NASA vėl skelbs apie svarbius atradimus Marse  (0)

Kaip jau įsitikinta iš pastarosios spaudos konferencijos, kuomet NASA paskelbė, kad Marse vis dar esama skysto, tekančio vandens, JAV kosmoso agentūra apie nesvarbius pranešimus iš anksto nepranešinėja. Todėl, amerikiečiams vėl iš anksto paskelbus apie ketvirtadienį vyksiančią spaudos konferenciją, vėl galima tikėtis kažkokių itin svarbių naujienų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Spaudos konferencija vyks ketvirtadienį, lapkričio 5 d., 21 val. Vilniaus laiku, ji bus transliuojama internetu. Oficialiame NASA pranešime skurdžiai skelbiama apie tai, jog „bus paskelbti nauji atradimai, susiję su Marso atmosferos likimu“. Konferencijos dalyvių sąrašas aiškiai atskleidžia, kad pranešimas bus susijęs su MAVEN zondo, kuris Marso orbitoje sukasi nuo 2014 metų pabaigos, duomenų analize, rašo space.com.

Konferencijoje dalyvaus NASA pagrindinėje būstinėje dirbantis planetų mokslo vadovas Jimas Greenas, MAVEN vyr. tyrėjas Bruce'as Jakosky, MAVEN Saulės vėjo jonų analizės instrumento vadovas Jasperas Halekasas, MAVEN mokslinių tyrimų komandos narė Yaxue Dong ir MAVEN komandos mokslininkas Dave'as Brainas. Visi MAVEN grupės mokslininkai dirba Kolorado universiteto (JAV) Atmosferos ir kosmoso fizikos laboratorijoje (LASP).

MAVEN zondo pavadinimas yra junginio „Mars Atmosphere and Volatile Evolution“ akronimas. Vienas iš šios 670 mln. JAV dolerių kainavusios misijos tikslų – nustatyti, kaip dėl ko ir kada Marsas prarado didžiąją dalį savo atmosferos (kadaise Marso atmosfera buvo pakankamai tanki, kad paviršiuje galėtų laikytis dideli skysto vandens telkiniai, tačiau dabar jos tankis yra net 100 kartų mažesnis nei Žemėje).

MAVEN zondas iškeltas 2013 metų lapkritį ir Marsą pasiekė 2014 metų rugsėjį, o mokslinius tyrimus pradėjo lapkritį. Tai yra viena iš penkių šiuo metu Marso orbitoje vykdomų kosminių misijų. Taip pat apie Marsą sukasi NASA zondai „Mars Odyssey“ bei „Mars Reconnaissance Orbiter“, indų „Mangalyaan“ zondas ir Europos kosmoso agentūros aparatas „Mars Express“.
 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(16)
(2)
(14)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: