Kinija „įgyja tikrą galią kosmose“ – sėkmingai paleido paskutinius palydovus ir trečios kartos Beidou navigacijos sistema gali būti geresnė ir už GPS, ir už GALILEO (Video)  (8)

JAV Pasaulinė vietos nustatymo sistema (GPS) ir europietiškas analogas Galileo sulaukė konkurento. Šią savaitę Kinija į orbitą iškėlė paskutinę 55 vienetų palydovų porciją ir taip baigė formuoti trečios kartos Beidou navigacijos sistemą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-06-24 Kinija „įgyja tikrą galią kosmose“ – sėkmingai paleido paskutinius palydovus ir trečios kartos Beidou navigacijos sistema gali būti geresnė ir už GPS, ir už GALILEO (Video)  (8)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Palydovų paleidimas įvyko šį antradienį, 9 val. 43 min. Pekino laiku. Nuo Kinijos pietvakariuose esančios palydovų paleidimo aikštelės pakilo „Long March 3B“ raketa, kuri per pusvalandį į orbitą iškėlė ir ten išleido 55 Beidou navigacijos sistemą papildžiusius palydovus.

Šis palydovų paleidimas turėjo įvykti dar savaitę anksčiau, tačiau neįvardytos techninės problemos privertė operaciją atidėti iki šio antradienio. Šįkart viskas vyko pagal planą ir palydovai buvo sėkmingai iškelti į Žemės orbitą.

Tai yra trečioji Beidou navigacijos palydovų sistemos karta ir žadama, jog ji užtikrins ypač tikslią pasaulinę aprėptį, įskaitant laiką ir navigaciją. Beidou tampa tiesioginiu konkurentu JAV turimai GPS ir Europos Galileo sistemoms.

„China Global Times“ tvirtina, kad lyginant su antrosios kartos Beidou navigacijos sistema, trečioji siūlo „didesnį duomenų pralaidumą, dar tobulesnes komunikacijos galimybes ir tikslesnius atominius laikrodžius, dėl ko laiko ir navigacijos paslaugos bus dar tikslesnės.“

Pagrindinis Beidou sistemos diegimo vadovas Yang Chanfeng „CCTV“ tvirtina, kad šis sėkmingas palydovų iškėlimas Kiniją pastūmėjo į pasaulines navigacijos sistemos lyderes.

„Tiesą sakant, tai reiškia, kad mes tampame lyderiaujančia kosmoso tauta ir įgyjame tikrą galią kosmose“, - tvirtina Yang Chanfeng.

Kinijos kosmoso programa per pastaruosius du dešimtmečius labai stipriai progresuoja ir Kinijos vyriausybė tam skiria didžiules pinigines lėšas. Šalis jau seniai neslepia ambicijų tapti tikra galybe kosmose ir lyderio vaidmenį perimti iš JAV.

Kinija jau planuoja pirmąjį astronautų skrydį į Mėnulį ir šiame Žemės palydove pastatyti veikiančią nuolatinę bazę. Ambicijos labai didelės, tačiau nei lėšų, nei žmogiškųjų išteklių Kinijai netrūksta ir galbūt jai įgyveninti savo planus pasiseks.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(12)
(5)
(7)

Komentarai (8)