti „dangaus šou“. Užtemimą kiek anksčiau bus galima stebėti YouTube kanale:

, o kaip alternatyva galima pasinaudoti Slooh observatorijos svetaine.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(17)
(2)
(15)

Komentarai (8)