Pavyko! Zondas New Horizons sėkmingai praskriejo pro Plutoną (Video)  (0)

Pirmoji istorijoje automatizuoto zondo misija į Plutoną pavyko. Šiąnakt NASA zondas New Horizons numatytu metu susiekė su Žeme ir patvirtino, kad sėkmingai praskriejo pro Plutoną. O tai reiškia, kad netrukus į Žemę bus pradėta siųsti galybė neįkainojamos informacijos apie atviraširdį Saulės sistemos mažylį ir jo palydovus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Svarbiosios žinutės skrydžių kontrolės centras Džonso Hopkinso universiteto Pažangiosios fizikos laboratorijoje (Marilandas, JAV) sulaukė 3:52 val. Lietuvos laiku, praėjus 4,5 val. po to, kai zondas juos išsiuntė į Žemę – tiek laiko signalas šviesos greičiu keliavo į mūsų planetą.

"Mūsų zondas gyvas ir sveikas! – pranešė skrydžių kontrolės centro vadovė Alice Bowman. – Beprecedenčiai duomenys apie Plutono sistemą įrašyti, o mes su Plutonu jau atsisveikiname ir tolstame nuo Plutono sistemos."

"Plutonas ką tik sulaukė pirmojo svečio! Ačiū NASA", - tviteryje pasveikino ir padėkojo JAV prezidentas Barackas Obama.

Kadangi New Horizons skrieja už 4,8 mlrd. km nuo Žemės, ryšys su zondu vėluoja 4,5 val. Be to, milžinišku greičiu (apie 50 tūkst. km/val.) praskriedamas pro nykštukinę planetą, zondas negalėjo vienu metu fokusuoti tyrimų instrumentus į Plutoną ir siuntinėti žinutes – visas programinės įrangos dėmesys buvo sutelktas zondo įrangos taikymui į Plutoną – kadangi praskriejant pro jį objektyvus ir kitus jutiklius teko sukti apie 180 laipsnių ir vis koreguoti pagal padėtį Plutono atžvilgiu. Todėl pirmieji duomenys išsiųsti gerokai vėliau po priartėjimo.

Šiąnakt įvykęs ryšio seansas buvo labai trumpas – iš esmės zondas informavo misijos mokslininkus, kad skrydis pro Plutoną pavyko sėkmingai. Tada New Horizons visą dėmesį ir energiją skyrė moksliniam darbui.

Misijos mokslininkai sakė tikėjęsi sulaukti iš zondo gerų žinių, tačiau dėl to jie negalėjo būti tikri iki pat tos akimirkos, kai signalas pasiekė Žemę. Plutono sistemą New Horizons praskrodė maždaug 50 tūkst. km/val. greičiu. Jei jo kelyje būtų pasitaikiusi nors ryžio grudo dydžio kosminė šiukšlelė, zondas galėjo būti sugadintas. Tačiau to neįvyko.

Zondo žinia buvo sutikta audringomis ovacijomis ir su didžiuliu misijos mokslininkų palengvėjimu.

Akimirkų, kai buvo sulaukta zondo žinutės, vaizdo įrašas:



"Jūs suteikėte neįtikėtiną postūmį ateities kartoms, - spaudos konferencijoje sulaukus zondo žinutės sunkiai tramdydamas emocijas sakė NASA vadovas Charlesas Boldenas. – Plutonas jūsų dėka mums visiems tapo beveik žmogum. Sveikinimai visiems. Tai – istorinis mokslo pasiekimas. Šiandien mes žengėme dar vieną labai reikšmingą žingsnį kosmoso tyrimų plotmėse. Tegul ekspedicija ir atradimai tęsiasi!"
 
Nors Plutonas jau praskrietas, New Horizons ir toliau darbuojasi įtemptu 9 paras truksiančiu "priartėjimo režimu" – iki liepos 16 d. (ketvirtadienio). Zondas priartėjimo išvakarėse jau spėjo atsiųsti fantastiškų Plutono ir jo palydovo Charono nuotraukų, tačiau maksimalaus priartėjimo kadrai dar tik bus atsiųsti į Žemę. Pirmieji jie mūsų planetą pasieks jau šiandien – ta proga NASA svetainė surengs dar vieną išskirtinę tiesioginę transliaciją, kurios pradžia – liepos 15 d. (trečiadienį), 22:00 val. Lietuvos laiku.

"Šįvakar gauti duomenys bus 10 kartų geresnės kokybės nei ta įspūdinga nuotrauka su Plutono širdimi, kurią visi matėme tuoj po zondo praskriejimo ir kuri buvo daryta skrydžio pro Plutoną išvakarėse," - sakė misijos vadovas Alanas Sternas. Jo teigimu, liepos 14 d. nuotraukose ant Plutono paviršiaus bus matomi Niujorko Centriniame parke tyvuliuojančių tvenkinukų dydžio objektai.

Tiesa, misijos vadovas ragina apmalšinti lūkesčius ir nesitikėti pamatyti bei sužinoti absoliučiai viską dar šią savaitę – visą surinktą informaciją zondas į Žemę siųs apie 16 mėn.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(34)
(0)
(34)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: