Neeilinis atradimas: senovinėje karštojoje Marso versmėje Spirit marsaeigis aptiko gyvybės pėdsakus?  (4)

Mokslininkai Žemėje aptiko biologinius ženklus, itin panašius į Marse regėtas nuosėdas – ir galinčius nurodyti Raudonojoje Planetoje buvusią gyvybę.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-11-23 Neeilinis atradimas: senovinėje karštojoje Marso versmėje Spirit marsaeigis aptiko gyvybės pėdsakus?  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praeitą savaitę Nature Communications žurnale buvo publikuotas tyrimas, kurį vykdė Steve Ruff ir Jack Farmer iš Arizonos valstijos universiteto (ASU). Jie tyrinėjo karštųjų versmių sąnašas El Tatio, Čilėje, šalia Atakamos dykumos, vienoje iš panašiausių į Marsą vietų Žemėje.

Šios versmės yra vienos iš aukščiausių pasaulyje – 4300 metrų. Bet mokslininkų dėmesį pirmiausia sužadino iš pirmo žvilgsnio panaši vietovė Marse, kurią 2007 metais tyrė NASA Spirit marsaeigis.

Ši vieta pavadinta Namų Baze (Home Plate), yra šalia 3 – 4 milijardų metų amžiaus Gusevo kraterio. Šalia Namų Bazės rytino krašto marsaeigis aptiko silicio dioksido nuosėdas greta, kaip manoma, senovinės karštosios versmės, kai vienas jo ratas sugedo ir vilkosi, iškasdamas medžiagą.

Dėl sugedusio rato 2010 metais Spirit veikti nustojo, tačiau šis jo atradimas vėl susilaukė susidomėjimo. Tyrėjai pastebėjo, kad Spirit aptikti silicio dioksido makaronai panašūs į randamus El Tatio, kas liudija panašia jų susidarymo kilmę – o būtent, mikroorganizmus.

„Išvykome į El Tatio, ieškodami pavyzdžių palyginimui su Spirit radiniais Namų Bazėje,” sakė Ruff pranešime. „Mūsų rezultatai rodo, kad El Tatio sąlygomis susidariusio silicio dioksido nuosėdų charakteristikos panašiausios į marsietiškas iš visų silicio dioksido santalkų Žemėje.”

Aišku, daryti toli siekiančias išvadas dar pernelyg anksti, bet atradimas išties neeilinis. Ir tai juo įdomiau, žinant, kad naujas marsaeigis gali šią vietą aplankyti ne tokioje tolimoje ateityje.

Spirit tyrinėto Gusevo kraterio kandidatūra dabar svarstoma kaip potenciali nusileidimo vieta būsimam NASA 2020 marsaeigiui, kuris bandys nustatyti, ar gyvybė Raudonojoje Planetoje kada nors egzistavo. Dėl to vienas iš reikalavimų galimai nusileidimo vietai yra išlikę potencialūs biologinės veiklos ženklai.

Dabartinis favoritas yra senas išdžiuvęs ežeras Jerezo krateryje, bet jei šis naujausias tyrimas pasitvirtins, tai gali reikšti, kad biologinės veiklos ženklų esama ir Gusevo krateryje. Kam rizikuoti naujoje vietoje, jei ir ši atrodo daug žadanti?

Straipsnyje tyrėjai pažymi, kad biologiniai procesai nėra vienintelis įmanomas Spirit rastų struktūrų paaiškinimas. Bet tai pakankamai intriguoja, kad vertėtų bent jau atlikti daugiau tyrimų.

„Nors visiškai abiotiniai [fizikiniai] procesai nėra atmetami, kaip galima marsietiškų silicio dioksido struktūrų susidarymo priežastis, jie atitinka potencialių biologinių ženklų a priori apibrėžimą,” parašė jie.



Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(23)
(1)
(22)

Komentarai (4)