Milžiniška audra Marse ir gyvybės blyksnis iš Opportunity  ()

Birželio pirmą dieną Marse pastebėta kylanti milžiniška dulkių audra. Per pastarąsias porą savaičių ji išplito po teritoriją, plotu viršijančią Šiaurės Ameriką – 18 milijonų kvadratinių kilometrų. Tokios audros nėra visiška naujovė, ir nėra tokios pavojingos, kaip pavaizduota „Marsietyje“; visgi jų metu gerokai užtemsta dangus, ir Saulės gali visiškai nesimatyti.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-06-21 Milžiniška audra Marse ir gyvybės blyksnis iš Opportunity  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai kelia ypatingą pavojų marsaeigiui Opportunity, kuris yra kaip tik audros dengiamoje Marso dalyje.

Opportunity, kuris Marse važinėja jau penkioliktus metus, nors planuota misijos trukmė buvo vos 90 dienų, yra varomas Saulės energija, taigi nesant apšvietimo jis negali pasikrauti baterijų.

2007 metais Opportunity sėkmingai išgyveno gerokai didesnę audrą, tačiau ši yra gerokai tankesnė, ir aplink marsaeigį yra gerokai tamsiau.

Birželio 10 dieną ryšys su marsaeigiu nutrūko, tačiau po savaitės, birželio 17-ą, buvo gautas trumpas signalas iš jo, taigi marsaeigio baterijos dar nėra visiškai išsekusios. Šiuo metu jis laukia, kol audra baigsis, ir tada bandys tęsti darbą.

Dabartinė dulkių audra Marse nėra pirmas toks atvejis. Prieš 17 metų Hablo teleskopu darytose nuotraukose matyti, kaip per porą mėnesių visą Marsą uždengė dulkių audra.

Kairiojoje nuotraukoje matyti keletas mažesnių audrų – viena Hellas baseino apačioje dešinėje, kita prie šiaurinės poliarinės kepurės; per porą mėnesių jos susijungė į vieną visą planetą dengiantį dulkių apvalkalą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(29)
(2)
(27)

Komentarai ()

Susijusios žymos: