JAV pristatyta pamaina rusiškiems varikliams RD-180  (28)

Amerikietis verslininkas Jeff Bezos Twitter paskyroje pasidalino keliomis nuotraukomis, kuriose užfiksuotas variklis BE-4, kurį jo vadovaujama kompanija 𝐵𝑙𝑢𝑒 𝑂𝑟𝑖𝑔𝑖𝑛 kuria kaip rusiškų RD-180 agregatų pamainą. Verslininkas pažymi, kad kompanija baigė pirmojo BE-4 pavyzdžio surinkimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Verslininkas nepraneša, kur vyks naujojo agregato bandymai. Ekspertai mano, kad tai galėtų vykti Teksaso vakaruose esančiame poligone. Ten pat bandoma daugkartinio naudojimo sistema 𝑁𝑒𝑤 𝑆𝘩𝑒𝑝𝑎𝑟𝑑

„Pirmasis BE-4 variklis visiškai surinktas. Antrąjį ir trečiąjį pristatysime vėliau“, — rašo Bezosas.

BE-4 planuojama montuoti į raketą 𝑉𝑢𝑙𝑐𝑎𝑛 — nešančiosios raketos 𝐴𝑡𝑙𝑎𝑠 𝑉 pamainą, kur montuojami rusiški RD-180. Būtent 𝐵𝑙𝑢𝑒 𝑂𝑟𝑖𝑔𝑖𝑛 kompanijai ULA (𝑈𝑛𝑖𝑡𝑒𝑑 𝐿𝑎𝑢𝑛𝑐𝘩 𝐴𝑙𝑙𝑖𝑎𝑛𝑐𝑒), bendra aerokosmonautikos gigantų 𝐿𝑜𝑐𝑘𝘩𝑒𝑒𝑑 𝑀𝑎𝑟𝑡𝑖𝑛 ir 𝐵𝑜𝑒𝑖𝑛𝑔 įmonė, patikėjo naujų agregatų gamybą. Pirmasis 𝑉𝑢𝑙𝑐𝑎𝑛 skrydis turėtų įvykti ne anksčiau, nei 2019 metais. Bezoso kompanija BE-4 variklius planuoja montuoti ir nuosavose sunkiosiose raketose 𝑁𝑒𝑤 𝐺𝑙𝑒𝑛𝑛.

Šios nešėjos bus skirtos turistų skrydžiams, o taip pat krovinių gabenimui į Mėnulį. Dabar Bezosas stato raketų fabriką, kur bus gaminamos 𝑁𝑒𝑤 𝑆𝘩𝑒𝑝𝑎𝑟𝑑 sistemos ir nešėja 𝑁𝑒𝑤 𝐺𝑙𝑒𝑛𝑛. Pirmasis sunkiosios raketos skrydis planuojamas 2020 m.

𝐵𝑙𝑢𝑒 𝑂𝑟𝑖𝑔𝑖𝑛 krepšelyje jau yra nemažai rimtų pasiekimų. 𝑁𝑒𝑤 𝑆𝘩𝑒𝑝𝑎𝑟𝑑 sistema, sudaryta iš to paties pavadinimo kapsulės ir raketos, 2015 metų lapkričio 23 dieną pakilo į 100,5 km aukštį ir sėkmingai minkštai nusileido (raketa — varikliu BE-3, kapsulė — parašiutu). Po to sistema dar ketvertą kartų sėkmingai atliko suborbitinius skrydžius ir grįžo į Žemę.

Bezoso, kuris dar yra ir 𝐴𝑚𝑎𝑧𝑜𝑛 įkūrėjas, kompanija laikoma pagrindiniu Elono Musko vadovaujamos SpaceX kompanijos konkurentu, ir pasižymi ypatingu slaptumu (konkrečiai, bendraudama su spauda).

RD-180 varikliai gaminami chemijos mokslinis gamybinis susivienijimas „Energomaš“. Susitarimas tarp Maskvos ir Vašingtono, pagal kurį į JAV turėjo būti pristatytas 101 RD-180 variklis, o sandorio suma vertinama maždaug milijardu dolerių, buvo sudarytas 1997 metais.



Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(49)
(5)
(44)

Komentarai (28)