Rusai ketina įžiebti ryškiausią žvaigždę danguje, matomą iš bet kurio planetos taško  (19)

Priklausomai nuo to, kurioje pasaulio vietoje esate ir kada, ryškiausia žvaigždė naktiniame danguje greičiausiai yra Sirijus, dar žinoma kaip Alpha Canis Majoris. Tačiau netrukus visa tai gali pasikeisti, jei Rusijos palydovas, kaip ir planuota, šių metų viduryje bus paleistas į orbitą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Palydovas „Mayak“ (ru. – švyturys), sukurtas taip, kad suktųsi orbitoje ir atspindėtų Saulės šviesą milžiniškomia burėmis, dėl kurių jis turi atrodyti ryškiau, nei bet kuris kitas naktinio dangaus kūnas. Remiantis kai kuriais pranešimas, „Mayak“ gali būti ryškesnis, nei Mėnulis, rašo sciencealert.com.

Palydovas  neatliks jokių stebėjimų ar mokslinio darbo – projekto tikslas yra įkvėpti žmones sukuriant dirbtinę žvaigždę, kurią galės stebėti visas pasaulis. „Mayak“ jau surinko daugiau nei 22 tūkst. JAV dolerių rusiškame minios finansavimo tinklalapyje „Boomstarter“.

„Mes į orbitą siųsime erdvėlaivį, kuris taps ryškiausia žvaigžde danguje, matoma iš bet kurio planetos taško“, – sakė projekto vadovas Aleksandras Šaenko, Šiuolaikinės kosmonautikos Valstybinio Maskvos Mechaninės inžinerijos universiteto vadovas.

„Mayak“ yra duonos kepalo dydžio, tačiau, patekęs į orbitą 600 km virš žemės, jis išskleis 16 kvadratinių metrų trikampes bures. Visas darinys taps milžiniška šviesą atspindinčia piramide.

„Boomstarter“ puslapyje skelbiama, kad burės pagamintos iš plonos polimerų medžiagos, o dabar inžinieriai dirba, kurdami aerodinaminę palydovo stabdžių sistemą, kuri leis įrenginiui judėti į žemesnę orbitą, nenaudojant variklio, taip pat padės išvengti kosminių šiukšlių.

Rusijos kosmoso agentūra „Roscosmos“ sutarė „Mayak“ į kosmosą raketa „Soyuz – 2” iškelti iki šių metų liepos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(43)
(14)
(29)

Komentarai (19)